Οι τρεις προκλήσεις για την τελική συμφωνία για το χρέος!

«Μάχη» στις Βρυξέλες, για να κλείσει γρήγορα η συμφωνία για το χρέος!

 Σε τρία «πόδια» στηρίζεται η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης (28 Νοεμβρίου), την συμφωνία ΔΝΤ και Ευρώπης για την συμμετοχή του Ταμείου και τα μέτρα για το χρέος!  Μετά τη θετική έκβαση του Eurogroup, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, εκτιμούν ότι η ταχεία επίτευξη συμφωνίας για το χρέος, είναι εφικτή, αρκεί να μην μπουν «τρικλοποδιές» από το Βερολίνο.

Με την κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να κλείσει σωστά και γρήγορα η αξιολόγηση, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην «μάχη» Ευρωπαίων και  ΔΝΤ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα η εικόνα που δόθηκε μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι ότι η Ευρώπη και πρώτος ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ασκεί ισχυρές πιέσεις προς το Ταμείο και την Κριστίν Λαγκάρντ, να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για το ελληνικό πρόγραμμα και να συμμετάσχει με ένα συμβιβασμό για το χρέος και τους στόχους του προγράμματος.  Στόχος του Ολλανδού και της Κομισιόν, είναι στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των στοιχείων και με όλες τις πληροφορίες στο τραπέζι, όλες οι πλευρές να έρθουν σε μία συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, που να περιλαμβάνει και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Από το ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε τη βούληση να αποφασίσουν για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και το χρέος, μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Όμως δεν είναι όλοι οι πρωταγωνιστές υπέρ της γρήγορης λύσης. Γερμανοί, Ολλανδοί και Φιλανδοί, δεν διανοούνται καν, ότι τα Ταμείο μπορεί να λείψει από το πρόγραμμα και σε αυτή την κατεύθυνση αναγνωρίζουν την ανάγκη για συμβιβασμό.

Στο καυτό θέμα της ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM),  έχει ετοιμάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ στις 5 Δεκεμβρίου.

Ακόμα και από την πλευρά των δανειστών, τονίζεται ότι η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα κάνει πολύ καλή δουλειά και οι ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα, έχουν βοηθήσει, αλλά όπως έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το Eurogroup, «χρειάζονται περισσότερα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους». Εδώ θα δοθεί και η μάχη του επόμενου Eurogroup, όπου ήδη οι πρώτες «κανονιές» έχουν ξεκινήσει σε ένα πυρετό παρασκηνιακών επαφών. Όλοι θέλουν λύση, αλλά το ζητούμενο είναι ο τρόπος, ώστε να μην φέρει σημαντική πολιτική φθορά στις κυβερνήσεις της Ευρώπης, ειδικά στις χώρες που έχουν εκλογές, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και Γερμανία.  

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...