Νίκος Νικολόπουλος: «Το δημογραφικό πρόβλημα συμπαρασύρει και το ασφαλιστικό»

Νικολόπουλος

Καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να αλλάξει πολιτική

Ένα από τα ζητήμα­τα που απασχόλησαν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν το δημογραφι­κό πρόβλημα της Ελλάδας και η ευθεία σχέση του με το ασφαλιστικό.

ΕΓΚΡΙΤΟΙ επιστήμονες διατύπωσαν εκ νέου (κα­θώς δεν ήταν πρώτη φορά) την άποψη πως η γήρανση του ελληνικού πληθυσμού μετατρέπει σταδιακά τη χώρα σε μία «έρημο», όπου η οι­κονομική ανάπτυξη και η αποκατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος θα γίνεται όλο και πιο μακρινό όνειρο.

Με αφορμή τις ανησυχητικές διαπιστώσεις των συνέδρων ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής επιχειρηματολογεί στη συνέχεια με ακαταμάχητο τρόπο για την έκταση και τις αιτίες του προβλήματος. Ιδιαίτερα παρατηρεί:

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ βαθυστόχαστες αναλύσεις για να γίνει κατανοητή αυτή η αλήθεια: Όλο και λιγότεροι οι Έλληνες σε παραγωγική ηλι­κία, όλο και περισσότεροι σε «αποστρατεία». Πώς θα υπάρχουν συντάξεις, εάν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που θα πληρώνουν εισφορές; ΕΝΩ όμως η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα καλπάζει και αποτελεί τεράστιο εθνικό και οι­κονομικό ζήτημα, το ελληνικό κράτος συμπε­ριφέρεται σαν να… μισεί τις οικογένειες και τους εργαζόμενους με παιδιά.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ εργαζόμενος με δύο παιδιά, που αμείβεται με αποδοχές που κινούνται στον μέ­σο όρο της χώρας, υφίσταται κρατήσεις της τά­ξεως του 38,1% για φόρο εισοδήματος, εισφο­ρά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές, ποσοστό που είναι το 6ο μεγαλύτερο μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Για τον ίδιο εργαζόμενο, ο οποίος δεν έχει παιδιά, οι κρα­τήσεις αυξάνονται μόλις στο 39,3%.

ΣΕ μία χώρα λοιπόν, όπου οι εργένηδες πληρώ­νουν σχεδόν όσα και οι οικογενειάρχες στο κράτος, ενώ επιπλέον δεν επιβαρύνονται με όλα τα έξοδα της «δημόσιας και δωρεάν παι­δείας» ή τα άλλα έξοδα που έχει ένας οικογε­νειάρχης (π.χ. για φάρμακα), είναι λογικό κά­ποιος να προτιμάει να… μείνει εργένης και ακόμα πιο λογικό, τα νέα ζευγάρια να βλέπουν την οικογένεια και την τεκνοποίηση ως… εφιάλτη!

ΠΛΗΘΟΣ ελληνικών και ξένων φορέων -ακό­μα και οι δανειστές- έχουν αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος και ζητάνε αλλαγές στην φορολογική και στην επιδοματική πολι­τική, ώστε να στηρίζονται περισσότερο οι οικογένειες, αλλά και να μειωθούν τα τραγικά ποσοστά παιδικής φτώχειας στην χώρα».

Όπως είναι αναμενόμενο, στο τέλος των επισημάνσεων του ο Νίκος Νικολόπουλος θέτει το εξής αυτονόητο ερώτημα στον Υπουργό:

  • Έχετε να δώσετε απαντήσεις για τα ανωτέρω, με μέτρα και πολιτικές ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες;

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/275235-Nikos-Nikolopoylos-To-demographiko-problema-symparasyrei-kai-to-asphalistiko ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...