Ντάισελμπλουμ: Προς όφελος όλων η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 το συντομότερο

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ                                            

«Είναι προς όφελος όλων τα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Περισσότερα για το ελληνικό πρόγραμμα θα συζητήσουμε στο συμβούλιο στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα έχουμε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα στα εργασιακά και στην κοινωνική πολιτική της καθώς και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών της για το 2017 και το 2018», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Πολ Τόμσεν έχει διαβεβαιώσει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.

«Το Eurogroup προσβλέπει, σταθερά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Δυνατή η συμφωνία τον Δεκέμβριο

Τη βεβαιότητα του ότι μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης με σκοπό την ολοκλήρωσή της το συντομότερο.

«Είναι επιθυμητό και δυνατό να υπάρξει συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, αυτό θα σήμαινε έναρξη του 2017 με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβίσι.

Ακόμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη του Νοεμβρίου.

«Η τεχνική βοήθεια την οποία δίνει η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιητική, παρά την ύπαρξη μικρών προβλημάτων», σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί

Ρέγκλινγκ: Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου οι προτάσεις του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Στο EuroWorking Group στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα καταθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις προτάσεις του για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σε ό,τι αφορά το χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο», είπε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ο Κλάους Ρέγκλιγνκ είπε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κινδύνου, μέσω της στρατηγικής χρηματοδότησης του ESM.

Ακόμα, ο Κλάους Ρέγκλιγνκ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση κι αν επιλεγεί.

Ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι στις 26 Οκτωβρίου εκταμιεύτηκε η δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων, σημειώνοντας ότι, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα έχει μέχρι στιγμής λάβει ποσό 31,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 86 που είχαν συμφωνηθεί.

Συνολικά, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει δάνεια 173,5 δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα, κάτι που καθιστά τους δύο οργανισμούς σε μεγαλύτερους πιστωτές της Αθήνας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...