Οι ΗΠΑ επέστρεψαν 38 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Κολομβία

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν 38 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα στην Κολομβία

Ο 90χρονος «συλλέκτης» πέθανε μετά την κατάσχεση!

Φέγγει ο συγγραφέας κ. Γ. Λεκάκης

 

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Κολομβία 38 αρχαία αντικείμενα, που είχαν κλαπεί από έναν ιδιώτη Αμερικανό συλλέκτη, που χαρακτηρίσθηκε «σύγχρονος Indiana Jones» (διέμενε και στην Ιντιάνα!!!).

Το FBI ανακάλυψε τα τεχνουργήματα (κεραμική προ Κολόμβου, από Narino και Καραϊβική), μετά από καταγγελία, σχετικά με συλλογή που μοιάζει με μουσείο…στο σπίτι του επιχειρηματία Donald Miller!

Οι ερευνητές βρήκαν χιλιάδες κομμάτια από Κίνα, Κολομβία, Ν.Γουινέα και ΗΠΑ.

«Ο 90χρονος γερο-συλλέκτης ήταν ένας σύγχρονος Ιντιάνα Τζόουνς! Έκανε μουσείο το σπίτι του! Αυτό ήταν το χόμπι του: Να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο να παίρνει τέτοια κομμάτια, να κλέβει κυριολεκτικά την πολιτιστική κληρονομιά», εδήλωσε ο πρέσβυς της Κολομβίας στην Ουάσινγκτον Fr.Santos!

«Τα αντικείμενα που επιστρέφονται σήμερα είναι μέρος της μεγαλύτερης συλλογής τέχνης και πολιτιστικών αγαθών, που ανακτήθηκε ποτέ από το FBI, κατά τη διάρκεια μιας ενιαίας έρευνας!», εδήλωσε ο ειδικός πράκτορας του FBI, M.Marker.

Δεν υπήρξαν κατηγορίες εναντίον του Μίλλερ, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την κατάσχεση της συλλογής…

Το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Κολομβίας πρόκειται να αξιολογήσει τα αντικείμενα και να προσπαθήσει να τα αναγνωρίσει. Με τέτοιες κλοπές «χάνεται η ικανότης να εκτιμούμε την κληρονομιά μας», εδήλωσε ο κ.Σάντος.

ΠΗΓΗ: Daily-Mail, 10.10.2018.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/345313-Oi-EPA-epestrepsan-38-klemmena-archaia-antikeimena-sten-Kolombia ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...