Ξυπνάει από το λήθαργο η οικονομία μας

Εκτοξεύτηκε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου – Αλλάζει ριζικά το κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έντονο ενδιαφέρον από ξένα κεφάλαια για συμμέτοχη σε ελληνικές επιχειρήσεις. Αυστηρή εντολή Τσίπρα να προχωρήσουν ταχύτατα όλα τα επενδυτικά προγράμματα

Η εκτόξευση του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σηματοδοτεί τη νέα πορεία της οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Διαχειριστές διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει θεαματική άνοδος όλων των δεικτών της οικονομίας, που είχαν πιάσει πάτο, μετά από επτά χρόνια εφιαλτικών μνημονίων.

Όλα στην Ελλάδα είναι υποτιμημένα, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Ακίνητα, επιχειρήσεις, τράπεζες και υποδομές είχαν υποστεί μια άνευ προηγουμένου κατρακύλα, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας, αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, εξασφαλίζοντας πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Γι΄ αυτό δεν αποκλείουν μια έκρηξη σε όλους τους τομείς, που θα έρθει αυτόματα ως διορθωτική κίνηση της αγοράς σε μια χώρα, την οποία οι ξένοι τοκογλύφοι θεωρούσαν χρεοκοπημένη και γι΄ αυτό δεν επένδυε κανείς.

Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών funds βρίσκονται στην Αθήνα για να προλάβουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews», Αμερικανοί επενδυτές ετοιμάζονται να εξαγοράσουν μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα οι Κινέζοι επενδύουν σε ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ έχουν βάλει στο μάτι, μεγάλη συστημική τράπεζα.

Η αγορά αρχίζει να κινείται, γιατί πλέον έχουν ξεπεραστεί οι κίνδυνοι και η χώρα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει αυστηρή εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν ταχύτατα όλα τα επενδυτικά πρότζεκτ για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και να χτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει οικονομικά αλλά και πολιτικά, το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να πάρει τολμηρές αποφάσεις, αμέσως μετά το Eurogroup, οι οποίες θα στοχεύουν στην ολική επαναφορά της σταθερότητας στη χώρα.

Οι αγορές ελληνικές και ξένες, προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα εφιαλτικά μνημόνια, που θα σηματοδοτήσουν μια νέα περίοδο ανάπτυξης.

Οι τράπεζες αναμένουν τις αποφάσεις Ντράγκι για την ποσοτική χαλάρωση, για να εξασφαλίσουν φτηνό χρήμα, το οποίο θα κατευθύνει στη χρηματοδότηση των μεσαίων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία.

Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας θα προκαλέσει θετικό σοκ σε όλους τους τομείς, δημιουργώντας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μέσα στην προσεχή διετία, να επιφέρει ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής ζωής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός δεν συμβιβάζεται με συντηρητικές λύσεις και γι΄ αυτό έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί περισσότερο από τα εφιαλτικά μνημόνια.

Οι άνεργοι, οι περιθωριοποιημένοι, οι νέοι επιστήμονες, που αναγκάζονται να μεταναστεύουν για να εξασφαλίσουν μια δουλειά, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, για να πετύχει τους στόχους του.

Απελευθερωμένος από την αβεβαιότητα, που καλλιεργούσαν οι ξένοι τοκογλύφοι, έχοντας δρομολογήσει την απομείωση του δημόσιου χρέους, την οποία η τρόικα εσωτερικού χαρακτήριζε όνειρο θερινής νυκτός, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ξένων ηγετών και των αγορών ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε κοινοτική χρηματοδότηση, καθώς και εθνικούς πόρους για να αποκαταστήσει την οικονομική σταθερότητα και να πετύχει την ανάπτυξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες και αυτό το έχει αποδείξει.

Στην προσπάθειά του να βγει η χώρα στις αγορές αναζητεί κεφάλαια σε Αμερική, Κίνα και Ευρώπη.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Το παλιό διεφθαρμένο και χρεοκοπημένο σύστημα είχε παραδώσει ένα κράτος διαλυμένο και δομημένο με βάση την πελατειακή λογική και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της διαπλοκής, των μεσαζόντων και των νταβατζήδων.

