Η ΠΑΤΡΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ

Την υπακοή όλων στο συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας ζήτησε από την Πάτρα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

«Έτσι εκφράζεται το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα», τόνισε στο κήρυγμά του ο κ. Ιερόθεος που προεξήρχε στο αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε σήμερα το πρωί με αφορμή την εορτή του πολιούχου της πόλης για να προσθέσει πως κανένας δεν υπέρκειται των Οικουμενικών Συνόδων της Εκκλησίας. «Μόνο ένας υπέρκειται αυτών που είναι ο Πάπας της Ρώμης. Σύμφωνα με το ρωμαιοκαθολικό δίκαιο ο Πάπας ακούει τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και αν θέλει τις αποδέχεται εάν θέλει δεν τις αποδέχεται. Αυτό όμως δεν γίνεται ποτέ στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχουμε Πάπα», διευκρίνισε.

ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΑΠΙΣΚΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Θέλοντας να στηλιτεύσει στη συνέχεια όλους εκείνους που έχουν την εντύπωση ότι είναι πάνω από το συνοδικό σύστημα, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου ανέφερε πως “υπάρχουν όμως μερικοί ορθόδοξοι παπίσκοι οι οποίοι αισθάνονται τον εαυτό τους ότι είναι υπεράνω του συνοδικού θεσμού αλλά και του συνοδικού και ιεραρχικού πολιτεύματος της Εκκλησίας», για να υπογραμμίσει με νόημα λίγο μετά πως «αυτό όμως δεν σημαίνει ορθόδοξος».

Από τον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Ανδρέα, ο κ. Ιερόθεος επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει το προφίλ του εορταζόμενου αγίου σημείωσε πως «ο άγιος Ανδρέας παρόλο που ήταν πρωτόκλητος δεν διεκδίκησε και δεν εξέφρασε ποτέ κανένα αξίωμα μέσα στην Εκκλησία. Δεν ήταν φορέας ενός δικαιωματισμού μέσα στην Εκκλησία δηλαδή –ότι η Εκκλησία ή ο Χριστός του χρωστούσαν- αλλά ζούσε με το ότι αυτός μάλλον χρωστά στην Εκκλησία».

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΩΤΗΡΩΝ

Όπως επεσήμανε μάλιστα ο ιεράρχης όλοι μας ξέρουμε ότι όταν μπαίνουμε μέσα στην Εκκλησία μπαίνουμε για να σωθούμε και όχι για να την σώσουμε. «Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη σωτήρων γιατί σωτήρας της Εκκλησίας είναι μόνο ο Χριστός. Όλοι οι άλλοι παραμένουμε μέσα σε αυτή για να σωθούμε με πνεύμα ταπείνωσης και αγάπης και όχι με πνεύμα φιλοπρωτίας, εγωισμού και υπερηφάνειας», κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι μαζί με τον κ. Ιερόθεο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Πηγή:orthodoxia.info



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...