Σε μια λιτή και ολιγομελή εκδήλωση, λόγω των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας,πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιδρυτή του ιδρύματος “Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη”, Νότη Δημητρίου Μπότσαρη στον αύλειο χώρο του ομώνυμου αρχοντικού στη Ναύπακτο.

Προηγήθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του εκλιπόντος ιδρυτή, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.Ιερόθεο.

Για το Νότη-Τιμολέοντα Μπότσαρη,αλλά και τη συμβολή του ιδρύματος και του Αρχοντικού Μπότσαρη στην τοπική κοινωνία μίλησαν ο πρόεδρος του ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη κ.Γιάννης Μπανίκας,αλλά και ο απόγονος της γνωστής οικογένειας των Μποτσαραίων και ανηψιός του Νότη Δημ.Μπότσαρη κ.Χρήστος (Κίτσος) Μπότσαρης.

Γιάννης Μπανίκας Πρ.Ιδρύματος Δημ.& Αίγλης Μπότσαρη

Ο Νότης-Τιμολέων Μπότσαρης,ήταν γόνος της ιστορικής οικογένειας και γιός του Στρατηγού, πολιτικού και υπουργού Δημητρίου Μπότσαρη

Ο κ.Μπανίκας στην ομιλία του ως Πρόεδρος του Ιδρύματος,δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή του στην κοινωνία όχι μόνο σε τοπικό ,αλλά και Περιφερειακό επίπεδο,μέσω των πολιτιστικών και ιστορικών εκδηλώσεων που κατά καιρούς οργανώνονται.Σημείωσε μάλιστα το ρόλο και τη συμβολή των Σουλιωτών στην τοπική κοινωνία μετά την απελευθέρωση,όταν εγκαταστάθηκαν εδω περί τις 130 οικογένειες (430 άτομα) με το Σουλιώτικο στοιχείο να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία της.

Χρήστος(Κίτσος)Μπότσαρης,απόγονος-ανηψιός του Νότη-Τιμολέοντα Μπότσαρη

Ο κ.Χρήστος (Κίτσος) Μπότσαρης αναφέρθηκε στη ζωή του Νότη Μπότσαρη,τη διπλωματική του καριέρα αλλά και στη δημιουργία του ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη,η προικοδότηση του οποίου ήταν δικό του δημιούργημα από την προσωπική του περιουσία,όπως και η συντήρηση του Πύργου Μπότσαρη στην πόλη της Ναυπάκτου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιερόθεος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του ανθρώπου του Νότη Μπότσαρη χαρακτηρίζοντάς τον Ανθρωπιστή και άνθρωπο της προσφοράς.

Η αγάπη του για την Εκκλησία σύμφωνα με τον κ.Ιερόθεο αποδεικνύεται και με την επιθυμία του να χριματίζει ο εκάστοτε Μητροπολίτης ως πρόεδρος επί τιμή του Ιδρύματος.Μάλιστα,αποκάλυψε έπειτα από δική του πρόταση προς τον τιμηθέντα ιδρυτή του ιδρύματος που τον είχε επισκεφθεί στα γραφεία της Μητροπόλεως να συμπεριλάβει στους όρους του ιδρύματος και ορισμένες υποτροφίες για υποψηφίους διδάκτορες ιστορικών και πολιτιστικών θεμάτων,πρόταση που ο ίδιος ο Νότης Μπότσαρης είχε αποδεχθεί και είχε συμπεριλάβει στο καταστατικό ιδρύσεως του ιδρύματος για την ανάδειξη ιστορικών θεμάτων που έχουν σχέση είτε με την οικογένεια των Μποτσαραίων,των Σουλιωτών και την πόλη της Ναυπάκτου της οποίας το Σουλιώτικο στοιχείο παραμένει ζωντανό και δραστήριο πάντα.

-Αισθανόμαστε τον Πύργο σαν να είναι σπίτι μας επισήμανε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Β.Γκίζας,τονίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης πιθανών τρόπων προκειμένου ίδρυμα και δήμος να έρθουν ακόμα πιο κοντά,αφού η Ναύπακτος-όπως είπε- δε διαθέτει ούτε εκθεσιακό χώρο,ούτε έναν ιστορικό χώρο εκδηλώσεων,όπως είναι αυτός του Αρχοντικού Μπότσαρη.

Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν όπως προαναφέραμε,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.Ιερόθεος,ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως π.Θωμάς Βαμβίνης,ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας,μέλη του δ.σ. του ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη,ο απόγονος και ανηψιός του ιδρυτή του ιδρύματος κ.Χρήστος(Κίτσος) Μπότσαρης και μέλη του τοπικού συλλόγου απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας,ενώ στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μπανίκας εκ μέρους του ιδρύματος ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους,χάρισε στον κ.Ιερόθεο και το δήμαρχο κ.Γκίζα,εκδόσεις βιβλίων με τίτλο “Μνήμη Σουλίου”



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...