Το φαύλο καθεστώς τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα. Η Ελλάδα χαράζει μια νέα πορεία και κανείς δεν μπορεί να τη γυρίσει πίσω.

Το κράτος της μίζας, της αρπαχτής, της ρεμούλας και των κολλητών, έχει πεθάνει και όση προσπάθεια και αν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να το αναστήσει δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Κινείται ορμητικά προς τα μπρος συμπαρασύροντας όλα τα μπάζα του παλιού πολιτικού συστήματος, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την παρέδωσαν συνειδητά στους ξένους τοκογλύφους.

Εκτοξεύτηκε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου

Έκρηξη ανόδου στο Χρηματιστήριο, κερδοφορία με ρεκόρ έτους για τις τράπεζες και  ισχυρή βελτίωση στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, που δείχνει ότι η ελληνική Οικονομία ανασαίνει πρώτη φορά από το 2010 που την έκλεισαν στα δεσμά των μνημονίων! 

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, είναι δείκτης της  ψυχολογίας της αγοράς και μετά την προκαταρτική συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι επενδυτές έλαβαν ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η με την τελική συμφωνία, φεύγει η σκιά της αβεβαιότητας  και ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων.

 Το χρηματιστήριο, έφτασε μέχρι και σε  υψηλά 25 μηνών (737,75 μονάδες +3,59%), εντός της συνεδρίασης, ενώ ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,06% στις 733,93 μονάδες! Ο τζίρος άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας  τα 158,8 εκατ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο από την κίνηση μίας μέσης συνεδρίασης. Μεγάλο μπόνους, από τη συμφωνία είδαν οι τράπεζες με το δείκτη του κλάδου να κλείνει με άνοδο 8,23% στις 961,64 μονάδες!

Μεγάλη βελτίωση υπάρχει στο επιτόκιο των ελληνικών τίτλων, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αναλυτές, μετά τη συμφωνία, βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το 10ετές ομόλογο, βρέθηκε μία ανάσα πριν πέσει κάτω από το 6%. Το επιθυμητό όριο για να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές, κυμαίνεται από 4-4,4%, ένας στόχος που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μετά το μπαράζ καλών νέων που αναμένει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο. Κάθε καλό νέο, ρίχνει λίγο το επιτόκιο των ομολόγων. Όσο η Οικονομία οδεύει προς την έξοδο από την επιτροπεία, στα ήρεμα νερά της κανονικότητας και μακριά από τους υφάλους των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, τόσο πιο ασφαλής θεωρούνται οι ελληνικοί τίτλοι. 

Πρώτο βήμα, είναι η συμφωνία του ΔΝΤ με το Βερολίνο για την μείωση του χρέους και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία θετική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο, θα φέρει μία θετική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από το Ταμείο και ΕΚΤ. Σε αυτή τη βάση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, που θα συνεδριάσει μέσα στο Μάιο, αναμένεται να συμφωνήσει στη συμμετοχή του Ταμείου, στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό, παράλληλα με την έκθεση συμμόρφωσης που αναμένεται να επικυρώσει το Eurogroup στις 22 Μαΐου, είναι αρκετά για τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, να ανοίξει την θύρα της ευρωπαϊκής  ρευστότητας  και για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, φέρεται να είναι έτοιμος να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing – Q.E.) και το μόνο που περιμένει είναι μία ξεκάθαρη δήλωση από την Ευρώπη, ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό θα του δώσει την νομική κάλυψη, για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.

Αυτές οι προοπτικές, κάνουν τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, να απογειώνουν τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Από τις 730 μονάδες, εκτιμούν ότι ο γενικός δείκτης μπορεί να ξεπεράσει τις 820, ενώ αν εκπληρωθούν όλα τα παραπάνω και η Ελλάδα επιστρέψει έστω και δοκιμαστικά στις αγορές, τότε ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκτιμάται ότι θα φτάσει σε υψηλά, που έχουμε να δούμε από τις προ μνημονίου εποχές! 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/282001-Xypnaei-apo-to-lethargo-e-oikonomia-mas ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...