Να ακυρωθεί το «δωράκι» στους βουλευτές και τους Δημάρχους

Όλοι το είχαν δεχθεί και το “εισέπρατταν” και κανένας δεν το είχε καταγγείλει!

Προκλητικές μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα πολιτικά πρόσωπα, ψήφισαν οι βουλευτές! Τον Μάιο του 2016, όταν περνούσαν από τη βουλή, τρομαχτικά πράγματα, όπως,  οι περικοπές συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση των αφορολόγητων ορίων, η βουλευτές, έδωσαν στον εαυτό τους, ένα «δωράκι». Νομοθέτησαν γενναίες μειώσεις στα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που οφείλουν να πληρώνουν τα πολιτικά πρόσωπα, με τις  «φοροελαφρύνσεις» να κυμαίνονται από 1.049 έως 1.999 ευρώ! Μετά τον σάλο, ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλο, με την Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, να προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, λέγοντας ότι είναι πιο δίκαιο το νέο σύστημα!

 Οι δικαιούχοι της προκλητικής αυτής ελάφρυνσης, είναι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς υπουργείων, οι διοικούντες τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι διοικητές των ανεξάρτητων αρχών και πολλοί, πολλοί άλλοι!

Η συγκεκριμένη διάταξη που έφερε στο προσκήνιο ο Ελεύθερος Τύπος, βρίσκεται στο άρθρο 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπου περιγράφονται οι αλλαγές στη κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογούμενους με ετήσια ατομικά φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε το ιδιαίτερο καθεστώς ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το οποίο είχε καθιερωθεί για τα πολιτικά πρόσωπα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2014 και το οποίο προέβλεπε ότι τα συνολικά εισοδήματα των συγκεκριμένων προσώπων από όλες τις πηγές φορολογούνται με αυξημένο συντελεστή εισφοράς 8%.

 
Δεν είναι σκανδαλώδης η ρύθμιση λέει ο Νίκος Βρούτσης

 «Δεν πρόκειται περί μιας σκανδαλώδους, όπως έχει παρουσιαστεί, ρύθμισης που απαιτήθηκε από το πολιτικό προσωπικό» δήλωσε  ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το «ρουσφέτι» έως 2.000 ευρώ στην εισφορά αλληλεγγύης πολιτικών προσώπων. Αντίθετα, πέταξε το μπαλάκι στο  υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι «είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας».

 Στη συνέχεια, τόνισε ότι ήδη έχει πέσει «γερό μαχαίρι» στις συντάξεις των πρώην βουλευτών, καθώς και ότι οι βουλευτές από το 2012 και ύστερα δεν έχουν συντάξεις, δηλαδή δεν μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρότι μηνιαίως τους γίνεται παρακράτηση.  Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «Αφορά όλους τους εκλεγμένους όλων των βαθμίδων και των μελών των ανεξαρτήτων Αρχών και άλλους και σας επαναλαμβάνω ότι είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το υπουργείο οικονομικών, το δημόσιο λογιστικό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει».

Ο ίδιος, τόνισε, ότι «σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές κ.λπ. Αντίθετα σας ανέφερα ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, διότι αφορά παλαιότερους βουλευτές με πολυετή θητεία, πρώην υπουργούς, που εξομοιώνονται με τους δημοσίους υπαλλήλους και με τα έτη της αποχώρησής τους και μπαίνει ένα “γερό μαχαίρι” εκεί».

 

Σε αυτή τη λογική, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να « ψάχνουμε σε αυτόν τον τομέα, στην παρούσα Βουλή αναφέρομαι, σε όλο το πολιτικό σύστημα, μην ψάχνουμε προνομιακές καταστάσεις ή να καταλογίζουμε αναισθησία, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Ίσα ίσα υπάρχει μια ευαισθησία και εναρμόνιση των εξόδων της Βουλής  με την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, με τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας».

Τέλος, ο Νίκος Βούτσης ζήτησε επίσης να συνυπολογιστεί ότι η Βουλή είχε προϋπολογισμό 225 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και τώρα έχει μόνο 132 εκατ. ευρώ, ενώ περίσσεψαν και 5 εκατομμύρια, τα οποία θα μπουν σε κωδικό του υπουργείου Οικονομικών  για ευάλωτες ομάδες.

Το ΥΠΟΙΚ, προσπαθεί να εξηγήσει τα… ανεξήγητα!

