Με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ήρθε με τη μορφή προημερήσιας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του κόστους κτήσης των 20 μεταλλικών κατασκευών τύπου μπάλας,πλοίου ή “καρδιών” συλλογής καπακιών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και σε σχολεία.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πάμε Μπροστά” κ.Κοτσανάς είχε αναδείξει στις 31/8/2021 το θέμα μέσω του λογαριασμού του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ανάθεση από το Σύνδεσμο διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτη από περιοχή της Αιτωλ/νίας αντί του ποσού των 20.000 ευρώ,ήτοι προς 1000 ευρώ η κάθε μία.Και όλα αυτά,όταν ο δήμος Σιθωνίας για αντίστοιχη κατασκευή 5 καρδιών δαπάνησε το ποσό των 1250 ευρώ,ήτοι 250 η κάθε μία.Εμείς δηλαδή πληρώσαμε τέσσερις φορές πάνω την αξία τους.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε,ανεβάζοντας το θέμα ψηλά τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στις συζητήσεις στην πόλη ο κ.Ζορμπάς είχε δηλώσει ότι θα δώσει εξηγήσεις μέσω δελτίο τύπου που θα εξηγούσε το θέμα.Αντ’αυτού δε συνέβη τίποτα,με αποτέλεσμα η εν λόγω εταιρεία η οποία εκτός από κατασκευές κάνει καθαρισμούς στον ΧΥΤΑ λαμβάνοντας το τελευταίο εξάμηνο με απευθείας ανάθεση το ποσό των 55.000 ευρώ.Οδηγούμαστε λοιπόν-πρόσθεσε-να ζητάμε ενημέρωση για το θέμα και αν χρειαστεί το θέμα να οδεύσει στη δικαιοσύνη ή σε πραγματογνώμονα για την ακριβή αποτύπωση της κατάστασης

Ντ.Ζορμπάς (Πρ.Συνδέσμου διαχείρισης)

Υπάρχει τεχνική περιγραφή για τη συγκεκριμένη ανάθεση υποστήριξε ο κ.Ζορμπάς και αν κάποιος τη διάβαζε να έβλεπε ότι μόνο η βαφή η οποία είναι ηλεκτροστατική στοιχίζει 150 ευρώ.Όσα χρήματα δηλαδή προσδιόριζε το ιδιωτικό blog την αξία ολόκληρης της κατασκευής.Έγινε κατασκευή με προδιαγραφές που αντέχουν στο χρόνο.”Δεν είμαι σιδεράς” τόνισε ο κ. Ζορμπάς,αλλά όποιος θέλει μπορεί να ελέγξει.Οι κατασκευές αυτές έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία και θα έπρεπε να είναι απολύτως ασφαλείςΕίναι πρωτότυπες κατασκευές που θα αντέξουν πολλά χρόνια.”Δεν μπορεί να κοστολογηθεί η παιδεία”.Ωστόσο,το ποσό των 150 ευρώ για κάθε κατασκευή που αναφέρθηκε,μόνο γελοίο είναι.Όσο για τα υλικά που περίσσεψαν,αυτά διατέθηκαν στους χώρους των αδέσποτων.

“Δεν έχω καμία αντίρρηση να πάμε στον εισαγγελέα και σε εκτιμητή.Αν προχωρούσα σε φθηνές κατασκευές,πάλι θα τα άκουγα σημείωσε ο κ. Ζορμπάς.Προτίμησα την ποιότητα και την ασφάλεια.Δεν θεώρησα σκόπιμο να απαντήσω σε ένα site που έγραψε για 150 ευρώ κόστος για την κάθε κατασκευή και δεν το έκανα”

Ναυπακτία:Oι πολίτες αγκαλιάζουν με την “καρδιά” τους την προσπάθεια και  συλλέγουν καπάκια - Nafpaktia News

