Οι 9 χώρες της Νότιας Ευρώπης στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική απειλή

Ένας νέος κόλαφος προς την Τουρκία αναμένεται να εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αναμένεται να εκδηλώσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν μεθαύριο Παρασκευή, στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.

Η Τουρκία στο μενού

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι το ζήτημα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι ηγέτες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν. Η τελευταία Ευρωμεσογειακή σύνοδος κορυφής, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών και μη, είχε γίνει το 2015 στην Ισπανία, ενώ η τελευταία σύνοδος κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ της νότιας Ευρώπης είχε φιλοξενηθεί πέρσι στην Αθήνα.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Το μήνυμα του Παρισιού προς την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της κατά της Ελλάδας και παράλληλα, αυξάνει τις προκλήσεις στο πεδίο με διαρκείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και με συγκέντρωση του στόλου της στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπως, άλλωστε, επισήμανε και από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, πλέον υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτο ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο με υπαιτιότητα της Τουρκίας, φοβούμενοι, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, την ώρα που η συμμαχία ρίχνει όλο το βάρος στην υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής.

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας         

Καθηγητής Οικονομολόγος 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...