«Ξεπαγώνει» η χορήγηση 50.000 συντάξεων!

«Ξεπαγώνει» η έκδοση 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, που είχαν μείνει στο συρτάρι του υπουργείου, καθώς δεν υπήρχε η φόρμουλα για να υπολογιστούν! Μετά από την αλλαγή του ασφαλιστικού, οι νέες αιτήσεις, αναμένετο να υπολογιστούν με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά. Όμως η ΕΛΣΤΑΤ, που δήθεν επεξεργάζονταν τον σχετικό δείκτη, είχε ενημερώσει ότι τα δικά της πρότυπα, δεν είναι συμβατά. Όλο αυτό το μπέρδεμα έφερε καθυστέρηση εννέα μηνών στην έκδοση των νέων συντάξεων, μέχρι σήμερα, που το υπουργείο κατέθεσε μία νέα τροπολογία στη βουλή, που αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και αντί για τον «ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή!

Ο «τιμάριθμος», θα αφορά όσους κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016, και μετά. Η νέα διαδικασία, θα ισχύσει για το διάστημα έως και το 2020.  Πρακτικά, όσο πιο πάνω θα είναι οι τιμές, στην αγορά, τόσο πιο μεγάλες θα είναι και οι συντάξεις. Όσο πέφτουν οι τιμές, θα βγαίνουν και μικρότερες συντάξεις. «Κλειδί» θα είναι η μεταβολή του ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

Στην επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών θα γίνει με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που θα ετοιμάσει η ΕΛΣΤΑΤ. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πρώτα να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να καθοριστούν οι όροι από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Τι είναι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή;  

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ή ΔΤΚ, που θα είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά της φόρμουλας για τον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων,  καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και μετρά την μεταβολή των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι του καταναλωτή» (παλαιότερα καλάθι της νοικοκυράς).  Στην νεώτερη μορφή του, από τον Ιανουάριο του 2014 υπολογίζεται ως ένας αλυσωτός δείκτης ο οποίος για τους 12 μήνες κάθε έτους έχει ως βάση τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2014 έχει ως βάση τον Δεκέμβριο του προηγουμένου έτους και όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, διατίθεται σε μηνιαία βάση από το 1959 με έτος αναφοράς το έτος 2009.

Από τα πρωτοσέλιδα, φέρεται να έμαθε η ΕΛΣΤΑΤ, ότι για εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών, ώστε να υπολογιστούν οι νέες συντάξεις!  Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τονίζεται ότι τα δημοσιεύματα, που αναφέρονται στον υπολογισμό του συντελεστή και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, είναι εκτός πραγματικότητας.

Τι λέει η ΕΛΣΤΑΤ για το αλαλούμ;

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, «ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει».

Σχετικά με την «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», περιελήφθη στο Νόμο «χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του».  Τέλος, η  Υπηρεσία, τονίζει ότι από την πλευρά της, πρότεινε στη  Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, «να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273386-Xepagonei-e-choregese-50-000-syntaxeon ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...