Οι μέρες που κρίνουν την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών

Επιμένουν σε παράλογα μέτρα οι δανειστές! – Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου –Αχτσιόγλου – Κουαρτέτου

Κρίσιμες ημέρες για τη διαπραγμάτευση! Στις επαφές που έχουν κυβέρνηση και δανειστές, μέχρι την Τρίτη, αναμένεται να κριθεί αν θα υπάρξει συμφωνία ή μη, στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, μέχρι το Eurogroup της 20ης  Μαρτίου, Από την ελληνική πλευρά, εκφράζεται αισιοδοξία, καθώς τονίζεται πως έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος, παρά την επιμονή των δανειστών σε υπέρμετρες απαιτήσεις για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις ευρώ. 

Μία εβδομάδα, μετά την επιστροφή του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, οι δύο πλευρές, έχουν πλέον διακριτά σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και αυτό θεωρείται από πολλούς, ως σημάδι προόδου.  Με τις επαφές να συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, (Σαββάτο δημοσιονομικά και Κυριακή Εργασιακά), συγκλήσεις παρουσιάζονται στο δημοσιονομικό κενό για το 2019 και τα επόμενα χρόνια, που αφορά τα μέτρα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2021. Το ύψος των μέτρων αντί για το 2% αναμένεται να κλείσει από 1,5% έως 1,8% του ΑΕΠ ή από 2,55 έως 3 δις ευρώ.

Που συμφωνούν κυβέρνηση – Δανειστές

Και οι δύο πλευρές, φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι το ύψος των μέτρων που θα συμφωνήσουν, η επιβάρυνση θα σπάσει στα δύο. Τα μισά θα πρέπει να εξοικονομηθούν από τη μείωση του αφορολόγητου και τα άλλα μισά, από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. ΤΟ πρώτο αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το 2019 και το δεύτερο από το 2020   Επίσης υπάρχει η παραδοχή από την ελληνική πλευρά, ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί κάτω του επιπέδου των 7.000 ευρώ.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Όμως μετά από μία εβδομάδα συναντήσεων, υπάρχουν ακόμα σημαντικά «αγκάθια», που εμποδίζουν την τελική συμφωνία. Αυτά είναι η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε μία φάση, χωρίς να υπάρχει σταδιακή προσαρμογή από τον Ιανουάριο του 2020. Κάτι τέτοιο, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους συνταξιούχους, που ξαφνικά θα έβλεπαν τις συντάξεις τους  «κουτσουρεμένες», όπως και για την αγορά, κυρίως το λιανεμπόριο, που θα έβλεπε την κατάρρευση του τζίρου του.

Ο γρίφος των αντίμετρων

Σημαντική διαφωνία, υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές,  και για το ύψος, το είδος και τον χρόνο εφαρμογής, των αντίμετρων, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές. Προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, για το ποια θα είναι,  τα αντίμετρα, πόσο θα στοιχίσουν στον Προϋπολογισμό και ποιες ομάδες θα ενισχύουν.

Το οικονομικό επιτελείο, έχει προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ενέργεια, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, αυτά θεωρούνται πολιτικές χάρες και επιμένει σε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία αντίμετρων που σύμφωνα με τους δανειστές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα στηρίξουν την αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής Οικονομίας. Προτεραιότητα για την Ντέλια Βελκουλέσκου, είναι το πρώτο αντίμετρο να είναι η μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων και στη συνέχεια η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Και όλα αυτά εφόσον επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Επόμενο ορόσημο της συμφωνίας η 7η Απριλίου και η Μάλτα

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχτεί και την αισιοδοξία που υπάρχει σε Αθήνα και Βρυξέλλες, ο στόχος της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί και όλο και περισσότεροι δείχνουν προς το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/273617-Oi-meres-poy-krinoyn-ten-symphonia-kyberneses-kai-daneiston ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...