Οι οικολόγοι Πράσινοι για την μείωση παροχών χωρίς την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας

Η  μείωση των παροχών με λογιστικό χαρακτήρα χωρίς την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας  Υγείας  βλάπτει σοβαρά την υγεία των πολιτών.

Για τους Οικολόγους Πράσινους βελτίωση της υγείας δεν σημαίνει απλώς περισσότερες ή λιγότερες δαπάνες για περίθαλψη , σημαίνει πολιτικές παρεμβάσεις στην πρόληψη των ασθενειών και στην διατήρηση της καλής υγείας μέσω της σωστής διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτικών κοινωνικής προστασίας.

Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στην πρόληψη, σ’ αυτούς ακριβώς τους τομείς που η κυβερνητική πολιτική απέτυχε παταγωδώς.

Με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ( Ε.Ο.Π.Υ.Y ) αντί η κυβέρνηση να φτιάξει ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με βάση το γενικό οικογενειακό γιατρό, δίνει την πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ιδιώτες όλων των ειδικοτήτων, με πενιχρές αμοιβές. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να επηρεαστεί ποιοτικά η ιατρική πράξη καθώς η  κάθε επίσκεψη θα διαρκεί 1 με 2 λεπτά για τους ασφαλισμένους των ταμείων και με πιθανότερο αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα χρηματισμού τους από τις φαρμακοβιομηχανίες καθώς η συνταγογράφηση θα αποτελεί κατά κύριο λόγω το έργο των συμβεβλημένων γιατρών. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς και ασφαλιστικές εταιρίες να εκμεταλλεύονται τα δημόσια νοσοκομεία και να χρησιμοποιούν τις κλίνες, τα χειρουργεία και το προσωπικό προς ίδιο όφελος, με αποτέλεσμα οι μη προνομιούχοι συνάνθρωποι μας να μένουν έξω από το σύστημα υγείας, κάτι εντελώς απαράδεκτο.

 Ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης προάγει την υγεία μέσω της πρόληψης, χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία Αγωγής Υγείας ευαισθητοποίησης και ενεργητικής μάθησης. Προωθεί από  τα σχολεία, τα κέντρα υγείας και ιατροκοινωνικούς φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προληπτικές παρεμβάσεις και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής των πολιτών με καταπολέμηση των αρνητικών  κοινωνικών  και περιβαλλοντικών αιτιών επηρεασμού της υγείας σε παράγοντες όπως η ρύπανση, τα τροχαία, η διατροφή, τα ναρκωτικά , η ψυχική υγεία  κλπ   Η πολιτεία λαμβάνοντας  υπ’ όψιν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και  διατροφικούς παράγοντες δημιουργεί συνθήκες προστασίας του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος υιοθετώντας   αποτελεσματικές νομοθετικές ρυθμίσεις  που προάγουν την Δημόσια Υγεία.

 ΄Ενα δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βασίζεται σε δημόσιους λειτουργούς, καλύπτει τις ανάγκες όλων των πολιτών, ασφαλισμένων, ανασφάλιστων, μεταναστών, γιατί όλοι περιλαμβάνονται στο ίδιο περιβάλλον μετάδοσης ασθενειών, κοινωνικών σχέσεων και έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη της ζωής στις πόλεις και στα χωριά μας.

H Θεματική Ομάδα Υγείας των ΟΠ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...