Γ.Μπουλές:Nα ακούγεται η λέξη “αρπαχτή” και να σέρνεται το θέμα 2.5 μήνες ;

Δεν έχω πειστεί για την καινοτομία και την ασφάλεια των κατασκευών όταν άλλοι δήμοι έχουν κατασκευάσει παρόμοιες κατασκευές έναντι 250 ευρώ.Δεν κάναμε έρευνα αγοράς,αλλά ανατέθηκε σε μία εταιρεία που πιθανόν και να μην ξέρει.Ο δήμος Ναυπακτίας καλείται να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρέχονται από τον ανταγωνισμό,φέρνοντας και ως παράδειγμα την προμήθεια των tablet ως τη χειρότερη επιλογή.

Γ.Ασημακόπουλος (Ανανέωση και Δημιουργία):Aφήσατε μόνο του τον Ντ.Ζορμπά,υπονομεύετε τις αιρετές διαδικασίες με τη στάση σας

Όταν πέφτουν σκιές που αφορούν τη διαχείρηση των κοινών οικονομικών,οι σκιές αυτές σκεπάζουν το σύνολο των ενεργά αιρετών πολιτικών και οφείλονταν άμεσα ανακλαστικά.Δεν μπορεί ένα θέμα να σέρνεται πάνω από μήνα,υπονομεύοντας το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.Οφείλατε άμεση αντίδραση.Αυτό θα έκανε μια κανονική δημοτική αρχή.Και εδώ τι είχαμε;Σιωπή.’Έχετε αφήσει τον πρόεδρο του ΧΥΤΑ ακάλυπτο”

Μια δράση εκπαιδευτική και αλληλεγγύης την κάνατε ένα σύνολο με σκιές.Και θα έπρεπε το θέμα αυτό να λυθεί σε πρώτο χρόνο.Υπάρχει η σύγκριση με άλλους δήμους και οφείλατε-απευθυνόμενος στο δήμαρχο- να πάρετε θέση στο θέμα,και δεν θα έπρεπε να έρθει ως προημερησίας συζήτησης θέμα,αλλά και ούτε ο Ντίνος Ζορμπάς να είναι μόνος του στο θέμα αυτό.Θεωρώ ότι τον έχετε αφήσει μόνο του και παράλληλα υπονομεύετε τις αιρετές διαδικασίες

Ντ.Τσουκαλάς:Για να υπάρχει σκιά πρέπει να υπάρχει θέμα

Θα πρέπει να μιλάμε για το ίδιο θέμα προκειμένου να υπάρχει σκιά ανέφερε ο Ντίνος Τσουκαλάς επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πρωταγωνιστής ο άνθρωπος”.Θα πρέπει δηλαδή να είναι συγκρίσημα τα είδη.Εμείς,πήραμε τις απαραίτητες απαντήσεις από τον κ. Ζορμπά.

Σηκώνοντας ωστόσο το”γάντι” στον κ.Μπουλέ αναφορικά με τα tablet ανέφερε ότι η προμήθεια έγινε σύμφωνα με όλες τις σύννομες διαδικασίες,τις καταθέσαμε-είπε- ενώ τη ψηφίσατε και εσείς,ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μπουλέ.Ο κ. Ζορμπάς το είχε ψάξει το θέμα.Αν άλλοι δήμοι έχουν κατασκευάσει κάτι άλλο και φθινότερο,αυτό δεν το ξέρουμε.

Κοτσανάς:Βρείτε τρόπο να επιστρέψετε τα χρήματα στην κοινωνία

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της παράταξης Πάμε Μπροστά,ανέφερε ότι θα έπρεπε με ειλικρίνεια να δηλώσετε ότι εξαπατηθήκατε,ότι πέσατε σε πλάνη και θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη.Μιλάτε-απευθυνόμενος στον κ. Ζορμπα-ως εκπρόσωπος του εργολάβου.Δεν μπορείτε-πρόσθεσε ο κ. Κοτσανάς-να αφεμάζετε την κοινωνία.Δεν δίνετε επαρκείς εξηγήσεις.Υπάρχουν οσμές και ερωτηματικά.Ο άνθρωπος που κάνει διευθετήσεις στον ΧΥΤΑ κάνει και καρδούλες.Η πόλη μιλάει.Ζητήσε συγγνώμη.Βρείτε έναν τρόπο να επιστρέψετε τα χρήματα στηην κοινωνία συμπλήρωσε ο κ.Κοτσανάς.

