Να ανακληθεί η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Να ανακληθεί η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Να πάρει πίσω την απόφαση για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ για το ζήτημα της αιθαλομίχλης.

«Όσο καθυστερούν να το πράξουν, οι ελληνικές πόλεις θα πνίγονται στην καπνομίχλη, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον» τονίζει η Ηρώ Διώτη, η οποία σημειώνει επίσης:

«Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας που κατέφυγαν στο τζάκι ή στις ξυλόσομπες για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, δεν το έκαναν με ‘ρομαντική’ διάθεση, αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ιλιγγιώδεις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του τελευταίου με εκείνον του πετρελαίου κίνησης καθώς και τις δραστικές περικοπές των εισοδημάτων τους.

» Το μέτρο της επέκτασης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης που συζητήθηκε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα, είναι σαν προσπάθεια να αντιμετωπίσει κάποιος μία θανατηφόρα νόσο με έμπλαστρα.

» Είναι, δε, αστείο, να πιστεύει κανείς ότι οι υπερσυγκεντρώσεις μικροσωματιδίων είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης ή/και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης βιομάζας (ξύλο, πέλετ κ.α.) για λόγους θέρμανσης.»

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της κατέθεσε σειρά προτάσεων για το ίδιο θέμα:

    Να γίνει, άμεσα, εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια στο εσωτερικό των σπιτιών η εκτεταμένη χρήση κάθε είδους καυσόξυλων σε αστικά κέντρα, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση μη πιστοποιημένων θερμαντικών συσκευών. Χρειάζεται επίσης να βελτιωθεί η πληροφόρηση των πολιτών για το ποιοι δικαιούνται και με ποιες διαδικασίες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης Ακόμη, είναι χρήσιμο να δοθούν οδηγίες για την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης και των καυσίμων τους, ώστε να οι πολίτες να μπορούν να κατανοούν καλύτερα το συμφέρον τους.
    Να υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων επιδότησης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό όσων σήμερα δικαιούνται επιδότησης, προσεγγίζει το 80% του πληθυσμού.
    Να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους.
    Να υπάρξει χρηματική ενίσχυση ως επίδομα θέρμανσης προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα έως 20% πάνω από το όριο της φτώχειας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση εντός των επόμενων ημερών.
    Να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός δύο μηνών, ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα καύσιμα (θέρμανσης, κίνησης και ναυτιλίας). Το σχέδιο πρέπει να προβλέπει τον πλήρη έλεγχο της διακίνησής τους από το διυλιστήριο έως τον τελικό χρήστη – καταναλωτή και να συνοδεύεται από αναλυτική λίστα απαιτούμενων νομοθετικών και άλλων ενεργειών, καθώς και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
    Να γίνει επικαιροποίηση των ορίων συναγερμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγάλες πόλεις, ώστε όσα ισχύουν για το φωτοχημικό νέφος να συμπληρωθούν με τα νέα δεδομένα που αφορούν την αιθαλομίχλη.
    Να μεγιστοποιηθούν οι έλεγχοι για την κοπή και διακίνηση καυσόξυλων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παράνομη υλοτόμηση δασών καθώς και νέα φαινόμενα λαθρεμπορίας στην πώληση τέτοιου υλικού.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του καταλογίζει στην κυβέρνηση κυνισμό και αδιαφορία για την υγεία του λαού και των παιδιών.

«Η λύση είναι να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να καταργηθούν τα χαράτσια και να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις λαϊκές οικογένειες και τους ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου.

OIKONOMIA
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...