Νόμος κατά της παρακολούθησης στα social media από εργοδότες

Νόμος κατά της παρακολούθησης στα social media από εργοδότες
Νόμος ο οποίος απαγορεύει σε εργοδότες και σχολεία να ζητούν στοιχεία εγγραφής (username και κωδικούς) στα social media από τους εργαζομένους τους ψηφίστηκε στο Μίσιγκαν, κατά των οποίον οι «εν δυνάμει εργαζόμενοι και οι μαθητές θα πρέπει να κρίνονται βάσει των δυνατοτήτων και των επιδόσεών τους, όχι της προσωπικής online δραστηριότητάς τους.

Το νόμο υπέγραψε ο κυβερνήτης Ρικ Σνάιντερ, και όποιος τον παραβιάζει μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο 1.000 δολαρίων και 93 ημέρες φυλάκιση.

Αντίστοιχοι νόμοι έχουν ψηφιστεί και στο Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, το Ιλινόι και την Καλιφόρνια. Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό μετά από δημοσίευμα του Associated Press το Μάρτιο, σύμφωνα με το οποίο σε αρκετούς χώρους εργασίας στις ΗΠΑ, οι εργοδότες ζητούσαν από τους εργαζομένους να αποκαλύπτουν τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν στο Facebook και στα social media, ή να εισέρχονται στους λογαριασμούς τους παρουσία εργοδότη και να δείχνουν προσωπικές φωτογραφίες ή δημοσιεύσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις, επρόκειτο για δημόσιες υπηρεσίες, όπως η αστυνομία ή τμήματα άμεσης αντίδρασης, οπότε και η επίσημη θέση είναι πως αυτό γίνεται για τον έγκαιρο εντοπισμό παράνομης δραστηριότητας ή συμπεριφοράς που θα μπορούσε να βλάψει την εκάστοτε υπηρεσία. Ωστόσο, η παράδοση κωδικών είναι προφανές πως μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δει ένας εργοδότης τα προσωπικά μηνύματα ή το chat του εργαζομένου- σαν να δίνει ο εργαζόμενος πρόσβαση στο περιεχόμενο του λογαριασμού email του. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι εθελοντικό, ωστόσο λόγω της παρούσας ευάλωτης κατάστασης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και διεθνώς, είναι πολλοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι το κάνουν «αναγκαστικά».

Το Facebook έχει τοποθετηθεί εναντίον αυτής της πρακτικής, και στις περιπτώσεις κατάθεσης των νομοσχεδίων σε πολιτείες των ΗΠΑ συνήθως περνούν με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης, γερουσιαστές από τη Νέα Υόρκη και το Κονέκτικατ έχουν ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να απαγορεύσει εξολοκλήρου αυτή την πρακτική.

ΔΙΕΘΝΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...