Ολλανδία – Fed – Επενδυτές, ανεβάζουν τα κέρδη των αγορών!

Ανοδικός άνεμος για τις αγορές! Η νίκη του νυν πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε, στην Ολλανδία, που συντηρεί το status quo και κρατά μακριά από την εξουσία τον ακροδεξιό κύριο Βίλντερς, ήταν μόνο το ένα από τα καλά νέα για την παγκόσμια Οικονομία. Νωρίτερα ήρθαν τα νέα για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed και η καθησυχαστική στάση που υιοθέτησε η Federal Reserve όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Εξέλιξη, που αναμένεται να επηρεάσει και την Ευρωζώνη. Παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, όπως και η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας. Το ίδιο αποφάσισε στην Ασία, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ αντιθέτως η Κίνα, αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της.

Προς το παρόν στην Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, ο Μάριο Ντράγκι, υπερασπίζεται την διατήρηση των ιστορικών χαμηλών επιτοκίων, με στόχο να αυξήσει τις επενδύσεις και να ενεργοποιήσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις της ευρωζώνης. Όμως αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει στις γερμανικές πιέσεις και προχωρήσει σε μία αύξηση παρόμοια με αυτή της «ομολόγου» του στις ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Όλα αυτά, δημιούργησαν προσμονή για ανόδους στα χρηματιστήρια και οι επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους.  Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι βασικοί δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε ανοδικό έδαφος μετά την ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στα 0,75%-1%.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν την σταδιακή αύξηση του κόστους χρήματος, διαβεβαιώνοντας και πάλι τις αγορές ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και με προσοχή να μην εκτροχιαστεί η οικονομική ανάκαμψη. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η Fed να πραγματοποιήσει φέτος άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, κάθε φορά.

Η νίκη του κ. Ρούτε στην Ολλανδία, έδωσε φτερά στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δείχνει να ανακόπτεται η άνοδος του ευρώσκεπτικισμού, που είχε ανησυχήσει τους επενδυτές για το μέλλον του ευρώ.  Ανακούφιση, τουλάχιστον μέχρι τις 23 Απριλίου, όπου θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών. Εκεί, ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία θα ανέτρεπε πολλά στην ευρωπαϊκή κεντρική σκηνή και αυτή η προοπτική μαζί με τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου, κάνουν πολλούς επενδυτές να αποφεύγουν τις μακροχρόνιες τοποθετήσεις.

Εχθές ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πως λειτουργεί η ψυχολογία των αγορών και πως οι επενδυτές αντιδρούν στις πολιτικές εξελίξεις.  Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αύξησε την αξία του,  κατά 0,7% στις 377,73 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σκαρφάλωσε στις 7.425,95 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο +0,56% ανέβηκε στις 5.013,38 και ο γερμανικός DAX κέρδισε  0,61% φτάνοντας στις 12.083,18 μονάδες.

Στην Αθήνα, οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έχει επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών. Οι επενδυτές, που στην ελληνική αγορά, είναι ως επί το πλείστον αλλοδαποί ποντάρουν στο γρήγορο κέρδος, χωρίς να δεσμεύονται για το αύριο. Όλοι περιμένουν το Eurogroup της 7ης  Απριλίου, καθώς θεωρείται μία ρεαλιστική ημερομηνία για την συμφωνία.  Έμπειροι αναλυτές, ξεκαθάριζαν ότι αν η επίτευξη της συμφωνίας γίνει πριν το καλοκαίρι, τότε η ώθηση που θα δοθεί στην αγορά, θα είναι τέτοια, που ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεπεράσει και τις 680-690 μονάδες!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/275358-Ollandia-Fed-Ependytes-anebazoyn-ta-kerde-ton-agoron ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...