  Απάντηση στα περί «ρουσφετιού 2.000 ευρώ στους βουλευτές», για τον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, δίνουν κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις ελαφρύνθηκαν ή επιβαρύνθηκαν ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πηγές του υπουργείου, το δημοσίευμα αποσιωπά ότι με το ν. 4387/2016 η φορολογία εισοδήματος έγινε δικαιότερη, ότι το προηγούμενο σύστημα επιβάρυνε περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα, απομονώνει μόνο ένα σημείο των αλλαγών της νομοθεσίας και τέλος, αναφέρεται ότι ο συντελεστής 8% είναι «λάθος ή ψέμα». Τέλος επισημαίνεται ότι ότι δεν πρέπει να απομονώνονται πρόσωπα, καθώς το σύστημα ισχύει για όλους. 

 
Ισχύει και για τους πολιτικούς ότι και όλους, λένε από το ΥΠΟΙΚ

 Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, ότι «το δημοσίευμα αποσιωπά ότι με το ν. 4387/2016 η φορολογία εισοδήματος έγινε δικαιότερη, έστω και εντός του ασφυκτικού πλαισίου των στόχων για έσοδα. Καταργήθηκαν σκανδαλώδεις διατάξεις που ευνοούσαν υψηλά εισοδήματα και μειώθηκε η φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα που αποτελούν τη συντριπτική και σιωπηρή πλειονότητα των φορολογούμενων. Τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις ελαφρύνθηκαν ή επιβαρύνθηκαν ανάλογα με το συνολικό τους εισόδημα και με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Στο βαθμό που έχουν υψηλά εισοδήματα επιβαρύνθηκαν από την συνολική αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης όπως και όλοι οι φορολογούμενοι με ίδια εισοδήματα.

 Όπως αναφέρουν, για την αποκάλυψη, το δημοσίευμα, «νοσταλγεί το προηγούμενο φορολογικό σύστημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που επιβάρυνε περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Για αυτό και προσπαθεί να δυσφημήσει τις αλλαγές του ν. 4387/2016».

 Μάλιστα, κάνουν λόγο για «γνωστή μέθοδο», καθώς «το δημοσίευμα απομονώνει ένα σημείο των αλλαγών της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος και δεν υπολογίζει τη συνολική φορολογική επίπτωση στα εισοδήματα των πολιτών γενικότερα και των προσώπων που κατέχουν δημόσιες θέσεις ειδικότερα».

 Ιδιαίτερη βαρύτητα, δύνεται στο ότι «ακόμη, λανθασμένα ή ψευδώς, μόνον ο ίδιος ο συντάκτης μπορεί να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι ο συντελεστής 8% στα πρόσωπα με συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβλήθηκε με το ν. 4305/2014 των Σαμαρά-Βενιζέλου. Όμως αυτός ο νόμος μείωσε τους συντελεστές κατά 30%, συμπεριλαμβανομένου και του 5% για τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν μέχρι τότε, και κατά συνέπεια θα γινόταν 3,5%. Η διάταξη αυτή δεν ίσχυσε γιατί τροποποιήθηκε με το ν. 4334/2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επέβαλε το 8% στα πρόσωπα που κατέχουν τις συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις».

Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι «το αν καθένα από αυτά τα πρόσωπα πληρώνει περισσότερο ή λιγότερο συνολικό φόρο (φορολογία εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα και μετά τις αλλαγές του 2016 εξαρτάται από το συνολικό εισόδημά του και δεν μπορεί να γενικευθεί. Πληρώνει όσο πληρώνει ο κάθε πολίτης και σε κάθε περίπτωση πληρώνει περισσότερη εισφορά αλληλεγγύης σε σχέση με το 2014 και κυρίως σε σχέση με αυτό που προέβλεπε ο ν. 4305/2014 των Σαμαρά-Βενιζέλου». 

Οι νόμοι αλλάζουν αλλά οι μόνοι που δεν ελαφρύνθηκαν είναι οι πολίτες!

Με το ν. 4387/2016 άλλαξε η φορολογία εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Αναδιαμορφώθηκαν οι κλίμακες και οι συντελεστές φορολογίας με τρόπο που λάμβανε υπόψη τη συνολική επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

Ενοποιήθηκε η φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις με τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (επαγγελματίες, «μπλοκάκια»). Με αυτόν τον τρόπο έπαψε η ευνοϊκή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, που είχε εισαχθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό φορολογικό σύστημα το 2013 και προέβλεπε ανώτατο συντελεστή για αυτά τα εισοδήματα (33%) κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ίσα εισοδήματα μισθωτών (42%). Με το νέο σύστημα ο ανώτατος συντελεστής για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ανήλθε για όλους στο 45%. Παράλληλα με την ενοποίηση της κλίμακας μειώθηκε η φορολογική κλίμακα των επαγγελματιών  με χαμηλά εισοδήματα (όπως είναι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι) από το 26% στο 22%.

