Ο Δήμος Ναυπακτίας, θέτοντας σε προτεραιότητα τον περιορισμό των ποσοστών του αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, προχώρησε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην πόλη της Ναυπάκτου.

Συνολικά 117 συμπολίτες μας, από την Ναυπακτία και τη Δωρίδα, μεταξύ αυτών και συμπολίτες μας Ρομά, υπέβαλλαν αίτημα παρακολούθησης μαθημάτων προκειμένου να ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευσή τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η προετοιμασία του Δήμου, υπήρξε υποδειγματική, δεδομένου ότι εξασφαλίστηκαν περισσότερες από τις απαιτούμενες αίθουσες και το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού, βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου δεν απάντησε ποτέ στο σχετικό αίτημά μας αδιαφορώντας πρωτίστως για τους 117 συμπολίτες μας. Η άριστη προετοιμασία από την πλευρά του Δήμου και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται πως για τους αρμοδίους του Υπουργείου δεν έχριζε της δέουσας προσοχής.

Στο εύλογο δε, ερώτημά μας, τί θα γίνει με τους 117 συμπολίτες μας, η απάντηση που λάβαμε εσχάτως από το Τμήμα Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, μόνο ως κατατοπιστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί: «Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και σε απάντηση του εγγράφου σας που αφορά εγγραφές συμπολιτών σας σε όμορα με τον δήμο σας Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σας ενημερώνουμε ότι δίνεται στους ενδιαφερόμενους δημότες σας αυτή η δυνατότητα. Πρέπει όμως να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τους Διευθυντές των συγκεκριμένων σχολείων, επειδή τα ΣΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει και ίσως αυτή την περίοδο να μην μπορούν να εγγράψουν άλλους εκπαιδευόμενους».

Ειλικρινά, είναι να αναρωτιέται κανείς εάν τα «ίσως» θεωρούνται σοβαρές απαντήσεις. Είναι, επίσης, να αναρωτιέται κανείς εάν αναλογίστηκαν οι αρμόδιοι του Υπουργείου για το κατά πόσον οι άνθρωποι αυτοί μπορούν οικονομικά να καλύψουν τις μετακινήσεις τους σε άλλους δήμους για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Το καθ’ όλα δίκαιο αίτημα του Δήμου Ναυπακτίας και των συμπολιτών μας από την Ναυπακτία και τη Δωρίδα για την ίδρυση Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Ναύπακτο, δεν εισακούστηκε και δεν υποστηρίχθηκε, τη στιγμή που σε γειτονικές πόλεις, όπου ήδη λειτουργούν τα Σχολεία αυτά, ο αριθμός των 117 ενδιαφερόμενων αποτελεί… διακαή πόθο.

Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δεν έτυχαν δεύτερης ευκαιρίας, αλλά πέρασαν σε δεύτερη… μοίρα. Προσωπικά, θέτω σε γνώση των συμπολιτών μου τα ανωτέρω καθώς και τους αρμοδίους του Υπουργείου στην κρίση τους. Ντίνος Τσουκαλάς Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου ΝαυπακτίαςΑα



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...