Οκτώ τροφές που μας ξεκουράζουν

Οκτώ τροφές που μας ξεκουράζουν
Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να σέρνεται τελευταία από κόπωση και αδυναμία δεν χρειάζεται να πάρετε κατευθείαν κάποιο φάρμακο.
Η φύση έχει φροντίσει να μας προσφέρει τα δικά της γιατρικά, γι’ αυτό όταν αισθανθείτε ξανά έτσι, αφήστε τον καφέ από το χέρι και δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω τρόφιμα που θα σας δώσει τη χαμένη σας ενέργεια πίσω και θα θωρακίσει τον οργανισμό σας από την κούραση και την εξάντληση.

Λεμόνι με νερό

Είναι ο πιο απλός και φυσικός τρόπος να νιώσετε ευεξία, καθώς προσθέτοντας λεμόνι στο νερό σας το μετατρέπετε σε ένα ενεργειακό ποτό γεμάτο ηλεκτρολύτες, που είναι βασικό συστατικό των κυττάρων μας για να μπορούν να παράγουν ενέργεια. Γενικότερα, η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι το κλειδί για την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά. Μια έρευνα του 2012 έδειξε ότι οι γυναίκες των οποίων ο οργανισμός δεν ενυδατωνόταν σωστά ένιωθαν πιο κουρασμένες.

Φρέσκα φρούτα

Όταν νιώθετε εξαντλημένοι, ένα φρέσκο φρούτο είναι μια εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό, μιας και τα φυσικά σάκχαρά των φρούτων κρατάνε το ζάχαρο του αίματος σταθερό για ώρα, καθώς είναι γεμάτα με ίνες. Φτιάξτε λοιπόν ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια με ένα smoothie από βατόμουρα (βοηθούν στη συγκέντρωση), φράουλες (υψηλή συγκέντρωση Βιταμίνης C, που μετατρέπει το λίπος σε ενέργεια) και γιαούρτι (πλούσιο σε μαγνήσιο, που βοηθά να ρυθμιστεί η έκλυση της ενέργειας). Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε κι ένα τροφικό φρούτο, όπως ο ανανάς, που περιέχει ιώδιο και βοηθάει στον έλεγχο της καύσης της ενέργειας. Αν δεν είστε φαν των smoothies, μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας φρούτα που ξεφλουδίζονται, όπως μπανάνες και μήλα, για να τα φάτε ως σνακ στο γραφείο.

Ξηροί καρποί

Τα κάσιους, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη μετατροπή της ζάχαρης σε ενέργεια. Είναι επίσης καρποί γεμάτοι με φυτικές ίνες, που κρατάνε το ζάχαρο του αίματος σταθερό, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνες που κάνουν το αίσθημα του κορεσμού να διαρκέσει περισσότερο. Έχετε μαζί σας ένα σακουλάκι με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς στην τσάντα σας ή στο συρτάρι του γραφείου σας και απολαύστε τους ως σνακ για να έχετε ενέργεια όλη την ημέρα.

Μαύρη σοκολάτα

Ένα μικρό κομμάτι μαύρης σοκολάτας ως επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό φαγητό είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς η μαύρη σοκολάτα περιέχει θεοβρομίνη, μια φυσική διεγερτική ουσία. Μάλιστα, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας δώσει ώθηση και ενέργεια, σωματική και ψυχολογική, καθώς έχει ορισμένες από τις ιδιότητες της καφεΐνης.

Τοστ ολικής άλεσης

Οι υδατάνθρακες παρέχουν το 60% της ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά για να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά. Οι τροφές ολικής άλεσης είναι γεμάτες με σύνθετους υδατάνθρακες (δηλαδή τους καλούς υδατάνθρακες), που προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό. Το θετικό με τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι ανεβάζουν και κατεβάζουν αργά και σταθερά το ζάχαρο του αίματος κι όχι απότομα. Αυτό με τη σειρά του είναι καλό για το σώμα μας γιατί δεν ζητάει ξανά άμεσα υδατάνθρακες και μας αποθαρρύνει από το να πέσουμε με τα μούτρα στα επεξεργασμένα και λιπαρά σνακ, όπως γλυκά, πατατάκια κτλ. Αρχίζοντας τη μέρα σας με ένα πρωινό που περιέχει βρώμη ή δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες θα νιώθετε χορτάτοι μέχρι το μεσημέρι. Επίσης, μπορείτε να φάτε ως σνακ κράκερ ολικής άλεσης ή μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης το απόγευμα παίρνοντας ενέργεια.

Κάρδαμο

Στην Ασία, το κάρδαμο εκτιμάται ιδιαίτερα, καθώς έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενέργεια και να προωθήσει τη ροή του αίματος, διαστέλλοντας τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Για το βραδινό σας, ωστόσο, επιλέξτε κάρυ ή πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι μετά την απογευματινή σας σιέστα.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε Βιταμίνη B, η οποία διατηρεί τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλό επίπεδο μετατρέποντας το φαγητό (τους υδατάνθρακες) σε καύσιμο (γλυκόζη) για τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχουν πάρα πολλές ίνες που σταθεροποιούν το ζάχαρο του αίματος κι αποτρέπουν τις διακυμάνσεις. Αν είναι στην εποχή τους, τα σπαράγγια μπορείτε να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας για το μεσημεριανό, ούτως ώστε να πάρετε δύναμη για το υπόλοιπο της μέρας.

Λάχανο τουρσί

Το λάχανο τουρσί μπορεί να γίνει εξαιρετικό συνοδευτικό στα πιάτα σας και να δώσει ενέργεια, καθώς είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης του στομάχου. Επομένως, το σώμα σας δουλεύει λιγότερο για να χωνέψει, άρα διαφυλάττει ενέργεια την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φέρετε εις πέρας όλες τις δραστηριότητες που έχετε προγραμματίσει.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...