Οι «σύγχρονοι μπολσεβίκοι» και ο γνωστός Ντόναλντ Τουσκ

Οι «σύγχρονοι μπολσεβίκοι» και ο γνωστός Ντόναλντ Τουσκ

Η εικόνα για την Ευρώπη, τους εκπροσώπους του βαθέως ευρωπαϊκού συστήματος, των εκπροσώπων του διευθυντηρίου της Ε.Ε. και των υποστηρικτών τους, η οποία σχηματίζεται αργά αλλά σταθερά στην ευρωπαϊκή επικράτεια, δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, μέσα ενημέρωσης και εντολοδόχοι των Βρυξελλών.

Οι ευρωσκεπτικιστές, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της Ε.Ε. (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία κλπ.) έχουν την πλειοψηφία αν κρίνουμε από τις γενικευμένες αντιδράσεις των πολιτών. Μάλιστα προχωρούν ακόμη πιο ένα βήμα, ζητώντας και έξοδο από το κλειστό γαλλογερμανικό κλαμπ, όπως το χαρακτηρίζουν.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας και την 100ή επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 200.000 Πολωνοί πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά στη Βαρσοβία. Μεταξύ αυτώ και δεκάδες ομάδες πατριωτών με συνθήματα πολύ σκληρά κατά των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Για παράδειγμα, μεταξύ των συνθημάτων ακούστηκε κατά κόρον, «ΗΠΑ – η αυτοκρατορία του κακού», «Θάνατος στους εχθρούς της πατρίδας», ενώ τα μέλη της πατριωτικής νεολαίας «Svepoljske» έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περισσότεροι φορούσαν πολωνική σημαία, άλλοι ανέμιζαν σημαίες του ιταλικού «nuove Force», του οποίου ηγέτης είναι ο Ρομπέρτο Φιόρε, ο οποίος μιλώντας δημόσια, χαρακτήρισε ως τους μεγαλύτερους αντιπάλους του, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αυτό όμως που έχει ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι στην κορυφή της πορείας των διαδηλωτών ήταν ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι (!), με ότι αυτό συνεπάγεται. Ενώ μπροστά τους στρατιώτες κρατούσαν ένα τεράστιο πανό με την επιγραφή «Για σένα, την Πολωνία».

Αιχμηρές και πατριωτικές ήταν οι δηλώσεις του Πολωνού προέδρου, οι οποίες από το διευθυντήριο της Ε.Ε. χαρακτηρίστηκαν ως «εθνικιστικές». Στα κτίρια, στα αυτοκίνητα και στα λεωφορεία της πολωνικής πρωτεύουσας, κρέμονταν παντού σημαίες, ενώ οι πολίτες κατέθεταν συνεχώς λουλούδια στον τάφο του πατέρα της πολωνικής ανεξαρτησίας, του στρατάρχη Γιόζεφ Πιλσούντσκι. Προηγουμένως η ηγεσία του κράτους, υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου, κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Αυτό είναι το κλίμα που υπάρχει τόσο στην Πολωνία όσο και σε αντίστοιχα άλλα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ουκρανία και τις βαλτικές χώρες, που είναι προσανατολισμένοι ευρωατλαντικά. Αυτή λοιπόν την κατάσταση που είναι εχθρικά διακείμενη στους Ευρωατλαντιστές, σπεύδουν να αντιμετωπίσουν με ότι μέσα μπορούν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών. Και ένας βασικός πολέμιος είναι ο επίσης Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ίδιος, με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας, κατέθεσε με τη σειρά του στεφάνι στο μνημείο του στρατάρχη Πιλσούντσκι. Ποιος είναι ο Τουσκ; Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος της Πολιτικής Πλατφόρμας, η οποία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Μαζί με το κεντρώο Αγροτικό Κόμμα (PSL) του Βάλντεμαρ Πάβλακ σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού και έγινε πρωθυπουργός από το 2007 ως το 2014. Στις 30 Αυγούστου του 2014 εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου 2014. Στις 9 Μαρτίου 2017 ανανέωσε την θητεία του έως τις 30 Νοεμβρίου 2019 παρά τις αντιδράσεις της πρωθυπουργού της χώρας από την οποία κατάγεται.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λοιπόν, μιλώντας στο Λοτζ στη διάρκεια της επετείου, χαρακτήρισε την ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Πολωνία ως «σύγχρονους μπολσεβίκους»! Όπως είπε, απειλούν την ανεξαρτησία του έθνους, αλλά μπορούν να νικηθούν. Να σημειωθεί ότι ο Τουσκ, θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Πολωνίας στις εκλογές του 2020. Αναφέρθηκε με θετικά λόγια στον Λεχ Βαλέσα και κάλεσε τους Πολωνούς να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, την ελευθερία τους και να «υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της Πολωνίας».

Ο Τουσκ αναφέρθηκε με ακόμη πιο σκληρά λόγια για την πολωνική κυβέρνηση. «… σήμερα αγωνιζόμαστε με τους μπολσεβίκους και στην πραγματικότητα προστατεύουμε τη δυτική κοινότητα από τους πολιτικούς βάρβαρους», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προφανώς και δεν είναι τυχαία η παρέμβαση αυτή Τουσκ. Ενόψει των ευρωεκλογών, είναι προφανές ότι το διευθυντήριο αποφάσισε να σκληρύνει πολύ τη στάση του απέναντι στο σαρωτικό κύμα των ευρωσκεπτισκιστών. Ίσως για να σώσει την παρτίδα. Και ο Τουσκ έκανε την αρχή.

Μια αρχή όμως που σίγουρα με τέτοιους χαρακτηρισμούς, δεν περιποιεί τιμή στα δημοκρατικά και φιλελεύθερα ιδεώδη της Ευρώπης.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/346885-Oi-sygchronoi-mpolsebikoi-kai-o-gnostos-Ntonalnt-Toysk ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...