Οι τράπεζες πάνε καλύτερα αλλά δανείζουν με το… «σταγονόμετρο»!

Τράπεζες

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ                                                                                  

Παρά την βελτίωση στην ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, το σύστημα παραμένει επιφυλακτικό απέναντι στην χορήγηση νέων δανείων. Δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στο γ’ τρίμηνο του 2016, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η ροή παρέμεινε αμετάβλητη.

Η καλυτέρευση των συνθηκών ρευστότητας των τραπεζών, φαίνεται και μέσα από την νέα μείωση στον δανεισμός από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ, που μειώθηκε κατά 1,3 δις ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Μία πορεία μείωσης της έκτακτης χρηματοδότησης, μετά από ελληνικό αίτημα, καθώς το σύστημα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ο δανεισμός έπεσε στα 47,7 δις ευρώ, από 48,9 δις ευρώ, ενώ η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ μειώθηκε στα 27,7 δις ευρώ από 29,6 δις  ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αυτή είναι μία εξέλιξη που ακολουθεί τόσο τις αυξημένες εισροές καταθέσεων που παρατηρήθηκαν τον προηγούμενο μήνα όσο και στη συνεχιζόμενη μείωση των χορηγήσεων.

Από την άλλη πλευρά, με την Εποπτική Αρχή (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να παρακολουθεί στενά το ελληνικό σύστημα, οι τράπεζες, χορηγούν δάνεια με φειδώ, ζητώντας σημαντικές εξασφαλίσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει έμπειρος επιχειρηματίας, όπου ζητήθηκε από την τράπεζα ένα μικρό δάνειο ύψους 40.000 ευρώ και ενώ ήδη είχε στον λογαριασμό του άλλα 40.000 ευρώ (Cash Collateral), η τράπεζα ζήτησε περισσότερες εγγυήσεις. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το γ΄ τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) και η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα κριτήρια και η ζήτηση θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2016.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ το γ΄ τρίμηνο του 2016.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν πλήρως παρέμεινε επίσης σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αμετάβλητα τα δάνεια προς νοικοκυριά

 Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, καθώς και η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2016, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2016.

1111

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...