Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ: «Ο Κιούμπρικ στην Λάμψη δεν ήξερε τι έκανε!»

Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ: «Ο Κιούμπρικ στην Λάμψη δεν ήξερε τι έκανε!»
Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εισηγητές των «ταινιών σωματικού τρόμου» και είναι ένας από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που έχουν αμφισβητήσει ανοιχτά την καλλιτεχνική αξία της «Λάμψης» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ
Ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μιλώντας σε ένα τιμητικό αφιέρωμα του έργου του που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Τορόντο, αναφέρθηκε ξανά στον Αμερικανό σκηνοθέτη Κιούμπρικ και στην ταινία του «Λάμψη»- όχι με τα πιο κολακευτικά σχόλια. «Πιστεύω ότι είμαι πιο οικείος και πιο προσωπικός σκηνοθέτης από ότι ο Κιούμπρικ κατάφερε να γίνε ποτέ. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βρήκα τη Λάμψη σπουδαία ταινία. Δεν νομίζω ότι ο Κιούμπρικ κατάλαβε το είδος του τρόμου. Για μένα δεν κατάλαβαινε τι έκανε. Υπήρξαν κάποιες εντυπωσιακές εικόνες στην ταινία αλλά δεν θεωρώ πως την ένιωσε όπως όφειλε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο Κρόνενμπεργκ χαρακτήρισε τον Κιούμπρικ ως έναν υπερεκτιμημένο καλλιτέχνη: «Κατά έναν περίεργο τρόπο αν και θεωρείται ένας υψηλού επιπέδου καλλιτέχνης, νομίζω ότι στο μυαλό του στόχευε περισσότερο στην εμπορική επιτυχία. Έψαχνε πράγματα που θα έκαναν “κλικ” ώστε να μπορέσει να πάρει την χρηματοδότηση!΄Ηταν εμμονικός με αυτό, σε βαθμό που εγώ δεν ήμουν» είπε.

Πρόσφατα, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας του βιβλίου «Η Λάμψη» -πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία-  ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ κατηγόρησε τον Κιούμπρικ ότι ο ρόλος της Γουέντι-της συζύγου του Νίκολσον- στην ταινία ήταν από τους πιο «μισογυνήδες χαρακτήρες που έχει μπει ποτέ σε ταινία, και ήταν εκεί μόνο για να ουρλιάζει και να μοιάζει ηλίθια».

Παρά τις επικρίσεις, η «Λάμψη» έχει να υπερηφανεύεται ότι περιλαμβάνει την πιο τρομακτική σκηνή ταινίας όλων των εποχών,  αυτή που πρωταγωνιστής Τζακ Νίκολσον λέει την ατάκα «here’s Johnny».

Σε μία έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του μήνα, περίπου 10.000 χρήστες του site Play.com δέχτηκαν να μετρηθούν οι χτύποι της καριδάς τους όσο παρακολουθούσαν ταινίες τρόμου προκειμένου να βρθεί ποια ήταν εκείνη που τους φόβιζε περισσότερο και μάλιστα σε ποια σκηνή. Το 28,2% των συμμετεχόντων ανέβασε παλμούς στην συγκερκιμένη σκηνή, ποσοστό που ήταν και το υψηλότερο στην έρευνα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...