Ντόναλντ Τραμπ: Ο Πρόεδρος που καταργεί τις διεθνείς συμφωνίες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υπογραφή της χώρας του και από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων, που είχε υιοθετήσει το 2013 ο ΟΗΕ, με στόχο να τεθούν κανόνες στο διεθνές εμπόριο όπλων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι η μόνη Συνθήκη του ΟΗΕ από την οποία αποσύρονται οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Ο Ντ. Τραμπ δεν συμφωνεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την ανθρωπότητα λόγω της Κλιματικής Αλλαγής, δεν συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχει διεθνής συμφωνία Υγείας ή Πολιτισμού, δεν συμφωνεί με την Συμφωνία για τον περιορισμό των Πυρηνικών. Αθετεί μια σειρά από υπογραφές που έχουν βάλει οι προηγούμενοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, γεγονός που δημιουργεί τεράστια θέματα στην παγκόσμια τάξη. Τι νόημα έχουν οι διεθνείς Συμφωνίες και Συμβάσεις αν ο κάθε ηγέτης μπορεί την επαύριον να αναιρεί την υπογραφή της χώρας του; Σ’ ένα κόσμο παγκοσμιοποιημένο, η προσπάθεια είναι να θεσμοθετηθούν κάποιοι καθολικοί, παγκόσμιοι κανόνες, ώστε να μπορούμε να συμβιώσουμε. Ο Πρόεδρος Τραμπ, δημιουργεί ένα κόσμο μη συνεννόησης, ένα κόσμο όπου η συμβίωση είναι αδύνατη.

Η απόφαση του να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ από την Συμφωνία του ΟΗΕ για τον περιορισμό των Όπλων, έχει και εσωτερικές επιπτώσεις. Διότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο δολοφονούνται εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, εξαιτίας της οπλοφορίας. Πήγε όμως ο Ντ. Τραμπ στο Συνέδριο των πιο σκληρών ψηφοφόρων του, στην Ένωση για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή (NRA) στην Ινδιανάπολη και είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους ξένους γραφειοκράτες να καταπατήσουν τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος». Ο Πρόεδρος Τραμπ τον Ιούνιο του 2018 απέσυρε την υπογραφή της χώρας του από την Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απαιτεί όμως από όλα τα κράτη τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Αύγουστο του 2018 αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ από την Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή. Ο Τραμπ δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του περιβάλλοντος.

Τον Οκτώβριο του 2018 αποσύρθηκε από την Συμφωνία για τον περιορισμό των Πυρηνικών Μέσου Βεληνεκούς που είχαν υπογράψει οι Ρήγκαν και Γκορμπατσόφ το 1987. Ο Γκορμπατσόφ χαρακτήρισε άστοχη την απόφαση του Αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Συνθήκη απαγορεύει την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και την δοκιμή πυραύλων εδάφους με εύρος 500-1000 χλμ. και 1.000-5.500 χλμ. Ο Τραμπ όμως απαιτεί από την Βόρεια Κορέα και το Ιράν να μην έχουν πυρηνικά και πυραύλους.

Πριν απ’ όλα αυτά, τον Μάιο του 2018 ο Τραμπ απέσυρε την υπογραφή των ΗΠΑ από την Συμφωνία για την πυρηνική ενέργεια του Ιράν, που υπέγραψαν τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη οι πέντε μόνιμες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και η Γερμανία (Ομάδα γνωστή ως 5+1), με στόχο τον περιορισμό και τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν, επίσης τον Οκτώβριο του 2018, από το προαιρετικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης για την επίλυση διεθνών διαφορών αναφορικά με μια καταγγελία του «Κράτους της Παλαιστίνης» εναντίον των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο, στην οποία αναφέρεται ότι η τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Τον Ιανουάριο του 2017 οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την UNESCO, τον πολιτιστικό Οργανισμό του ΟΗΕ, με πρόσχημα τον «αντιισραηλινό» χαρακτήρα πρόσφατων αποφάσεων του Οργανισμού.

https://www.kontranews.gr/rss/category/3/rss.xml



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...