Οι πρόεδροι γύρω από τη Βαρνάκοβα ζητούν στοιχεία

Υπήρχαν έγγραφα ή κειμήλια στο μοναστήρι της Βαρνάκοιβας; Εάν ναι, τι μέτρα είχαν ληφθεί για να μην κινδυνεύσουν; Το κτίριο είχε μελέτη πυροπροστασίας; Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν προς τη Μητρόπολη Φωκίδας οι πρόεδροι των όμορων κοινοτήτων με το Μοναστήρι και συγκεκριμένα των χωριών Δροσάτο, Κάμπος, Ποτιδάνεια, Παλαιοξάρι, Τείχιο, Τρίκορφο, Σεργούλα και Φιλοθέη. Το έγγραφό τους, που κοινοποιείται επίσης και προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το δήμο Δωρίδος, την Εισαγγελία Άμφισσας, το βουλευτή Φωκίδας, την ΠΥ Ναυπάκτου και την Ι’ ΕΠΚΑ Φωκίδας, θέτει επιτακτικό το ζήτημα της εκπόνησης μίας μελέτης που θα προβλέπει την αποκατάσταση του μοναστηριού, ζητώντας όμως παράλληλα πλήρη και συνεχή ενημέρωση για όλα όσα έχουν σχέση με την υπόθεση.

Αναλυτικά το έγγραφο που υπογράφεται από τον Ιωάννη Κορτέση, πρόεδρο της επιτροπής του Δικτύου των συγκεκριμένων Κοινοτήτων αναφέρει:
«Πέρασε ένας και πλέον μήνας μετά το θλιβερό γεγονός της καταστροφικής πυρκαγιάς που συνέβη στο κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας. Ευτυχώς που η πυρκαγιά δεν έφτασε στο Καθολικό της Μονής, χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Οι αιτιάσεις και τα αφηγήματα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ανεύθυνα διασπείρονται, προκαλώντας σύγχυση. Επίσημη εκδοχή για τα αίτια και το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει ανακοινωθεί. Αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , που , σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, γεννάται πλήθος αποριών και ερωτηματικών στους απλούς ανθρώπους και τους κατοίκους των όμορων, με την Ιερά Μονή, Κοινοτήτων, όπως: υπήρχαν έγγραφα ή κειμήλια με ιστορική, θρησκευτική ή όποια άλλη αξία και κάηκαν; Αν ναι, είναι δυνατόν τόσο πολύτιμα έγγραφα ή κειμήλια να είναι εκτεθειμένα κατά τρόπο πλημμελή, χωρίς τη στοιχειώδη πρόνοια της ασφαλούς φύλαξής τους, από κάθε είδους κίνδυνο; Τουλάχιστον για τα πολύτιμα έγγραφα που διέθετε η Ιερά Μονή, υπήρξε σπουδή για φωτοτύπηση, σκανάρισμα κλπ. τρόπους διάσωσής τους; Κατά τη δεκαετία του 1990 , περίοδος ανακατασκευής των χώρων της Ιεράς Μονής , υπήρξε ή όχι μελέτη πολιτικού μηχανικού ή αρχιτέκτονα για πυροπροστασία των κτιρίων;
Θέτουμε τα εύλογα αυτά ερωτήματα και προσεγγίζουμε με συναίσθηση ευθύνης και βαθειάς πίστης, το αποτρόπαιο αυτό γεγονός που συνέβη στην Μονή. Συστρατευόμαστε με άλλους φορείς στη διενέργεια και διαχείριση της βοήθειας του εράνου, για την αποκατάσταση των καταστροφών του Μοναστηριού, με σχέδιο από θεσμικούς και επιστημονικούς φορείς (Εφορεία Αρχαιοτήτων, Πολεοδομία, Ναοδομία) και με αυστηρή επίβλεψη εφαρμογής των προδιαγραφών που απαιτεί η διαχρονική ιστορικότητα του Μοναστηριού (ΦΕΚ Β’ 580/3-8-1993- ‘Χαρακτηρισμός Ι.Μ.Βαρνάκοβας Ν.Φωκίδας, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου’).
Επισημαίνουμε την άμεση ανάγκη προστασίας του μνημείου και με εκπόνηση μελέτης του περιβάλλοντα χώρου όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, ώστε να αποφευχθεί παρόμοια μελλοντική καταστροφή.
Η αγωνία μας για την ορθολογική εφαρμογή των κανόνων της συντεταγμένης κοινωνίας, απαιτεί τη διαρκή και ευρεία ενημέρωση.
Οι Πρόεδροι & Εκπρόσωποι Δικτύου ‘Ομορων Κοινοτήτων Ι.Μ.ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ
(ΔΡΟΣΑΤΟΥ-ΚΑΜΠΟΥ-ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑΣ-ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙΟΥ-ΤΕΙΧΙΟΥ-ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ-ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ-ΦΙΛΟΘΕΗΣ)».

Πηγή ενημέρωσης www.fokidanews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...