Ζορμπάς:Θα βγεί νέα προμήθεια στο ποσό των 250 ευρώ.

Θα βγει νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προμήθεια με την παρούσα τεχνική περιγραφή και το οριζόμενο ποσό των 250 ευρώ που ο ιστότοπος είχε καθορίσει,για να δούμε πόσοι ενδιαφερόμενοι θα προσέλθουν.Να ζητήσω συγγνώμη γιατι έκανα κάτι ποιοτικό;Δεν είναι όλες οι κατασκευές ίδιες.Και δεν θα έβαζα επικίνδυνες κατασκευές σε σχολεία.

Μπουλές για tablet:Με παραπλάνησαν ο δήμαρχος και ο Τσουκαλάς

Ο δήμος ευθύνεται για τη μακρά σιωπή.Όφειλε η δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει το θέμα.Απαντώντας στον Ντίνο Τσουκαλά για τα tablet και τη θετική ψήφο,δήλωσε “παραπλανημένος”.Σας πίστεψα είπε,τόσο εσάς κ.Τσουκαλά,όσο και το δήμαρχο.

Όλα αυτά διαμείφθησαν λοιπόν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα των 20 μεταλλικών κατασκευών συλλογής πλαστικών πομάτων που έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία του δήμου Ναυπακτίας.

Η πρόταση που “έπεσε” στο τραπέζι από την αντιπολίτευση ήταν διττή δια στόματος Κοτσανά και αφορούσε στην παραπομπή του θέματος σε εισαγγελέα διαφθοράς ή συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής προκειμένου να ελεγθεί το κόστος κατασκευής.

Απών ο δήμαρχος από τη συζήτηση του θέματος

Όπως ήταν φυσικό κατά την ψηφοφορία θα έπρεπε να κατασταλάξει είτε η μία είτε η άλλη για να αποφανθούν οι σύμβουλοι δια της ψήφου τους και για το λόγο αυτό,ετέθη τελικά από τον εισηγητή κ.Κοτσανά η πρώτη περί παραπομπής του θέματος σε εισαγγελέα διαφθοράς.Επί της πρότασης αυτής όμως υπήρξε αρνητική ψήφος από τη μεγαλύτερη μερίδα της αντιπολήτευσης με το σκεπτικό του κινδύνου της ποινικοποίησης των πράξεων των αιρετών,κάτι που διατύπωσε και στο σκεπτικό του ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας πρώην δήμαρχος Τ.Λουκόπουλος που επέμεινε στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής.

Για το λόγο αυτό ψήφισε Παρών.Όσο για τα υπόλοιπα μέλη της Ενωτικής πρωτοβουλίας καταψήφισαν την πρόταση Δημητρόπουλος,Σκαρλάτος και ο μετριοπαθής Κονίδας,όπως είναι λογικό το σύνολο της δημοτικής αρχής,ενώ στο block του Υπέρ έμειναν Σιαμαντάς και Κοτσανάς.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί και έχει πολύ μεγάλη αξία να τεθεί για συζήτηση είναι η απουσία τοποθέτησης ή έκφρασης γνώμης επί του θέματος από τον ίδιο το δήμαρχο.

Κατά τη γνώμη μας όφειλε να τοποθετηθεί.Ωστόσο,ο τελευταίος ανασχηματισμός και η παραμονή Ζορμπά στη θέση του,μάλλον αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...