Οι ενέργειες του Δήμους Ναυπακτίας για το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α)

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ναυπακτίας για τον Για το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων  (Ε.Ε.Τ.Α)  αναλύοντας τις ενέργειες που έχουν γίνει:

  Ο Ν. 4152/9-05-2013 για το Ε.Ε.Τ.Α. αναφέρει: « Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Α. λαμβάνεται υπόψη το εμβαδό της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της ΔΕΗ και με βάση τα οποία υπολογίζεται κατά την 1η Μαϊου 2013 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.)»

  • Που δημιουργήθηκε πρόβλημα με το Ε.Ε.Τ.Α.;

Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και δημιουργήθηκε σε όσες Τοπικές Κοινότητες δεν υπήρχε Τ.Α.Π. Στο Δήμο Ναυπακτίας δεν είχαν Τ.Α.Π : 20 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Αποδοτίας , 11 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Πλατάνου , 11 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Πυλήνης, 3 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Ναυπάκτου και άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν πλήρωναν Τ.Α.Π.

  • Γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα;

Δημιουργήθηκε γιατί σε όποιο λογαριασμό ΔΕΗ δεν υπάρχει ΤΑΠ, εκεί δεν υπάρχει τιμή ζώνης για το ΤΑΠ και ο Ν. 4152/2013 βάζει το μέσο όρο των τιμών ζώνης του Δήμου όπως τις ορίζει το Υπ. Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες (εφαρμόζεται μόνο στην περιοχή εντός του  Σχ. Πόλεως της Ναυπάκτου και είναι μεγαλύτερη από 1.000€ το τ.μ.) και όχι το μέσο όρο των τιμών ζώνης για το ΤΑΠ που ορίζει ο Δήμος και  είναι πολύ μικρότερος των 500€ το τ.μ.

  •  Ποιος ορίζει τις τιμές ζώνης

Τις τιμές  ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας ακινήτων ορίζει το Υπ. Οικονομικών.

Ο Δήμος ορίζει τιμές ζώνης μόνο για τον υπολογισμό του Τ.Α.Π.

 

  • Τι ισχύει για το Τ.Α.Π.

Το Τ.Α.Π. καθιερώθηκε με το άρθρο 24 του Ν. 2130 από το 1993. Από τότε όλες οι κοινότητες ήταν υποχρεωμένες να το έχουν .

Ο Δήμος Ναυπακτίας εντόπισε τις κοινότητες που δεν είχαν Τ.Α.Π., δόθηκε προθεσμία έως 31 Αυγούστου 2013 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τοπικών κοινοτήτων που δεν είχαν Τ.Α.Π., να δηλώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στο Δήμο, για να υπολογιστεί το ΤΑΠ. Επειδή ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν, έδωσε παράταση έως 30/09/2013 και πάλι λίγοι προσήλθαν.

Η δήλωση των στοιχείων είναι υποχρεωτική από το νόμο γιατί ο Δήμος δεν γνωρίζει τα τετρ. μέτρα και την παλαιότητα των ακινήτων. Χωρίς τη δήλωση ούτε ΤΑΠ μπορεί να μπει και το Ε.Ε.Τ.Α.  θα μένει 5€ το τ.μ.

 

 

 

  • Τι έκανε ο Δήμος Ναυπακτίας

Ο Δήμος έχει ορίσει τιμές ζώνης για το ΤΑΠ σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Εντόπισε την αιτία & την έκταση του προβλήματος.

Απευθύνθηκε στις τοπικές & περιφερειακές υπηρεσίες ΔΕΗ, ΔΟΥ και κατόπιν στο Υπ. Οικονομικών και στο ΔΕΔΔΗΕ και ζήτησε την άμεση διόρθωση της αδικίας. Όλοι παραπέμπουν στο Ν.4152/2013 και ειδικότερα ο ΔΕΔΔΗΕ στην μηχανογράφηση του οποίου εκδίδονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ απάντησε ως εξής:

«Σύμφωνα με το Ν.4152/2013 ΦΕΚ Α’ 107/09/05/2013 υποπαράγραφος Α7, περίπτωση 5: «Για τα ακίνητα, για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στη βάση πληροφοριών του ΔΕΔΔΗΕ, ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της Δημοτικής Ενότητας , όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα , λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του Δήμου».

Τους σχετικούς πίνακες με τους Μέσους Όρους παρέλαβε ο ΔΕΔΔΗΕ από το Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με αυτούς υπολογίστηκαν και βεβαιώθηκαν  τα σχετικά ποσά στις παροχές του Δήμο σας για τις οποίες δεν μας είχατε αποστείλει τιμή ζώνης μέχρι την 31/05/2013 ημερομηνία υπολογισμού του ΕΕΤΑ 2013».

  • Μπορούσαν να γίνουν διορθώσεις στοιχείων υπολογισμού του Ε.Ε.Τ.Α;

Ο νόμος 4152/2013 που αφορούσε το Ε.Ε.Τ.Α δημοσιεύτηκε στις 9 Μαΐου 2013 και έδινε τη δυνατότητα σε όσους είχαν εντοπίσει λάθος στοιχεία για το 2012, να δηλώσουν στο Δήμο τα νέα στοιχεία έως τις 15 Μαΐου 2013 και ο Δήμος αυτές τις διορθώσεις να τις στείλει στον ΔΕΔΔΗΕ ως τις 31 Μαΐου 2013. Μερικοί ιδιοκτήτες έφεραν τα σωστά στοιχεία ( για τα τ.μ. και την παλαιότητα του ακινήτου) και ο Δήμος τα προώθησε στην αρμόδια αρχή.

