Εν αναμονή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων και την επιστροφή της καθημερινότητας σε κανονικούς ρυθμούς, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), σχολίασε στον ΣΚΑΪ τα όσα ακούγονται για το άνοιγμα των Εκκλησιών.

Ο κ. Ιερόθεος έθεσε ερωτήματα για το πώς αντιμετώπιζεται η Εκκλησία. Ως ένας θείος οργανισμός ή ως μια εμπορική επιχείρηση;

“Τι είναι η Εκκλησία; Είναι ένα σωματείο; Είναι ένα σούπερ μάρκετ; Είναι τελικά ένα κομμωτήριο; Είναι χειρότερα από το σούπερ μάρκετ και χειρότερα από το κομμωτήριο; Τι είναι τελικά η Εκκλησία; Δεν είναι ένας θείος οργανισμός, ο οποίος έχει παράδοση είκοσι αιώνων, και λειτουργούσε και πριν από το Κράτος;”.

Δεύτερον, τι τελικά είναι η θεία Λειτουργία; Είναι συνάθροιση μερικών ανθρώπων μόνον; Βεβαίως τα δεχόμαστε αυτά. Αλλά δεν είναι κάτι υψηλό; Φολκλόρ είναι η θεία Λειτουργία;

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στη συζήτηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και στην απόφαση και πρότασή της για άνοιγμα των εκκλησιών με αυτούς τους όρους και κινείται περίπου σε αυτά τα οποία λέει ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να θέτει θέμα πίστεως.

“Ξέρω ότι η Επιτροπή Εμπειρογνώμων έλαβε καλή απόφαση, ασχολείται μόνον με τον συνωστισμό, ούτε έθεσαν…Περιμένω την επάνοδο όχι μόνον στην κανονικότητα αλλά και την εκκλησιαστικότητα. Εφόσον το πρόβλημα είναι μόνον στον συνωστισμό, εκεί ακριβώς το έχουμε περιορίσει, εκεί θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, θα κάνουμε ό,τι μας έχουν υποδείξει. Τώρα αν έχουν άλλους λόγους, δεν το γνωρίζω” αφήνοντας αιχμές για διαφορετική μεταχείριση.

Έκλεισε λέγοντας πως “Η Εκκλησία έχει μια παράδοση δύο χιλιάδων ετών, δεν μπορούμε να της συμπεριφερόμαστε σαν τα κομμωτήρια”.

Οrthodoxia info



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...