Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Με σκεπτικισμό και αρκετές επιφυλάξεις αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος της χώρας, την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε ανήμερα του Πάσχα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, παρά το δικό τους μήνυμα έστειλα μέσω κυβερνητικών διαρροών. «Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές, η Ελλάδα πάντοτε στηρίζει τη σταθερότητα και τη Δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μία Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και στη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού», σχολίαζαν  με νόημα οι εν λόγω πηγές. Ενώ από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης σχολίασε μέσω twitter το αποτέλεσμα και ανέφερε πως: «Το δημοψήφισμα αναδεικνύει μια βαθιά διχασμένη Τουρκία. Η οριακή και αμφισβητούμενη νίκη του Ερντογάν, δεν του αρκεί για να γίνει “Σουλτάνος”». “Το ανθελληνικό συνονθύλευμα Ερντογάν και “γκρίζων λύκων” γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο και εξαφανίζει οριστικά την αυταπάτη της δήθεν “ελληνοτουρκικής φιλίας” που προωθεί το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο. Απαιτείται εθνική αφύπνιση και ομοψυχία για να πατάξουμε την τουρκική απειλή και τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού”, κατέληξε.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και μεμονωμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές σχολίαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αποτέλεσμα και την “πύρρειο” νίκη του Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας  Γιώργος Κουμουτσάκος,  έκανε λόγο για «μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή. Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός.Εμείς στην Ελλάδα προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες.Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά.

Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ενώ η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Φώφη Γεννηματά από την Σύμη όπου περιοδεύει δήλωσε: “Ευχόμαστε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες. Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο”.

Με μια λιτή ανακοίνωση το Ποτάμι χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία λέγοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστό εφόσον δεν έγιναν παρατυπίες ενώ παράλληλα εύχεται ο Τούρκος Πρόεδρος να χρησιμοποιήσει τις νέες του εξουσίες υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. “Ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε τις ενισχυμένες εξουσίες που ζήτησε από τον λαό του. Η ετυμηγορία του τουρκικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή εφόσον έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις της νόμιμης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ελπίζουμε ο κ. Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες όχι διολισθαίνοντας σε πιο αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης αλλά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ελπίζουμε επίσης ότι οι ανθελληνικές κορώνες τελείωσαν μαζί με την προεκλογική εκστρατεία κι ότι ο κ. Ερντογάν ενισχυμένος στο εσωτερικό, θα συμβάλει στη βελτίωσή των σχέσεων με την Ελλάδα” καταλήγει η ανακοίνωση.Η Ένωση Κεντρώων σχολίασε πως το αποτέλεσμα «κατέδειξε ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν σουλτάνοι και ότι ο λαός της Τουρκίας εκφράστηκε με ωριμότητα .Ο Ερντογάν οφείλει να προσέλθει σε διάλογο και να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Επίσης να σταματήσει τις άναρθρες κραυγές κατά της Ευρώπης και για επαναφορά της θανατικής ποινής. Η Ελλάδα θέλει καλή γειτονία και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, χωρίς αναθεωρητισμούς και βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου”. Τέλος, η Χρυσή Αυγή σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Το ανθελληνικό συνονθύλευμα Ερντογάν και “γκρίζων λύκων” γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο και εξαφανίζει οριστικά την αυταπάτη της δήθεν “ελληνοτουρκικής φιλίας” που προωθεί το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο. Απαιτείται εθνική αφύπνιση και ομοψυχία για να πατάξουμε την τουρκική απειλή και τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού”.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/279640-Oi-antidraseis-ton-kommaton-gia-to-demopsephisma-sten-Toyrkia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...