Νέο γύρο έντασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, βλέπει το Stratfor!

 Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση –Λίγα τα μέτρα για το χρέος – Αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών!

 Το αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση αυξάνει την πιθανότητα για εκλογές, αλλά η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις αποφύγει, εκτιμά το Stratfor!  Το γνωστό αμερικανικό «think tank», σε ανάλυσή του για την πορεία της διαπραγμάτευσης,  βλέπει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και των Θεσμών, μετά την ανακοίνωση του  Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM),  ότι θα καθυστερήσει τα σχέδια για παροχή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η απόφαση του ESM, ήρθε σε συνέχεια, των εξαγγελιών Τσίπρα, για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και το «πάγωμα» της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού.

 Οι πιστωτές, απάντησαν πως τα μέτρα δεν αποτελούν μέρος του 3ου  προγράμματος προσαρμογής και πως  θα πρέπει να εξετάσουν τη δημοσιονομική επίπτωση τους, προτού προχωρήσουν τα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επικρίνοντας  τις «μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Stratfor, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, αλλά  θα λειτουργούσαν ως σύμβολο για το κυβερνών κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε στους ψηφοφόρους τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα αν θέλει η Ελλάδα να λάβει ελάφρυνση του χρέους της, όμως τους τελευταίους μήνες η δημοφιλία του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζει να  ελαττώνεται, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, εμφανίζει άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

 Τοποθετώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό ταμπλό, οι αναλυτές εκτιμούν, ότι ο Πρωθυπουργός, χρειάζεται όσο τον δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις από τους δανειστές,  προκειμένου να διατηρήσει τη δημοφιλία του. Η ανακοίνωση των παροχών από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, εξυπηρετεί και ως  απόδειξη, ότι η Ελλάδα μπορεί ακόμα να αποφασίσει η ίδια για τις πολιτικές της.

Ακόμα δυσκολότερα, κάνει τα πράγματα η πολιτική διαμάχη Ευρώπης και ΔΝΤ, με το Ταμείο να θεωρεί πως οι όροι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι ρεαλιστικοί, καθώς δυσπιστεί ότι η ελληνική Οικονομία θα επιτύχει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το 2018 και μετά.  Επίσης έχει εκφράσει την άποψη, ότι το ελληνικό χρέος όχι μόνο δεν είναι βιώσιμο, αλλά είναι «εχθρικό προς την ανάπτυξη»!

 Με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και χώρες όπως η Γερμανία, να επιμένουν στους όρους του προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει την λήξη του μνημονίου (το 2018) πριν λάβει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Η Γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στη βουλή της πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει, καθώς οι βουλευτές θεωρούν ότι το Ταμείο είναι  λιγότερο προκατειλημμένο (πολιτικά) από τους θεσμούς της ΕΕ.

 Παρά την καλή πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση των πρώτων δόσεων, οι αυξανόμενες εντάσεις και η έως τώρα αδυναμία εύρεσης λύσης, δίνουν τροφή σε πολλά σενάρια, στον ελληνικό Τύπο. Σύμφωνα με το «think tank», τις τελευταίες εβδομάδες, τα ελληνικά ΜΜΕ, έχουν υποστηρίξει πως η κυβέρνηση ίσως παραιτηθεί λόγω της αυξανόμενης έντασης με τους δανειστές.

Όμως όπως τονίζουν οι αναλυτές, καθώς η επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εγγυημένη αν γίνουν εκλογές, η κυβέρνηση μάλλον θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...