Οι πολίτες μαθαίνουν για τα έργα ΕΣΠΑ – Καλή πρακτική ο σχεδιασμός δημοσιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος- Σύγχρονες μορφές επικοινωνίας χωρίς την παραμικρή δαπάνη

Οι πολίτες μαθαίνουν για τα έργα ΕΣΠΑ – Καλή πρακτική ο σχεδιασμός δημοσιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος- Σύγχρονες μορφές επικοινωνίας χωρίς την παραμικρή δαπάνη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019, η δεύτερη συνάντηση εργασίας του Δικτύου Πληροφόρησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων που εκτελούν έργα ΕΣΠΑ, σε θέματα δημοσιότητας και επικοινωνίας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

«Η διαφάνεια είναι το ζητούμενο στη Δημοκρατία. Είμαστε όλοι εδώ για να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική σε θέματα δημοσιότητας. Είναι χρέος μας να μιλήσουμε για τα έργα που υλοποιούνται. Η διαφάνεια αντιμετωπίζει τη διαφθορά», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλατιά ανταπόκριση που συνάντησε η πρόσκληση από τα μέλη του Δικτύου. Μάλιστα, στη διάρκεια της διαδικασίας αποφασίστηκε το Δίκτυο Πληροφόρησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να αποτελέσει καλή πρακτική για όλη τη χώρα.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, που έχει οριστεί υπεύθυνη στο Δίκτυο Πληροφόρησης, παρουσίασε σε ψηφιακή πλατφόρμα την αποτύπωση των έργων ΕΣΠΑ, προβάλλοντας το σύνολο των δράσεων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Παρουσιάστηκε επίσης η ψηφιακή έκθεση που αφορά στην πορεία έως και την ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής της Πάτρας. «Υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό δημοσιότητας, υιοθετώντας όλες τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, χωρίς να έχουμε δαπανήσει ένα ευρώ» τόνισε η κ. Μαράτου και ευχαρίστησε όλους όσους χωρίς φειδώ συμβάλλουν στην προσπάθεια δημοσιότητας και επικοινωνίας των έργων ΕΣΠΑ. «Είμαστε μια ομάδα που λειτουργούμε με μεράκι, μεθοδικά και επαγγελματικά» πρόσθεσε.

Στη συνάντηση, η Προϊσταμένη της Μονάδας Δημοσιότητας και Επικοινωνίας της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας Εύη Παναγιωτακοπούλου τόνισε τη σπουδαιότητα της δημοσιότητας «με σεβασμό στο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν», επισημαίνοντας πως ανά την Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ότι η αναγνωρισιμότητα της συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα έργα είναι δυσανάλογη με τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την υλοποίησή τους.

Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η «σχέση» δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στην προβολή των έργων που έχουν υλοποιηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και στα οφέλη που προκύπτουν για τους πολίτες. Φέρνοντας παραδείγματα καλών πρακτικών, η κ. Παναγιωτακοπούλου ξεχώρισε την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Δυτικής Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την εξωστρεφή με διαρκείς δράσεις δημοσιότητες, ακόμη και με πιο σύγχρονους τρόπους, όπως οι θεματικές καταχωρίσεις έργων στο Facebook.

Συνεχίζοντας, το στέλεχος της Μονάδας Πληροφόρησης και Επικοινωνίας, της Ειδικής Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Εθνική Αρχή Συντονισμού ΕΣΠΑ Χριστίνα Τσέλιου και η υπεύθυνη επικοινωνίας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Αλεξάνδρα Τσέλιου παρουσίασαν το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων ως προς την πληροφόρηση για την ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά έργα και δράσεις που υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ.

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πως διασυνδέονται οι δημοσιονομικοί πόροι με τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε η Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου.

Συνεχίζοντας, η Ελένη Πουλιάση, Προϊσταμένη Μονάδας Γ: Οργάνωσης – Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε τις δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας που προβλέπονται και αφορούν εκτός από τους δικαιούχους, τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό. Επεσήμανε ότι στις υποχρεώσεις των δικαιούχων του προγράμματος είναι να γνωστοποιούν την πηγή χρηματοδότησης έργων και δράσεων που υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ, προειδοποιώντας ότι η μη συμμόρφωση με τους κανόνες ενημέρωσης – πληροφόρησης μπορεί να έχει οριζόντιες διορθώσεις, τόσο σε επίπεδο τελικών δικαιούχων, όσο και σε επίπεδο περιφερειακού προγράμματος.

Τόσο η ίδια, όσο και η Σταυρούλα Αδαμοπούλου στέλεχος της Μονάδας Γ: Οργάνωσης – Υποστήριξης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τόνισαν ότι είναι στη διάθεση των μελών του Δικτύου για οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια χρειαστούν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι – υπεύθυνοι πληροφόρησης των φορέων υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με τους εκπροσώπους των φορέων που εκτελούν έργα και δράσεις τα οποία χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 -2020».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...