Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έντονες αντιδράσεις Αρμενίων για την υπογραφή εκεχειρίας

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έντονες αντιδράσεις Αρμενίων για την υπογραφή εκεχειρίας
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Έντονες αντιδράσεις Αρμενίων  για την υπογραφή εκεχειρίας

Με το σύνθημα «ο Νικολ είναι προδότης», χιλιάδες Αρμένιοι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν λόγω της εκεχειρίας, που υπογράφτηκε με  το Αζερμπαϊτζάν

Οι Αζέροι, ανακτούν τον έλεγχο περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα είδος ζώνης ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από τους Αρμενίους πριν από 30 χρόνια, όταν είχε αυτονομηθεί η περιοχή. Το Μπακού κατέλαβε επίσης εδάφη της αποσχισθείσας επαρχίας.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν τον στρατιωτικό νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις, για να διαμαρτυρηθούν στο Ερεβάν, μια μέρα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν και λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι εθνοτικοί Αρμένιοι είχαν στρατιωτικό έλεγχο σε όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και σημαντικές περιοχές του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν που το περιβάλλει. Τώρα έχουν χάσει μεγάλο μέρος του θύλακα καθώς και τη γύρω περιοχή.

Ο Πασινιάν ανέλαβε προσωπική ευθύνη για την αποτυχία, αλλά απέρριψε τις προτροπές για παραίτηση.

Eίπε ότι ολοκλήρωσε την ειρηνευτική συμφωνία υπό πίεση από το στρατό του, καθώς ο ηγέτης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θεωρούσε πως υπήρχε κίνδυνος το Αζερμπαϊτζάν να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρου του θύλακα, μετά από την πτώση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, της Shushi, γνωστή στους Αζέρους ως Σούσα.

Εν τω μεταξύ, συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου που θα παρακολουθεί την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός  υπέγραψαν σήμερα το πρωί η Τουρκία και η Ρωσία. Οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού εκεί, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, του AK, στο Κοινοβούλιο, μετά την ανάπτυξη χθες, Τρίτη, ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων στον θύλακα.

Πώς βλέπουν τη συμφωνία οι Αζέροι

Αν και το Αζερμπαϊτζάν χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως νίκη, ορισμένοι Αζέροι είναι απογοητευμένοι που οι δυνάμεις της χώρας τους σταμάτησαν τις μάχες πριν ανακτήσουν τον έλεγχο ολόκληρου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Άλλοι Αζέροι είναι επιφυλακτικοί για την άφιξη των ειρηνευτικών δυνάμεων από τη Ρωσία, η οποία κυριαρχούσε στην περιοχή τη σοβιετική εποχή

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...