Οι οκτώ γυναίκες του νέου υπουργικού συμβουλίου (Εικόνες)

Οκτώ γυναίκες περιλαμβάνει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Κάποιες από τις κυρίες της κυβέρνησης διατηρήθηκαν στη θέση τους, άλλες μετακινήθηκαν, ενώ έχουμε και τρεις νέες εισόδους στο κυβερνητικό σχήμα.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο τα βλέμματα τράβηξε η 31χρονη, Έφη Αχτσιόγλου.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ένα πρόσωπο που υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Κατρούγκαλου, σήμερα απολαμβάνει μια «καυτή» καρέκλα στο πλευρό του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου κατέφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση.

Η νέα υπουργός Εργασίας έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά το Εργατικό Δίκαιο.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ενώ είναι διδάκτορας ερευνήτρια με πολλά επιστημονικά και κομματικά ένσημα.

Πλούσιο βιογραφικό

Η Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και τη γνωρίσαμε στα πολιτικά πράγματα της συμπρωτεύουσας όταν υπήρξαν φήμες ότι μπορεί να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στη… λογική της επιλογής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου πέρασε από τα κομματικά όργανα, ενώ μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου ήταν επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 30χρονη Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.

Από τα εφηβικά της χρόνια έδειχνε… ανήσυχη και είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων.

Η ενεργή εμπλοκή της στα κοινά, πάντως, ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ.

Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Επιπρόσθετα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο πλευρό της ως Αναπληρώτριες υπουργοί θα είναι η Ουρανία Αντωνοπούλου και η Θεανώ Φωτίου, που υπήρχαν και στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα.

Από εκεί και πέρα, η Όλγα Γεροβασίλη παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποχαιρέτησε τους πολιτικούς συντάκτες και σήμερα ορκίστηκε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Και η Όλγα Γεροβασίλη επέλεξε να ντυθεί σε αυστηρό ύφος, με μαύρο κοστούμι και διακριτικά κοσμήματα.

Στο τιμόνι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κάθεται η Λυδία Κονιόρδου. Η πασίγνωστη ηθοποιός έχει ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις στο θέατρο και την ερμηνεία της σε αρχαιοελληνικές τραγωδίες.

Η Λυδία Κονιόρδου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974.

Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

Μια ακόμη όμορφη γυναίκα  που παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα και αναβαθμίζεται είναι η Έλενα Κουντουρά. Από αναπληρώτρια, αναλαμβάνει χρέη υπουργού Τουρισμού.

Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά παραμένει υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης. Για τη σημερινή ορκωμοσία επέλεξε μαύρο σακάκι και πουά πουκάμισο σε μαύρους και πράσινους τόνους.

Νέα υφυπουργός Οικονομικών ορίστηκε η βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά. Εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας το 2015.

Συμμετέχει ενεργά, μετά την μεταπολίτευση, στην Αριστερά από τις γραμμές της ΚΝΕ ως φοιτήτρια και του ΚΚΕ μετέπειτα. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυση του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...