Ξεχάστε τις εκλογές η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια

NΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΜΕΤΑ ΤΟ ΞΕΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Οριστικό τέλος στα σενάρια για προσφυγή σε εκλογές, τα οποία διακινούσε επίμονα η ΝΔ και το χρεοκοπημένο σύστημα των νταβατζήδων που επεδίωκε ολική επιστροφή των μνημονιακών δυνάμεων στην εξουσία έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ξεπάγωμα των αποφάσεων για τη μείωση του δημόσιου χρέους, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο, δίνουν στην κυβέρνηση ορίζοντα τριών ακόμα χρόνων, για να ολοκληρώσει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων και να βάλει σε τροχιά την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπαίνει σε εφαρμογή και η ποσοτική χαλάρωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέσα στη νέα χρονιά, η χώρα να περάσει στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια εφιαλτικών μνημονίων που εξαθλίωσαν την κοινωνία και διέλυσαν την πραγματική οικονομία και διέσυραν τον πολιτικό κόσμο.

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης εντάσσονται μια σειρά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που αναμένεται να μειώσουν την ανεργία και να προκαλέσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές, σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφασίσει μια σειρά μέτρων, που θα προκαλέσουν θετικό σοκ στην κοινωνία και την οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η τροπολογία που θα κατατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου, για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπει την εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο σε 180 δόσεις και αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα γίνεται ακόμη και κούρεμα ακόμα και στο καθαρό χρέος προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και η νέα απώλεια θέσεων εργασίας.

Η ρύθμιση για τα χρέη προς το δημόσιο σε συνδυασμό με την αύξηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα που θα προκαλέσει η ποσοτική χαλάρωση, αναμένεται να επιφέρει θετικό σοκ στην πραγματική οικονομία.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το νέο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να βγει η χώρα στις αγορές.

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι με την έξοδο στις αγορές να τελειώσει με το κατοχικό καθεστώς των μνημονίων, εξαιτίας των οποίων η χώρα και οι πολίτες έχουν χάσει την ελευθερία τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κερδίζει το μεγάλο στοίχημα για την έξοδο της χώρας από το φαύλο κύκλο των μνημονίων με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για το λαό και το έθνος.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του δημοσίου χρέους και της αξιολόγησης, τίναξαν στον αέρα τη στρατηγική της ΝΔ και των μνημονιακών δυνάμεων, που είχαν επενδύσει στην αποτυχία της κυβέρνησης και την πτώση της.

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν οικτρά και τώρα επιχειρούν με κάθε τρόπο να μαζέψουν τα παραμύθια, για δήθεν προσφυγή σε εκλογές και τα σενάρια για οικουμενικές κυβερνήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στους εσωτερικούς αντιπάλους του, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί.

Εγκλωβισμένος στην τυχοδιωκτική τακτική, που προέβλεπε ναυάγιο του Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και πτώση της κυβέρνησης – φαίνεται πως κάποιοι πονηροί Γερμανοί του την έσκασαν – υποχρεώνεται τώρα σε άτακτη υποχώρηση, ενώ αναζητά και νέο αφήγημα προκειμένου να δικαιολογήσει τον ρόλο του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιχείρησαν να ταυτιστούν με τις ακραίες στρατηγικές της ΝΔ, επενδύοντας στην αποτυχία της κυβέρνησης και τις πρόωρες εκλογές. Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται καθιστά κυρίαρχο των εξελίξεων τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στο τέλος της τετραετίας και την ικανότητά του να μειώσει σημαντικά το τεράστιο χρέος της χώρας που είναι αδύνατον να εξοφληθεί.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...