Εδώ και 1,5 χρόν περίπου που η χώρα μας όπως και όλος ο κόσμος διέρχεται μέσα από τη στενωπό της πανδημίας,οι ζωές μας έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα,υπό το καθεστώς συγκεκριμένων υγειονομικών συνθηκών και κανόνων.

Δεν θα μπορούσε φυσικά,μέσα σε όλα αυτά να μην προσαρμοστούν και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα συνεδριάζουν τα αρμόδια όργανα των δήμων και δη το κορυφαίο που είναι το δημοτικό συμβούλιο

Στην περασμένη συνεδρίαση συζητήθηκε με αφορμή αίτημα της αντιπολίτευσης με τις υπογραφές 12 συμβούλων η επιστροφή των συνεδριάσεων με δια ζώσης μορφή προφανώς στέλνοντας και ένα μήνυμα στην κοινωνία για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που τόσο πολύ μας είχε λείψει.

Έτσι λοιπόν,την 1η Οκτωβρίου,12 δημοτικοί σύμβουλοι καταθέτουν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας σχετικό αίτημα και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.Με το αίτημά τους αυτό,καλούσαν τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αφού λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (υγειονομικά) να προχωρήσει στην απόφαση για δια ζώσης συνεδριάσεις.

Η συζήτηση αυτή διεξήχθη μόλις στο προηγούμενο συμβούλιο στις 13 Οκτωβρίου,ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη χωρίς φυσικά να ληφθή κάποια απόφαση,γιατί η συζήτηση είχε θα λέγαμε ενημερωτικό χαρακτήρα,αφού ο νόμος αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε φορά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίζει τη μορφή που θα έχει η συνεδρίαση αποφασίζοντας κατά περίπτωση ανάμεσα σε 4 .

1.Η”δια ζώσης” ,όπερ και ο λόγος του αιτήματος.

2.Η”μικτή συνεδρίαση” με συγκεκριμένο αριθμό παριστάμενων συμβούλων έπειτα από απόφαση των επικεφαλής και συνεννόηση με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίο με ανώτατο αριθμό συμβούλων στην αίθουσα 15 και οι υπόλοιποι 12 με τηλεδιάσκεψη

3.Η τηλεδιάσκεψη,όπως αυτή τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με αποκλειστική χρήση του διαδικτύου

4.Η “δια περιφοράς” συνεδρίαση κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους επικεφαλής των παρατάξεων (η πιο σύντομη και κλειστού τύπου για το κοινό συνεδρίαση)

Έχοντας λοιπόν μπροστά μας ως ορισμένο δημοτικό συμβούλιο στις 18 Οκτώβρη (χθες) τη διεξαγωγή του Απολογισμού πεπραγμένων της δημοτική αρχής με την παρουσία πολιτών αλλά και των 60 και πλέον προέδρων των τοπικών κοινοτήτων στην κορυφαία ίσως συνεδρίαση του έτους για μία δημοτική αρχή,αποφασίστηκε η επόμενη (δηλαδή η συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου) να διεξαχθεί στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα.Για το λόγο αυτό άλλωστε,αφού θα παρίσταντω πολίτες και πρόεδροι επιλέγη ο μεγαλύτερο κλειστός χώρος της πόλης για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση η οποία να τονιστεί θα ήταν η μία από τις δύο,αφού ακολουθούσε στις 20.15 το βράδυ τακτική με θέματα ημερήσιας διάταξης.

Και ερχόμαστε τώρα,στην επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προς τους συμβούλους και τους καλούσε μέχρι τις 11 το πρωί της ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης (δλδ χθες) να αποστείλουν με μέιλ το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησής τους προκειμένου να βγει στον αέρα η πρόσκληση για τα συμβούλια.

Η παράταξη Γούλα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι:

Κανένα πρόβλημα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν τηρήσει το λόγο τους στο ακριβώς προηγούμενο Συμβούλιο που συζητήθηκε με αίτημά μας το θέμα των συνεδριάσεων, όπου και είχε συμφωνηθεί από Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση να πάμε σε Δημοτικό Συμβούλιο με Μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη). Δηλαδή όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή δεν μπορούν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης (ίντερνετ, φορητός υπολογιστής και προτζέκτορας που όλα μπορούν να είναι πανεύκολα διαθέσιμα στην Παπαχαραλάμπειο).

