Να απαγορευθούν τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα – Ευθύνονται και για διαταραχές εγκεφάλου (χαμηλό δείκτη IQ, δυσμάθεια)

Να απαγορευθούν τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα – Ευθύνονται και για διαταραχές εγκεφάλου (χαμηλό δείκτη IQ, δυσμάθεια)

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

 

Η προγεννητική έκθεση εμβρύων σε οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Πρόκειται για χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία από γεωργούς. Υπολείμματά τους εμπεριέχονται στις τροφές ανυποψίαστων καταναλωτών!

Τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα (π.χ. παραθείον-μαλαθείον), αποτελούν την πιο σημαντική ομάδα εντομοκτόνων ακόμη και σήμερα παρά το ότι πολλά από τα μέλη της έχουν αποσυρθεί από την αγορά (π.χ. η χρήση του παραθείου έχει απαγορευθεί στις περισσότερες χώρες, ενώ σε ορισμένες επιτρέπεται περιορισμένη χρήση)*.

Τα οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα φονεύουν τα έντομα καταστρέφοντας το ένζυμο χολινεστεράση, το οποίο είναι απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού τους συστήματος.

Η έκθεση εγκύων ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων συνδέεται με διάφορες διαταραχές, όπως: χαμηλό δείκτη IQ, δυσμάθεια, κλπ. Η έκθεση σε οργανοφωσφορικά πριν από την γέννηση, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται σήμερα ασφαλή, συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Ο καθηγ.Κων.Τριανταφυλλίδης, λέει πως ερευνητές (Πανεπ.Davis Καλιφόρνιας) ζητούν άμεση κυβερνητική παρέμβαση για την σταδιακή απαγόρευση χρήσης όλων των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων. Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν τις ακόλουθες συστάσεις:

•Απαγόρευση χρήσης οργανοφωσφορικών σε γεωργικές και μη γεωργικές δραστηριότητες.

•Προληπτική παρακολούθηση του πόσιμου νερού για συγκεντρώσεις σε οργανοφωσφορικά.

 

ΠΗΓΗ: PLOS-Medicine, 9.11.2018.

(*) Σημειώνω πως και στην Ελλάδα είναι τόνοι η χρήση των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/347155-Na-apagoreythoyn-ta-organophosphorika-entomoktona-Eythynontai-kai-gia-diataraches-egkephaloy-chamelo-deikte-IQ-dysmatheia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...