Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 9 Μαρτίου και τουλάχιστον έως τις 23 του μήνα, για 14 μέρες δηλαδή, οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης που θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι εργαζόμενοι

Με τις βεβαιώσεις μετακίνησης που ισχύουν από σήμερα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο οι εργαζόμενοι με αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία τους, όχι δηλαδή όσοι είναι σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής.

Συγκεκριμένα, από τις νέες βεβαιώσεις μετακίνησης αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) τηλεργασίας και

γ) νόμιμης άδειας και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά είτε από την Εργάνη (https://eservices.yeka.gr/) είτε στο https://forma.gov.gr, ύστερα από υπεύθυνη δήλωση – αίτηση του εργοδότη, η οποία  χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων διευκρινίζεται πως:

Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης μπορεί να χορηγεί στον εργαζόμενο απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.

Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

Στη περίπτωση εργαζόμενων που αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του forma.gov.gr. Η βεβαίωση αυτή χορηγείται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Επίσης, οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με νέο έντυπο από την Εργάνη ή το https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Σε αυτή την περίπτωση θα  πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

newsit.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...