Οι Ναυπάκτιοι και ο Άγιος Σπυρίδωνας απηύθυναν το στερνό αντίο στον ευπατρίδη Γεώργιο Βλάντη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεκάδες μέλη της ιστορικής Ναυπακτιακής Αδελφότητας και των άλλων Ρουμελιώτικων σωματείων της Νέας Υόρκης το πρωί της Δευτέρας, 14 Μαρτίου 2022 συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα του Μανχάταν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ευπατρίδη, στον ακάματο εργάτη και στον ηγέτη των Ναυπακτίων και κατ΄επέκταση της Ρούμελης Γεώργιο Βλάντη (George N. Vlantis).

Την Εξόδιο Ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Γρηγορίου Σταμκόπουλου. Ο Μητροπολίτης Σάρδεων, κ. Ευάγγελος, ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους της εν λόγω κοινότητας αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου στην κοινότητα και στην ομογένεια και τόνισε ότι υπήρξε δάσκαλος και μέντορας όχι μόνο για την δική του γενιά, αλλά για τρεις τουλάχιστον γενιές ιεροπαίδων και ιεροψαλτών.

Ο Γεώργιος Βλάντης εξεδήμησε εις Κύριον την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 σε ηλικία 91 ετών έχοντας στο πλευρό του τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Σο στιγμιότυπο από την τελετή απονομής τιμητικής πλακέτας στον κ. Γεώργιο Βλάντη διακρίνονται: ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Δρ Τζέραλντ Τσέκας, οι Νίκος Βλάντης και Χρήστος Βλάντης, καθώς και ο ιερατικός προϊστάμενος π. Γεώργιος Καζούλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο αείμνηστος ήταν οικείο πρόσωπο για το αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων» καθώς η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς του Μανχάταν, ανήμερα των ονομαστηρίων της του απένειμε τιμητική πλακέτα.

Την πλακέτα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την απένειμε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε ένδειξη αναγνώρισης της αδιάλειπτης προσφοράς στο αναλόγιο του ιεροψάλτη, του στελέχους και στυλοβάτη της κοινότητας. Την πλακέτα την παρέλαβαν τα παιδιά του Νικόλαος και Χρήστος τα οποία εξέπληξαν το κοινό με την απλότητα καθώς επίσης και με τον σεβασμό και την υπερηφάνεια για την ζωή και το έργο του πατέρα του2.

Ο τέως πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης, Νικόλαος Αναγνωστός μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη για τον θάνατο του φίλου, συναγωνιστή και πρώην προέδρου της Αδελφότητας και τον χαρακτήρισε ευπατρίδη, αγωνιστή, οραματιστή και εραστή καθετί ελληνικού και ωραίου.

Ο Γιώργος με την σύζυγό του Ευθυμία το γένος Σαλτού που έζησαν αγαπημένοι που έζησαν αγαπημένοι για 39 συναπτά έτη και μόνο ο Χάρος τους χώρισε το 2005. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Παράλληλα τόνισε ότι έχει υπηρετήσει την Αδελφότητα από όλα τα αξιώματα και προσέφερε την δική του συμβολή στην πρόοδό της.

«Την υπηρέτησε με πάθος για επτά περίπου δεκαετίες και συνέβαλε τα μέγιστα στην διατήρηση της ενότητας. Εξ άλλου το γεγονός ότι αξιωθήκαμε να γιορτάσουμε την 117η επέτειο της ιδρύσεώς της οφείλεται πρώτα και πάνω από όλα στο φιλότιμο και στις άοκνες προσπάθειες της γενιάς του Γεωργίου Βλάντη», επεσήμανε ο κ. Αναγνωστός, υπενθυμίζοντας ότι ήταν μπροστάρης στους αγώνες της ομογένειας για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Από τη Ναυπακτία στο Αμερικανικό όνειρο

Ο Γεώργιος Βλάντης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1930 στον Κάτω Πλάτανο Ναυπακτίας. Οι αείμνηστοι γονείς του Νικόλαος και Γεωργία το γένος Σομπασάκου έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Γεώργιο και τον Αλέξανδρο που απεβίωσε το 2016.

Μετά το Δημοτικό μετέβη στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να φοιτήσει στο λύκειο και αποφοίτησε με άριστα.

Ο Γιώργος Βλάντης με τα εγγόνια του σε μια πρόσφατη φωτογραφία. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Τον Δεκέμβριο του 1951 επιβιβάστηκε σε ένα βαπόρι και μετά από έναν περίπου μήνα αγκυροβόλησε στη Νέα Υόρκη. Αρχικά διέμεινε στην  περιοχή Τσέλσι, του Μανχάταν, πλησίον της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Ελευθερίου.

Μετά από μια δεκαετία μετακόμισε στο Ουάσινγκτον Χάιτς, το οποίο την εποχή εκείνη αποτελούσε την Μέκκα του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης και εντάχτηκε στους κόλπους της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τον Οκτώβριο του 1966 μετέβη στην γενέτειρα και χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα στην Παντάνασσα της Πάτρας με την εκλεκτή της καρδιάς του, την Ευθυμία Σαλτού.

Ο Γιώργος Βλάντης υπηρέτησε με αφοσίωση και πάθος το αναλόγιο του ιστορικού ναού του Αγίου Σπυρίδωνα για έξι περίπου δεκαετίες. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Μετά τον γάμο επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη, όπου έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Νικόλα και τον Χρήστο. Η ενασχόλησή του με την κοινότητα και με την Ναυπακτιακή Αδελφότητα παρείχε την δυνατότητα στα παιδιά του να διδαχτούν τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και την ελληνική γλώσσα.

Ο Γεώργιος εργάστηκε στα ξενοδοχεία και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργάστηκε ως σερβιτόρος στο Ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάταν και ήταν μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες στα δείπνα που παρέθετε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για την παρέλαση.

Ο Γεώργιος και η Ευθυμία επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους. Ο Νικόλαος σπούδασε και ειδικεύτηκε στην Οπτομετρία, ενώ ο Χρήστος σπούδασε οικονομικές επιστήμες και διαπρέπει στην Γουόλ Στριτ.

Ο Γεώργιος Βλάντης με τα χορευτικά των Ρουμελιωτών σε μια από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου, Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Θεός τους αξίωσε να δουν τα παιδιά τους όχι μόνο να έχουν μια αξιοζήλευτη επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά και να αποκτήσουν τις δικές τους οικογένειες.

Ο Νικόλαος είναι νυμφευμένος με την Μαρία το γένος Μπουρνή, που είναι καθηγήτρια και με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά τον Γεώργιο και την Ουρανία.

Ο Γιώργος Βλάντης σε ένα από τα συνέδρια της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Αμερικής και Καναδά. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο Χρήστος είναι παντρεμένος με την Βασιλική το γένος Ροντίρη με την οποία έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά και συγκεκριμένα τον Γεώργιο, τον Ιωάννη, την Παρασκευή και την Ευθυμία. 

Η οικογένεια αποφάσισε να διαιωνίσει την μνήμη του και να αξιοποιήσει την κληρονομιά του και κάλεσε τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα στην διεύθυνση 124 Wadsworth Avenue, New York, N.Y. 10033, είτε στο Alzheimer’s Association 225 N. Michigan Avenue, FL 17, Chicago, IL 60601.

Ο Γιώργος Βλάντης σε μια από τις παρελάσεις της ομογένειας στο Μανχάταν στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο αείμνηστος Γεώργιος Βλάντης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

www.anamniseis.net



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...