-Πόσο και πως θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών;

-Το Nafpaktianews.gr έχει όλο το ρεπορτάζ

Ξεκινούν από τη Δευτέρα ήδη με την τοποθέτηση των απαραίτητων περιφράξεων οι εργασίες για την αναστήλωση,προστασία και ανάδειξη του λιμανιού της Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο κτήριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ,πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση που στόχο έχει την κατ’αρχήν προστασία του μνημείου από τη διάβρωση, αλλά και κατ’επέκταση την ανάδειξή του.

Φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού που μέσω του ταμείου ανάκαμψης, έχει εξασφαλίσει το ποσό του 1.660.000 ευρώ για όλες τις απαραίτητες εργασίες και με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2024.

Την ενημέρωση έκανε η Προϊσταμένη έργων της διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημέιων του Υπουργείου Πολιτισμού κ.Έφη Χωραφά, που μετά τη σύντομη περιγραφή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μνημείο και τις παρεμβάσεις συντήρησης που κατά καιρούς έχει δεχτεί, στάθηκε ίσως στο πιο σημαντικό κομμάτι που είναι η ένταξη του έργου στην καθημερινότητα των πολιτών και δη των επαγγελματιών, τα καταστήματα των οποίων εφάπτονται με το μνημείο.

Αρχικά-τόνισε η κ. Χωραφά-θα οργανωθεί τμηματικά η εργοταξιακή περίφραξη και όχι σε όλο το εύρος του μνημείου αρχής γενομένης από το ανατολικό κομμάτι, με τις εργασίες ενίσχυσης του εδάφους με ειδικά ενέματα. Αυτό σημαίνει, ότι θα τοποθετηθεί περίφραξη στη μέση του λιθόστρωτου μεταξύ του κρηπιδώματος και των καταστημάτων ανατολικά για μια χρονική διάρκεια 3-4 εβδομάδων, με στόχο μια εβδομάδα πριν το Πάσχα (Σάββατο του Λαζάρου)να έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι εργασίες.

Στην επόμενη φάση,η περίφραξη που θα βρίσκεται στο μέσο του λιθόστρωτου, θα μεταφερθεί προς το προστατευτικό στηθαίο (μεντένι) με αλλαγή στο ύφος των προστατευτικών από μεταλλικά πάνελ σε διάτρητα, ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή οπτική όχληση των πελατών των καταστημάτων προς το μνημείο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών, η σειρά των τραπεζοκαθισμάτων που εφάπτονται στο μεντένι θα καταργηθούν και θα μείνουν μόνο όσα είναι εφαπτόμενα με τα καταστήματα.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης εργασιών, ακολουθεί η ανάπτυξη σκαλωσιάς από την εσωτερική πλευρά του μνημείου με σκοπό την ενίσχυση του τείχους. Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης, οι εργασίες θα μεταφερθούν στη δυτική πλευρά του λιμανιού αμέσως μετά το Πάσχα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία στις εργασίες εκτέλεσης, φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο στο κεντρικό τμήμα απελευθερώνοντας τις επιχειρήσεις ανατολικά και δυτικά με την όχληση των εργασιών.

Η κ.Χωραφά ωστόσο κατέστησε σαφές, ότι ακόμη κι αν ολοκληρωθούν οι εργασίες στις δύο πτέρυγες του λιμανιού (ανατολική-δυτική) η περίφραξη θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν και οι εργασίες στο κεντρικό τμήμα.

Οι δύο φάσεις του έργου λοιπόν που αφορούν τις εργασίες διάτρησης και κατασκευής των ενεμάτων(για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων και την επαναφορά της μονολιθικότητας των κατασκευών), θα διαρκέσουν 2-2.5 μήνες με αποσπασματικές εργασίες (πριν και μετά το Πάσχα)

Στην τρίτη φάση εργασιών οι περιμετρικές περιφράξεις θα αποσυρθούν και οι εργασίες θα περιοριστούν στα ύφαλα του λιμανιού.Οι εργασίες αυτές σε κάθε περίπτωση δεν θα επιρρεάσουν τη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης.

Βασίλης Γκίζας Δήμαρχος Ναυπακτίας

Σημαντικό έργο για την αποκατάσταση του μνημείου,αφού η καθημερινότητά μας σχετίζεται με αυτό,δήλωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας,χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Από τις πρώτες ημέρες της δημοτικής θητείας και σε άμεση συννενόηση και συνεργασία με την προϊσταμένη της 22ης εφορίας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας-Λευκάδας κ.Βικάτου, ήταν από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν-ανέφερε ο κ.δήμαρχος- θέτοντας ψηλά στην ατζέντα τις ανάγκες του μνημείου για συντήρηση και ανάδειξή του. Έχοντας τη γνώση και τις πληροφορίες από την προηγούμενη θητεία για την ύπαρξη των σπηλαιώσεων (οπτικό υλικό από το προηγούμενο Δ.Λ.Τ.)

Τα μνημεία στην πόλη μας εμπλέκονται με την καθημερινότητά μας ανέφερε ο δήμαρχος και το συγκεκριμένο μνημείο, αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής μας ζωής.

Ο κ. Γκίζας στάθηκε ιδιαίτερα στην κατανόηση και συμπαράσταση της υπουργού πολιτισμού κ.Λίνας Μενδώνη, ήδη από την πρώτη συνάντηση τον Σεπτέμβρη του 2019 για το έργο, γιατί αν και ο δήμος είχε κινηθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ στην εξεύρεση πόρων να χρηματοδοτήσει τη μελέτη αυτή, παράλληλα η διεύθυνση αναστηλώσεων του υπουργείου με δική της πρωτοβουλία, βρήκε τα χρήματα για το σκοπό αυτό ώστε να ενταχθεί άμεσα και από τα πρώτα μάλιστα έργα, στο Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίησή του.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...