Το παλιό σύστημα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που εισήχθη το 2011 (ν. 3986/2016) είχε ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι ο συντελεστής της εισφοράς υπολογιζόταν σε ολόκληρο το εισόδημα και όχι στο κλιμάκιο εισοδήματος. Μια μικρή διαφορά στο εισόδημα μπορεί να οδηγούσε σε μεγάλη διαφορά στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβαλλόταν ο ανώτατος συντελεστής σε ολόκληρο το εισόδημά τους ανεξάρτητα του ύψους του συνολικού εισοδήματός του. Ο ανώτατος συντελεστής ήταν 4% για τους πολίτες και 5% για τα πολιτικά πρόσωπα μέχρι το 2014 και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε νομοθετήσει να μειωθεί στο 3,5%. Με το ν. 4334/2015 ο συντελεστής αυτός αυξήθηκε στο 8%.

Με το ν. 4387/2016, οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επιβάλλονται ανά κλιμάκιο εισοδήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος. Για αυτό ο ανώτατος συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης είναι πλέον 10% και όχι 8% που ήταν το 2015 ή 4% το 2014. Η δομή των συντελεστών λαμβάνει υπόψη τη συνολική επιβάρυνση από φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Λόγω της νέας αυτής δομής, στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβάλλεται πλέον η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλεται σε όλους τους πολίτες.

Κύκλοι…. Βουλής!

Μετά το κύμα αντιδράσεων, μέχρι και η βουλή αναγκάστηκε να βγάλει “non paper” για να δικαιολογήσει το “δώρο” σε βουλευτές και υπουργούς σχετικά την εισφορά αλληλεγγύης που ψηφίσθηκε και θέτει σε υπολογισμό με τη κλιμακωτή μέθοδο και όχι με τον συντελεστή του 8% επί του ολόκληρου ποσού, με αποτέλεσμα κάποιοι βουλευτές να καταβάλλουν έως και 2.000 ευρώ λιγότερα.

Όπως και από το υπουργείο Οικονομικών, η βουλή, επιμένει ότι η αλλαγή, που μείωσε έως και 2.000 ευρώ τους φόρους για τους πολιτικούς, είναι δίκαιη, γιατί τα πολιτικά πρόσωπα, θα πληρώνουν με βάσει τον ίδιο τρόπο υπολογισμού, όπως και όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι

Η βουλή αναφέρει, ότι «τον Μάιο του 2016 ψηφίστηκε από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο (Ν. 4387/16) στο οποίο, με το άρθρο 112, ενσωματώθηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος.Στο συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνονταν ρυθμίσεις για τους φορολογικούς συντελεστές, τους συντελεστές εσόδων ακίνητης περιουσίας και τους συντελεστές εισφοράς αλληλεγγύης. Με αυτόν τον τρόπο κάθε Έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως επαγγέλματος, αναλόγως με το εισόδημά του, σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης υπόκειται σε κλιμακωτή φορολόγηση. Η φορολόγηση αυτή έχει 7 κλίμακες από 0% έως 10% και έχει να κάνει με το ποσό του εισοδήματος και όχι με το επάγγελμα. Δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο καθεστώς για αιρετούς, είτε είναι βουλευτές, είτε περιφερειάρχες, είτε δήμαρχοι. Όλα τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται στην ίδια μεταχείριση, χωρίς να υπάρχουν ειδικά προνόμια που συνεπάγονται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες. Η όποια επιβάρυνση ή ελάφρυνση προκύπτει σε σχέση με το παλαιότερο καθεστώς εισφοράς αλληλεγγύης όπου η επιβολή του γινόταν σε ολόκληρο το ποσό εισοδήματος, ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους».

 
Ο ένας πετάει τις ευθύνες στον άλλο μετά το σάλο!

Η Βουλή να διορθώσει το λάθος για την εισφορά αλληλεγγύης ζήτησε, από τη Βουλή, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Μιλώντας στο περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Λεβέντης είπε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν ψήφισε την συγκεκριμένη διάταξη. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ζητάμε, η Βουλή να διορθώσει αυτή την λανθασμένη επιλογή. Σε μια εποχή που οι πολίτες περνούν πολύ δύσκολα, οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το καλό παράδειγμα». Τέλος, υπενθύμισε επίσης ότι η Ένωση Κεντρώων έχει προτείνει τη μείωση των μισθών των βουλευτών κατά το ήμισυ και τη μείωση του αριθμού των εκπροσώπων του λαού από 300 στους 200

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης δήλωσε, όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο: «Η Αυτοδιοίκηση δεν ζήτησε ποτέ επιλεκτική μεταχείριση».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/273988-Na-akyrothei-to-doraki-stoys-boyleytes-kai-toys-Demarchoys ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...