  • Πως θα διορθωθεί το λάθος;

Ο νόμος προβλέπει : «Με απόφαση του γενικού Γραμματέα Δημοσίων εσόδων ρυθμίζονται : Ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία επιστροφής από την αρμόδια ΔΟΥ, καθώς και ο τρόπος και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτού στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι δεν επιβλήθηκε αυτό, παρότι υπήρχε υποχρέωση ή υπολογίσθηκε εσφαλμένα».

  • Συμπέρασμα

Έστω και μετά 20 χρόνια, όποιος δεν πληρώνει ΤΑΠ, πρέπει άμεσα να δηλώσει τα στοιχεία του ακινήτου στο Δήμο.

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πρέπει να υποβληθούν στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ή στην έδρα της Δημοτικής Ενότητας :

  1. Λογαριασμός της ΔΕΗ
  2. Το Ε9

Για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα  πρέπει να υποβληθεί μόνο το Ε9

Για το ότι το Υπ. Οικ/κών βάζει το Μ.Ο. των τιμών ζώνης που αυτό ορίζει για τις αντικειμενικές αξίες και όχι των τιμών ζώνης που ορίζει ο Δήμος για το ΤΑΠ, δεν είναι ευθύνη του Δήμου.

Αν ο νόμος δημοσιεύεται στις 9-05-2013 και δίνει προθεσμία ως τις 15-05-2013 για διορθώσεις τετρ. μέτρων, παλαιότητας και ζώνης και επιπλέον κάνει διάφορες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΕΤΑ, που δημιουργούν πλείστες όσες αδικίες, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου.

 

Αρμοδιότητα του Δήμου είναι να συνεργάζεται με τους δημότες, να αγωνίζεται για την αποκατάσταση της αδικίας, να ενημερώνει σωστά και υπεύθυνα και να ενεργεί με σύνεση για το κοινό καλό.

  Καθήκον των δημοτών στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να δηλώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στο Δήμο για το ΤΑΠ και να είναι σε επικοινωνία για τις περαιτέρω ενέργειες.                                                                            

Ο Αντιδήμαρχος

Διεύθυνσης Κοινωνικής  Αλληλεγγύης

και κοινωνικών υποθέσεων

Σταυρόπουλος  Κων/νος



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ” Στο Δήμο Ναυπακτίας δεν είχαν Τ.Α.Π : 20 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Αποδοτίας , 11 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Πλατάνου , 11 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Πυλήνης, 3 τ. κοινότητες της Δ.Ε. Ναυπάκτου και άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν πλήρωναν Τ.Α.Π. ”
    Συνεπως οι αριστοι (!) προηγουμενοι Δημαχροι αυτων των ενοτητων επιτελωντας μεγιστης σπουδαιοτητας κοινωνικη πολιτικη (–> εμεις στα ορεινα δεν πληρωνουμε τιποτα….) προικισαν του δημοτες τους με φοροαποφυγη (…ενοσον καποιο αλλοι πληρωναν…)

    “Για το ότι το Υπ. Οικ/κών βάζει το Μ.Ο. των τιμών ζώνης που αυτό ορίζει για τις αντικειμενικές αξίες και όχι των τιμών ζώνης που ορίζει ο Δήμος για το ΤΑΠ, δεν είναι ευθύνη του Δήμου.
    Αν ο νόμος δημοσιεύεται στις 9-05-2013 και δίνει προθεσμία ως τις 15-05-2013 για διορθώσεις τετρ. μέτρων, παλαιότητας και ζώνης και επιπλέον κάνει διάφορες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΕΤΑ, που δημιουργούν πλείστες όσες αδικίες, δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. ”
    Αρα ο υπογραφων κ.Αντιδήμαρχος αξιοτιμος κ.Σταυροπουλος συνομολογει αγνοια Νομου και εξασκει το δικαιωμα του ως εκλεγμενος σωτηρας του Δήμου τουτου, να δικαιολογηθεί οτι δεν ειχε τον απαιτουμενο χρονο για να προβει στις απαιτουμενες ενέργειες διόρθωσης των νεων και φορομπηχρικων πολιτικων με τις οποιες προσπαθουν σημερα καποιοι να επιβαρυνουν τις πλατες του κακομοιρου λαου. Επιμεριζεται της ευθυνης της αγνοιας Νομου, της ολιγωρησης απο την ημερα που ανελαβαν να εγκαταστησουν την νομιμοτητα επι παντος επιστητου, αντιφάσκωντας συνεχως με περιση προσπάθεια να μην χαθει κανεις ψηφος στις επομενες εκλογες.
    Απαιτειται χειροκροτημα απο το κοινο….!!!!!!!!!!!!
    Δασκαλε που διδασκες…………..
    Ου γαρ ερχεται μονον…………

  2. ντροπή σας ……. ντροπή ντροπή ……. και γιατί δεν μας ενημερώσατε ;;;; ακού δεν είναι αρμοδιότητα σας …….

  3. Σταυρόπουλε παραιτήσε τώρα γιατί από αύριο θα βρέχει………………. και δεν θα είναι βροχή ….. λίγη τσίπα δεν έχεις στην ηλικία σου …….;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; να γράφεις τέτοιες αοριστολογίες ………

  4. Κύριε Σταυρόπουλε δίαβασε καλύτερα τον νόμο …….. μη σε βάζει μπροστά ο Κ. Μπουλές γιατί εσύ θα τα ακούσεις από το κόσμο …. για το έγκλημα του Δήμου Ναυπακτίας κατά των κατοίκων – ιδιοκτήτων σπιτιών στην Ορεινή Ναυπακτία ……

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...