Τιμάμε την 450η επέτειο της ναυμαχία της Ναυπάκτου, ένα ιστορικό γεγονός εξέχουσας σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η φετινή επέτειος συμπίπτει με τα 200 χρόνια από το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821. Κάτι που δείχνει ότι η ιστορία ξέρει να υφαίνει τα δικά της σενάρια και να συνδέει τόπους, ανθρώπους και γεγονότα με μοναδική μαεστρία…

Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Ενίοτε όμως, διηγείται και την ιστορία της Ευρώπης που με τη σειρά της, είναι διαχρονικά συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας. Και μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις αυτής της πραγματικότητας, είναι η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Η Ευρώπη σήμερα, μάλλον δεν θα ήταν η Ευρώπη που ξέρουμε εάν στη ναυμαχία του 1571 δεν είχε κερδίσει ο χριστιανικός στόλος τον οθωμανικό στόλο. Και η Ελλάδα ίσως να μην είχε φτάσει ποτέ στην επανάσταση του 1821 εάν δεν είχε προηγηθεί αυτή η ναυμαχία που ανέδειξε την ελληνική ναυτοσύνη, αλλά και σηματοδότησε την μετέπειτα ισχυροποίηση της ελληνικής ναυτιλίας.

Τιμάμε το παρελθόν μας, κοιτάζοντας προς το μέλλον. Από τη Ναύπακτο και τη Δυτική Ελλάδα του 21ου αιώνα, θυμόμαστε τα λόγια του Θερβάντες: «Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...