Ολονύχτιο θρίλερ και εμπλοκή με το ΔΝΤ. Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Ολονύχτιο θρίλερ και εμπλοκή με το ΔΝΤ. Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης
Στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παραπέμπονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν και από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης επρόκειτο να αναχωρήσει στις 07:15 (ώρα Ελλάδας) με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης.

Θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών  Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη. Την αντιπροσωπεία θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.Ο κ. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο είναι προγραμματισμένη για τις 19.00. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον κύπριο πρόεδρο.

Πληροφορίες για εμπλοκή

Ενώ αρχικά οι πληροφορίες παρέπεμπαν σε προσέγγιση κυπριακής πλευράς και τρόικας, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το βράδυ του Σαββάτου, μετέδωσε δήλωση στελέχους της κυπριακής πλευράς, που δεν κατονομάζεται, το οποίο ανέφερε πως «δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την τρόικα», λόγω της άκαμπτης, όπως είπε, στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».

Και η κυπριακή ιστοσελίδα stockwatch.com.cy μετέδωσε πως πέραν από τους νέους όρους που έχουν τεθεί, η τρόικα απαιτεί η Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα  που θα προκύψει από την εξυγίανση της, πράγμα το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απορρίπτει.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη θεωρώντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου €9 δισ. που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Kαι το ΑΜΠΕ έκανε λόγο για εμπλοκή λόγω της στάσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ, που σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Δηλαδή, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με μια πηγή  μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η Τρόικα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις εδώ και ώρες στο Προεδρικό σε κοινή σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι αυτή την ώρα.

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία … καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες» σημείωνε νωρίτερα με νέο μήνυμά του στο twitter ο κύπριος Πρόεδρος.
Σενάρια επί σεναρίων για κούρεμα καταθέσεων

Νέα προειδοποίηση Σόιμπλε προς την Κύπρο

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της, το οποίο διαπραγματεύεται με την τρόικα.Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο κ. Σόιμπλε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας.

«Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είπε.«Μόνον όταν η τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους».

Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι «ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ να μην θίγονται» από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε.«Οι κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους (. . .). Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν», επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει».«Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ», τόνισε. «Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον», ανέφερε εκ νέου.

ΚΥΠΡΟΣ

Πηγή: http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...