Οι στόχοι της κυβέρνησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Ρύθμιση για το χρέος και χαμηλά πλεονάσματα

Mία κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απομείωση του χρέους  μέσα από τα μεσοπρόθεσμα με εφαρμογή τις το 2018, αλλά και όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα επιδιώκει να κερδίσει η κυβέρνηση από την Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου που ξεκινά σήμερα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει επαφές κορυφής με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν και απώτερος στόχος της Αθήνας είναι να μπορέσει να σφραγίσει στο eurogroup της 22ας Μαΐου μία συνολική συμφωνία. Στοιχείο που θα αποτελέσει και το βασικό αντίβαρο προκειμένου οι βουλευτές να βάλουν πλάτη στις επερχόμενες ψηφοφορίες. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψιν τη διαφωνία ΔΝΤ-Γερμανίας και ειδικότερα την άκρως επιφυλακτική στάση Σόιμπλε να πάρει αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου, από το Μαξίμου παραμένουν επιφυλακτικοί. Επειδή όμως το Βερολίνο θέτει ως όρο για την ύπαρξη του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του Ταμείου, πολλοί εκτιμούν πως γρήγορα θα υπάρξει ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019. «Περιμένουμε μία άτυπη πολιτική συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όλη προεργασία για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός, έχει γίνει από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις των Μέρκελ-Λαγκάρντ.

Τζανακόπουλος: Θέλουμε ουσιαστική και βιώσιμη λύση για το χρέος

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι το Ταμείο σε προηγούμενη έκθεσή του το είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου». Και συνέχισε λέγοντας ότι : «η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου). Βασικό επιχείρημα είναι η υπεραπόδοση έναντι των στόχων, που εκτός από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πλέον καταγράφεται και από το ΔΝΤ. «Σταθερή μας θέση παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.Προσερχόμαστε στη Σύνοδο με στόχο τα μικρότερα δυνατά πλεονάσματα, σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στις 25 Απριλίου, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οριστικοποιηθεί το συμηρωματικό μνημόνιο με το ΔΝΤ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης με διάρκεια ενός έτους.

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθουν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα απάντησε πως στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο, προκειμένου στη συνέχεια να γραφτεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης. Σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε, ένα έκτακτο Eurogroup δεν φαίνεται πιθανό.

Σημείο αντιπαράθεσης η σαφήνεια των ρυθμίσεων

Σημείο αντιπαράθεσης τέλος, παραμένει ο βαθμός συγκεκριμενοποίησης των ρυθμίσεων για το χρέος: Το καλό σενάριο, το οποίο θέλει η κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να προωθείται είναι θα είναι να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα και να προσδιοριστούν τόσο γενικά ώστε να μην δημιουργούν πρόβλημα στη Γερμανία. Αλλά και τόσο ειδικά ώστε να καλύπτουν το ΔΝΤ το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος για να μετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.Το κακό σενάριο θα είναι η κυβέρνηση να εγκλωβιστεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης που ίσως να την ξεπερνά. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί πραγματικά δύσκολα διαχειρίσιμοι τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Οικονομικά διότι η ελληνική οικονομία έχει υποστεί ήδη αρκετή ζημία μετά τις ήδη μεγάλες καθυστερήσεις αλλά πολιτικά διότι θα δυσκολέψει το αφήγημα της κυβέρνησης για αλλαγή σελίδας.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/280145-Oi-stochoi-tes-kyberneses-sten-earine-synodo-toy-DNT ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...