Οδηγός φορολογικής επιβίωσης: Φόρος Εισοδήματος – ΕΝΦΙΑ – Τέλη Κυκλοφορίας!

Οδηγός φορολογικής επιβίωσης: Φόρος Εισοδήματος – ΕΝΦΙΑ – Τέλη Κυκλοφορίας!

Δόσεις και ρυθμίσεις από Δημόσιο και τράπεζες!

 

Ξεκινά η ανηφόρα των φορολογικών πληρωμών! Τέλος Ιουλίου, λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, αυτή είναι και η αρχή μία δύσκολης περιόδου για τους φορολογούμενους που θα διαρκέσει  μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου (ενδεχομένως Ιανουαρίου). Μέσα σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει να πληρωθούν οι τρείς ισόποσες διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, που πρέπει να πληρωθούν στο τέλος των μηνών Ιουλίου (1η), Σεπτεμβρίου (2η) και Νοεμβρίου (3η). Επίσης έως το τέλος Αυγούστου (το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου), αναμένεται να έχουν εκδοθεί και οι «λυπητερές» του ΕΝΦΙΑ.  Συνολικά αναμένεται πως θα εκδοθούν 6,3 εκατ. εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και ακόμα 50.000 εκκαθαριστικά για τα νομικά πρόσωπα.

 

Ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ, μπορεί να είναι βαρύς και άδικος, καθώς δεν συνδέεται με το εισόδημα, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά, ακόμα και άνεργοι με μηδενικά εισοδήματα, αλλά τουλάχιστον είναι σταθερός. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα λάβουν ειδοποιήσεις για φόρο  3,5 δις ευρώ, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν εισπρακτικό στόχο στα 2,65 δις ευρώ.

 

Αν και ο φόρος έχει σχεδιαστεί να πληρώνεται σε τέσσερεις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο και κάθε μήνα μέχρι και τον Δεκέμβριο, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών, βάζει και μία 5η  δόση, τον Ιανουάριο. Αυτό φαίνεται πως θα γίνει και φέτος, θέμα στο οποίο έχει αναφερθεί και η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου. Αν και ακόμα δεν έχει βγει απόφαση για την δόση του Ιανουαρίου, αυτή αναμένεται να δημοσιευτεί λίγο πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών. Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια εξέλιξη  βοηθά σημαντικά τους φορολογούμενους, καθώς πληρώνουν μικρότερες δόσεις, ενώ παράλληλα δεν δημιουργεί πρόβλημα στα έσοδα του Δημοσίου, καθώς οι εισπράξεις του πρώτου διμήνου μετρούν στο προηγούμενο έτος.

 

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση έως και 100% στον ΕΝΦΙΑ!

 

 Παρά την αδικία του ΕΝΦΙΑ, ο νόμος προβλέπει και εκπτώσεις από 50% έως και 100% για δυο κατηγορίες φορολογούμενων. Η πρώτη κατηγορία της έκπτωσης 50% αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που διαθέτουν δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της περιουσίας του δεν είναι μεγαλύτερη από:

 

  • 85.000 ευρώ για τον άγαμο,

 

  • 150.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογενεϊκές οικογένειες με ένα παιδί,

 

  • 200.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες με δύο παιδιά.

 

 Όπως και στην επόμενη κατηγορία, το όριο του εισοδήματος αυξάνεται  κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογενείας. Δηλαδή, για οικογένεια ενός ιδιοκτήτη ακινήτου, μία σύζυγο και δύο τέκνα, προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

 

 Έκπτωση 100% ή πλήρη απαλλαγή μπορούν να πάρουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα που έχουν πιστωπο0ιημένη αναπηρία άνω του 80%. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσει υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.  Πρέπει το οικογενειακό τους εισόδημα να είναι μικρότερο από 12.000 ευρώ και το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που έχει στην ιδιοκτησία του ( την 01/01/2014) να ήταν μικρότερο από 150 τετραγωνικά μέτρα. Το όριο του εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

 

 Αν και είναι αυστηρά τα κριτήρια, ακόμα και για όσους τα πληρούν, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την έκπτωσή τους, καθώς με νέα διάταξη που πέρασε με νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στην φετινή φορολογική τους δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χάσουν την έκπτωση όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση και όσοι δηλώσουν υψηλό εισόδημα.

 

Μέσα Οκτωβρίου έρχονται και τα τέλη!

 

  Μετά τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, ακολουθεί και το τρίτο «χτύπημα» για τους φορολογούμενους, που είναι τα τέλη κυκλοφορίας. Τα νέα ειδοποιητήρια αναμένεται να αναρτηθούν στο Τaxis έως τις 15 Οκτωβρίου και ο λογαριασμός να πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους (συν την παράταση που δίδεται συνήθως).  Αναμένεται να εκδοθούν πάνω από 6 εκατ. ειδοποιητήρια με πρόβλεψη είσπραξης από το Δημόσιο 1,1 – 1,2 δις ευρώ.

 

Δόσεις και ρυθμίσεις από Δημόσιο και τράπεζες!

 

 Το φορολογικό βάρος, είναι ασήκωτο για τα περισσότερα νοικοκυριά, καθώς μετά από επτά χρόνια μνημονίων η φορολογική βάση έχει εξαντλήσει την φοροδοτική της ικανότητα. Σχεδόν κάθε χρόνο, μεγάλη μερίδα των φορολογούμενων αναγκάζεται να «σπάσει» την πληρωμή των οφειλών του σε όσε περισσότερες δόσεις μπορεί, αν και πολλές φορές ούτε αυτό είναι αρκετό, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορίες), να αγγίζουν τα 95 δις ευρώ, με πρόβλεψη έως το τέλος του έτους, να φτάσουν τα 100 δις! Παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων εισπρακτικών υπηρεσιών, ο ρυθμός είσπραξης παλαιών οφειλών παραμένει χαμηλός. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2016, έμειναν απλήρωτοι φόροι εκτιμώμενου ύψους άνω των 12,157  δις ευρώ! 

 

 Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, φτάνουν στο τέλος του έτους, να πληρώνουν ακόμα τις δόσεις του προηγούμενου (παράλληλα με τους νέους φόρους, που και αυτούς προσπαθούν να ρυθμίσουν). Σύμμαχοι τους σε αυτή τη μάχη, είναι οι ρυθμίσεις του Δημοσίου και οι άτοκες ρυθμίσεις των τραπεζών.

 

Πληρωμή φόρων σε δόσεις

 

Από το Δημόσιο, σωσίβιο είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποίο όμως δεν είναι άτοκη, έρχεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Η αίτηση υποβάλλεται μέσω Τaxisnet. Αν καθυστερήσει η πληρωμή μίας εκ των δόσεων υπάρχει σημαντική επιβάρυνση της τάξης του 15% επί του ποσού της δόσης!

 

Η επιλογή των ρυθμίσεων που προσφέρουν οι τράπεζες φαίνεται ίσως καλύτερη εναλλακτική, καθώς είναι άτοκη! Η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα και οι περισσότερες τράπεζες κάνουν 12 άτοκες δόσεις.  

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/293958-Odegos-phorologikes-epibioses-PHoros-Eisodematos-ENPHIA-Tele-Kyklophorias ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...