«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει ακόμα πιο ισχυρός, μέσα από το πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του κόμματος, γεγονός που σηματοδοτεί την πολιτική αλλαγή», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5».

Αποδίδοντας «πολύ σημαντικές ευθύνες» στην κυβέρνηση για την «έκρηξη των τιμών» στην ενέργεια, είπε ότι «χθες η τιμή χονδρικής στο ρεύμα στην Ελλάδα ήταν στα 255 ευρώ, ενώ η δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη ήταν 45% κάτω, στην Ιταλία» και πως «αυτή τη στιγμή για το 50% της κοινωνίας δεν βγαίνει ο μήνας, δεν έχουμε πλέον μια κρίση που αφορά τους ευάλωτους αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των πολιτών. Ανέφερε ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε η ΝΔ ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας, που είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο», καθώς και ότι «η ΔΕΗ απώλεσε το ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά ενέργειας και συμπεριφέρεται πλέον σαν ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης που το μόνο του “άγχος” είναι η μετοχή». Ανέφερε ακόμα ότι «η Κομισιόν έχει δώσει ήδη μια σειρά από εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα».

Σημείωσε ότι τέτοια εργαλεία είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, «κάτι που έχουν κάνει περισσότερες από 15 χώρες», η φορολόγηση αυτών που ονομάζονται «ουρανοκατέβατα» κέρδη, ως προς τα οποία, με βάση τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τους τελευταίους 7-8 μήνες «οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας έχουν υπερκέρδη που προσεγγίζουν το 1,5 δισ.». Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με τη ΡΑΕ για το αν υπάρχουν αυτά τα κέρδη, τη στιγμή που οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα» και πως «η κυβέρνηση, που αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας, είναι η ίδια κυβέρνηση που έλεγε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 με 3 ευρώ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών ενόψει εκλογών, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «έχουμε μπροστά μας εκλογές με απλή αναλογική και από την πλευρά μας απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε κάθε προοδευτική δύναμη, στη βάση ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει διασαφηνίσει πολλές φορές ότι ο αντίπαλός του είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και πως στόχος του είναι η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. «Από εκεί και πέρα, χρειάζεται όλοι να μιλήσουν προγραμματικά», σημείωσε.

Σχετικά με την «υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο», ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει, τονίζοντας ότι «είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2022 να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, αδιανόητο για την ελευθεροτυπία, για την ίδια τη Δημοκρατία».

Ερωτηθείς για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως αν διάλεγε ένα μήνυμα από όλη τη διαδικασία «είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πιο μαζικό συνέδριο στην ιστορία του, κάτι που σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο που τέθηκε και την αναβάθμιση της δημοκρατικής συμμετοχής των μελών του κόμματος, δείχνει ότι ο στόχος της πολιτικής αλλαγής είναι απόλυτα εφικτός στις επόμενες εκλογές».

thebest.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...