Ξεκινούν οι εργασίες για την αποκάλυψη του αρχαίου Γυμνασίου στην Ολυμπία

Ξεκινούν οι εργασίες για την αποκάλυψη του αρχαίου Γυμνασίου στην Ολυμπία
Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου και της χωροθέτησης νέας εισόδου του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας αλλά και οι εργασίες έρευνας, τεκμηρίωσης και ανάδειξης του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης και του αναλήμματος των θησαυρών του Κρονίου Όρους.

Με την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου και την ενοποίηση του με τον χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας θα ολοκληρωθεί το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Άλτεως.

Ειδικότερα οι εργασίες θα αναδείξουν την ανατολική στοά του Γυμνασίου (προς βορρά) και τμήμα της παράλληλης σε αυτήν «πομπικής οδού». Παράλληλα θα εκτελεστούν εργασίες κατασκευής νέας περίφραξης, μεταφοράς της πύλης ελέγχου εισιτηρίων, τοποθέτησης ενημερωτικών πινακίδων για το χώρο και το μνημείο καθώς και διαμόρφωσης πρανών.

Για την ανάδειξη του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης προβλέπονται ανασκαφικές εργασίες , διαμορφώσεις πρανών και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων. Επιπλέον θα εκπονηθούν σημαντικές μελέτες για την ευστάθεια, αντιστήριξη και ενίσχυση του αναλήμματος των θησαυρών του Κρονίου.

Τα έργα της αποκάλυψης του Γυμνασίου, προϋπολογισμού 850.000 ευρώ και της ανάδειξης του ιερού της Δήμητρας Χαμύνης προϋπολογισμού 187.000 ευρώ, είναι ενταγμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ και θα εκτελεστούν με αυτεπιστασία από τη Ζ ΕΠΚΑ. Η αποπεράτωση των εργασιών έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης για το μεν Γυμνάσιο τον Αύγουστο του 2015, για το δε Ιερό το Δεκέμβριο του 2014.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...