ΟΓΑ: Προγράμματα Αγροτικής Εστίας 2017 – Ειδική μερίμνα για τη Λέσβο

Μία δέσμη 6+1 προγραμμάτων, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι αγρότες βάζει  σε εφαρμογή ο Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ), σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνολική δαπάνη το 2017 είναι μεγαλύτερη των 14 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες.  Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες – δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ από 7/7 έως 25/7. Από 5/7 μέχρι 25/7 υποβάλλουν φακέλους οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΟΓΑ.  Τα αποτελέσματα αναμένονται 1η Αυγούστου. 

Τα Προγράμματα της Αγροτικής Εστίας για το 2017, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θεανώ Φωτίου και τον Διοικητή του ΟΓΑ, Στέλιο Πλιάκη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, Δημήτρη Καρέλα και του υποδιοικητή του ΟΓΑ, Νίκου Βιταντζάκη.

 «Ο ΟΓΑ διευρύνει σε όλο τον ελληνικό λαό τις δράσεις του και γίνεται ένας φορέας ο οποίος θα ασχολείται πλέον με όλα τα επιδόματα που δίνονται στη χώρα», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου, για να προσθέσεις ότι  για τα μέτρα που προβλέπονται για την Λέσβο «είναι μια άμεση αντίδραση του κράτους στα φοβερά σεισμικά φαινόμενα που όταν χτυπούν είναι ανελέητα. Και πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Η χώρα μας δυστυχώς έχει εμπειρία σε αυτά. Οι ενέργειες που κάνει ο ΟΓΑ είναι ένα μικρό κομμάτι, ενδεικτικό των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, όλα τα υπουργεία να συνεισφέρουμε στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων».

Στη συνέχεια, ο κ. Πλιάκης είπε ότι « τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας. Για δεύτερη χρονιά η επιδότηση για τον κοινωνικό τουρισμό σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα είναι αυξημένη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των περιοχών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.  Ειδικά για φέτος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πληγέντες από τον σεισμό της Λέσβου, ο ΟΓΑ, πάντα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αποφάσισε να διαμορφώσει ειδικό πακέτο παροχών για την περιοχή, 7πλασιάζοντας τις παροχές για τους ασφαλισμένους και συνταξιουχούς του στο νησί.»

·         14,1 εκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευθούν  σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ΟΓΑ.

·         Μόνο τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών, τοπικές κοινωνίες και τουριστικές επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με χρηματοδοτική «ένεση»  που μπορεί να αγγίξει τα 8 εκ. ευρώ.

·         Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των συμμετεχόντων κατά 30% σε σχέση με το 2015. 

 

 Για τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα.

 

·         Ειδικά για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα φτάνει στα 35 ευρώ.

 

·         Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ αγροτών (ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 6ήμερες διακοπές  με μέγιστη συμμετοχή ανά ημέρα 15 ευρώ, η οποία για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιορίζεται σε μόλις 3 ευρώ.

 

·         Προσφέρεται δωρεάν διαμονή και θα πληρώσουν μόνο το πρωινό τους.

 

 Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, τα εκδρομικά πακέτα είναι 4ήμερα (3 διανυκτερεύσεις). Ο ΟΓΑ επεκτείνει την διάρκειά τους εισακούοντας ένα αίτημα των ίδιων των δικαιούχων, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση των επιδοτούμενων διανυκτερεύσεων λόγω και της  οικονομικής κρίσης.

 

 Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι,  συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους. Όπως παγίως συμβαίνει εδώ και 14 χρόνια, από συστάσεως ΛΑΕ, οι ασφαλισμένοι συμμετέχουν εφόσον είναι ενήμεροι και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μητρώο δικαιούχων των παροχών του 2017 περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ έως και το Α’ Εξάμηνο του 2016  ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές.

 Οι παροχές του ΛΑΕ έχουν πλέον ως αποκλειστικό πόρο την εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία ορίστηκε στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται στα 12 – 15 ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αγροτών.

 Τέλος, σύμφωνα με την Διοίκηση του ΟΓΑ, συμμετέχουν άνευ κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down ή εγκεφαλική παράλυση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/291529-OGA-Programmata-Agrotikes-Estias-2017-Eidike-merimna-gia-te-Lesbo ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...