Οι Ευρωπαίοι «παίζουν» με τον πόνο και το χρέος μας!

 Γερμανοί, Γάλλοι και Κομισάριοι, έχουν βάλει την Ελλάδα στην μέση και προσπαθούν να εισπράξουν οικονομικά και πολιτικά οφέλη, από  το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Από την μία, δεν ακουμπάει κανείς το χρέος πριν από το 2018, επιμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την άλλη πλευρά, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν και πρώην Γάλλος ΥΠΟΙΚ,  Πιερ Μοσκοβισί, λέει ότι έχουμε την απόλυτη στήριξη του και πως τα  μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα!

 Οι Γερμανοί έχουν τις εκλογές και φοβούνται να ακουμπήσουν το χρέος, παρά την ανάγκη μείωσής του, έστω και αν αυτό θα σήμαινε ότι η ελληνική Οικονομία  θα χρειαστεί να υλοποιήσει ένα νέο πακέτο με δύσκολα μέτρα. Μέρκελ και Σόιμπλε, προτιμούν να κερδίσουν μερικά ψηφαλάκια, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και δυστυχία για τον ελληνικό λαό, παρά να διακινδυνεύσουν να χάσουν την εξουσία.

 Από την άλλη πλευρά, ο Πιερ Μοσκοβισί, ως ο υπεύθυνος παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτικός, αλλά δεν έχει το βάρος του Βερολίνου. Στο «ζύγι» ο λόγος των Γερμανών είναι βαρύτερος, καθώς εκείνοι ως η μεγαλύτερη Οικονομία στην Ευρωζώνη, βάζουν και τα περισσότερα χρήματα στο πρόγραμμα. Βέβαια, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, ήδη το Βερολίνο έχει κερδίσει πάνω από 80 δις ευρώ από την ελληνική κρίση.

 Πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα  «βλέπει» ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να μην σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις. Σε συνέντευξή του,  στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, δήλωσε ότι «Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν.»

 Σε διαφορετικό κλίμα, ήταν η απάντηση του Πιερ Μοσκοβισί,  στηνεπιστολή των 38 ευρωβουλευτών, από 3 πολιτικές ομάδες, σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και την στροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά. Η υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η ελληνική οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές, γράφει ο επίτροπος Οικονομικών.

 Μάλιστα ο ίδιος  «δεσμεύεται προσωπικά να στηρίξει την Ελλάδα και τον λαό της, που έχει υποφέρει τόσο πολύ εξαιτίας της κρίσης» και επιβεβαιώνει ότι το Eurogroup συμφώνησε να προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς μέτρων για την μείωση του χρέους, ενώ θυμίζει ότι τον τελευταίο λόγο, τον έχουν τα κράτη μέλη τα οποία οφείλουν να αναλάβουν την απόλυτη ευθύνη σε σχέση πάντα και με την πολιτική συμφωνία.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...