Οι προσφυγές των δικαστικών φέρνουν παράταση 2 μηνών στο Πόθεν Έσχες

Τουλάχιστον δύο μήνες παράταση αναμένεται να δοθεί για την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Πόθεν Έσχες! Έγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι παράταση είναι αναγκαστική, καθώς πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι προσφυγές των πέντε δικαστικών Ενώσεων, που θεωρούν αντισυνταγματικό το νέο  σύστημα  υποβολής των δηλώσεων.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παράταση θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Βουλή με τροπολογία που θα καταθέσουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ότι μετά την προσφυγή των δικαστών και αιτήματα άλλων υπόχρεων όπως οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών,  το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρατείνει τη διαδικασία κατά δύο μήνες.

Η προσφυγή εξετάζεται στις 13 Ιανουαρίου και η έκδοση της  απόφασης αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο. Με το θέμα να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, η υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες, φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συνδέεται με την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης, οπότε αν χρειαστεί, ενδέχεται να πάρει και νέα παράταση.  

Ο νέος τρόπος υποβολής των δηλώσεων και τα πολλά δικαιολογητικά που ζητάει ο «μεγάλος αδερφός», έχουν δυσκολέψει πολύ τόσο τους περίπου 120.000 φορολογούμενους που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν την δήλωση, όσο και τα λογιστικά γραφεία. Όπως δήλωσε έμπειρος φοροτεχνικός στην kontranews, η δήλωση είναι περίπλοκη, τα δικαιολογητικά πολλά και σχεδόν κανείς πελάτης δεν καταθέτη πλήρη φάκελο.  

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλος όγκος εκκρεμών υποθέσεων μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα δικαιολογητικά, κάτι που κάνει δύσκολη την κατάθεση των φακέλων εντός της προθεσμίας.  Οι λογιστές τονίζουν ότι ενώ ένας από τους στόχους ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας, τελικά είναι τόσα τα δικαιολογητικά που στο τέλος είναι περισσότερη.  

Αυτό κυρίως γιατί οι φορολογούμενοι καλούνται να προσκομίσουν πλήθος δικαιολογητικών για την επαλήθευση στοιχείων, που ήδη γνωρίζει το Δημόσιο.  Η κινητή και η ακίνητη περιούσια δηλώνονται κάθε χρόνο στο Ε1, όπως και τα εισοδήματα.  Με το να χτίζει όλο το σύστημα από την αρχή, η φαινομενική μη
επικοινωνία της Εφορίας και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης – (Γ.Ε.Δ.Δ.) που είναι και η αρχή ελέγχου, αναγκάζουν τους υπόχρεους δήλωση να ψάχνουν συμβόλαια και τιμολόγια, σε βάθος πολλών ετών.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή είναι υποχρεωτική και μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν όλη την περιουσία τους, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα ακίνητά τους, τα μετρητά άνω των 15.000 ευρώ που έχουν «κάτω από το στρώμα» τα τιμαλφή αξίας άνω των 30.000 ευρώ, πισίνες, αυτοκίνητα, μηχανές, αεροπλάνα και πλοία, όπως και όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...