Αντί αυτού η Δημοτική Αρχή και ο Πρόεδρος κάνουν τη συνεδρίαση δια ζώσης αναμένοντας υποκριτικά ότι από τα 27 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους 65 Προέδρους Κοινοτήτων που έχουν προσκαλέσει να συμμετάσχουν στην Συνεδρίαση δεν θα υπάρχει κανείς χωρίς να είναι εμβολιασμένος ή έστω με πιστοποιητικό νοσήσαντα. Δηλαδή πήγαιναν σε προδιαγεγραμμένη ακύρωση Συμβουλίου.

Και ενώ 14 μέρες η πρόσκληση ήταν στον αέρα την παραμονή του Συμβουλίου τη νύχτα μας έρχεται mail να στείλουμε ή να πάμε τα πιστοποιητικά μας στο ΤΥΑΟΔευτέρα 11:00 το πρωί πράγμα εκτός διαδικασίας καθώς η εγκύκλιος αναφέρει:

«Οι συμμετέχοντες που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της συνεδρίασης, οφείλουν να επιδεικνύουν τα σχετικά πιστοποιητικά στον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου, ο οποίος φέρει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του.»

Εμείς είμαστε εμβολιασμένοι και είπαμε στην Υπάλληλο που μας πήρε τηλέφωνο στη δουλειά μας, ότι θα δείξουμε την βεβαίωση στον Πρόεδρο κατά την προσέλευσή μας στην Παπαχαραλάμπειο όπως λέει η εγκύκλιος.

Τελικά που οδηγεί όλο αυτό το αλαλούμ; Εκεί που πραγματικά θέλουν. 

Το Δημοτικό συμβούλιο με τα θέματα για την προσεχή Παρασκευή 22/10/21, το έβαλαν ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ώστε να μην γίνει καμία συζήτηση ή ερώτηση Δημόσια. Όχι με Μεικτό Σύστημα, Όχι με Τηλεδιάσκεψη, ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ….

Αυτό τα λέει όλα, ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει…. Αν είναι δυνατόν να μην μπορεί μια Δημοτική Αρχή να οργανώσει ένα σωστό Συμβούλιο και να μεταβιβάζει τις ευθύνες σε αυτούς που δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα.

Κατεγγελτικός και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ που με μήνυμά του χαρακτήρισε τον πρόεδρο Γιώργο Σιμάκη για τους χειρισμούς του στο θέμα ως τον Μακράν “χειρότερο” πρόεδρο από συστάσεως του Δήμου Ναυπακτίας και τη δημοτική αρχή ως μια από τις “χειρότερες” εκλεγμένες δημοτικές αρχές αυτού του τόπου!!! Σταματήστε επιτέλους κ.Σιμάκη να τραυματίζετε και να απαξιώνετε τους θεσμούς και κατ’ επέκταση το κορυφαίο συλλογικό όργανο του Δήμου Ναυπακτίας σημείωνε ο κ.Κοτσανάς σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης αλλά εκφράζοντας αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε βάζοντάς το στην κουβέντα,είναι το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν συμφώνησε σε κάποια συγκεκριμένης μορφής συνεδρίαση που θα πρέπει να έχει το επόμενο ή τα επόμενα συμβούλια,αφού αυτό καθορίζεται κατά περίπτωση και ανάλογα τα δεδομένα από τον πρόεδρο.Άρα,απόφαση στο προηγούμενο συμβούλιο για τη μορφή που θα έχει το επόμενο δεν ελήφθη.

Αναφέρθηκε απλά,ότι με δεδομένο το χαρακτήρα της συνεδρίασης (Απολογισμός πεπραγμένων-παρουσία πολιτών και προέδρων) αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο.

Ως προς αυτό που αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης Γούλα ότι τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να επιδεικνύονται κατά την προσέλευση στην αίθουσα,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απάντησε σε σχετικά μας ερώτηση ότι τα πιστοποιητικά θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί νωρίτερα ώστε όλοι οι σύμβουλοι να είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να βγει στον αέρα η προκύρηξη της συνεδρίασης.Για το λόγο αυτό,είχε μπει και η 11η πρωινή ως καταληκτική ώρα για την αποστολή των πιστοποιητικών.

Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεται στην ανανκοίνωση Γούλα και της μετάθεσης θεμάτων στην δια περιφοράς συνεδρίασης της Παρασκευής και τους λόγους που αυτή γίνεται φυσικά και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε,αφού αποτελεί άποψη της παράταξης.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε πάντως είναι ότι όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του Nafpaktianews μία ημέρα μετά την τελευταία συνεδρίαση στις 14 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα λεγόμενα Γκίζα,η επόμενη συνεδρίαση του δημόσιου απολογισμού πεπραγμένων, θα γινόταν στην Παπαχαραλάμπειο δια ζώσης ή σε επόμενες συνεδριάσεις με μικτή μορφή της υπάρχουσας αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου στην Αιτωλική Αναπτυξιακή.

Η απάντηση ήρθε από τη δημοτική αρχή

Μετά από αίτημα που υπέβαλλε το σύνολο των μελών της Αντιπολίτευσης για τη δια ζώσης διεξαγωγή συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το Προεδρείο αποδέχθηκε και όρισε τη σύγκληση του Σώματος για σήμερα Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, ώρα 17:00’, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της υπ’ αριθμ.643/24-9-2021 Εγκυκλίου του ΥΠΕΣ. 

Όπως αυτή ορίζει, για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις, είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (μέχρι 180 ημέρες από τη νόσηση).  Προκειμένου να τηρηθεί η διαδικασία στο ακέραιο για την ασφάλεια του συνόλου των παρισταμένων και με δεδομένο ότι σε αυτή θα προσερχόταν και κόσμος από μακριά (Πρόεδροι, κτλ), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να επιδείξουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά πριν από τη διαδικασία και συγκεκριμένα σήμερα, Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11:00’. 

Ωστόσο, μέλη της Αντιπολίτευσης δεν το έπραξαν. Ταυτόχρονα όμως, προκαλεί έκπληξη και το γεγονός ότι, παρά το ότι γνωρίζουν καλά τις διατάξεις της Εγκυκλίου που οι ίδιοι επικαλέστηκαν, αλλά και τον κίνδυνο να κηρυχθεί μη νόμιμη η Συνεδρίαση, τουλάχιστον ένας σύμβουλος της Αντιπολίτευσης δήλωσε μη εμβολιασμένος και ότι δε διαθέτει πιστοποιητικό νόσησης.

Είναι πλέον φανερό ότι αρνούνται να είναι συνεπείς στα όσα οι ίδιοι προέβαλαν ως επιχειρήματα προκαλώντας μάλιστα εκτεταμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Αρνούνται να είναι συνεπείς στην ίδια τους την υπογραφή και στο αίτημα που υπέβαλλαν.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι εμπαίζουν τους θεσμούς, τις διαδικασίες και κατ’ επέκταση το Ναυπακτιακό λαό. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για αυτό.

Αυτά λοιπόν συνέβησαν μέχρι χθες το πρωί,όταν κυκλοφορούσε η είδηση ότι μεταξύ των συμβούλων υπήρχαν κάποιοι που ήταν ανεμβολίαστοι.Αυτό από μόνο του “τίναζε στον αέρα” τη διαδικασία με κίνδυνο,η συνεδρίαση να κριθεί μη σύννομη αφού δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις συμμετοχής των συμβούλων στη συνεδρίαση,άρα θα ήταν και άκυρη.Να σημειωθεί ότι η παρουσία πολιτών και προέδρων δεν είναι δεσμευτική στη συνεδρίαση,αφού θα μπορούσαν να παρευρίσκονται μόνο όσοι ήταν εμβολιασμένοι αφ’ενός και αφετέρου δεν είναι πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν μέρος στην ψηφοφορία.Δεν ψηφίζουν δηλαδή.

Η είδηση λοιπόν ήταν γνωστή,ότι μεταξύ των συμβούλων ήταν και ορισμένοι ανεμβολίαστοι.Και αυτό φαίνεται ότι κάποιους τους “βόλευε” προκειμένου να φτάσουμε σε μια “σούπα” συμβούλιο.Μια συνεδριάση δηλαδή που θα ήταν εκ των πραγμάτων άκυρη.Και αναμφίβολα,όλη αυτή η εξέλιξη θα “βόλευε” κάποιους.

Για το λόγο αυτό,υπήρξαν χθες το μεσημέρι οι αποσύρσεις των προσκλήσεων από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου,η μετάθεση κάποιων ζωτικής σημασίας θεμάτων στη “δια περιφοράς” τηλεφωνική συνεδρίαση της Παρασκευής και τη μετάθεση του δημόσιου απολογισμού για μετά από 15 μέρες σύμφωνα με το νόμο.

Τα υπόλοιπα…….εκ του σύνεγγυς !!!!



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...