Ολονύχτιο θρίλερ και μάχη με το ΔΝΤ

proti

Δύσκολη η συμφωνία, λόγω ΔΝΤ! Οι δανειστές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού,  επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, για νέα υφεσιακά μέτρα, που θα έφερναν τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα! Τις θέσεις του Ταμείου, δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί που καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης, αλλά εμφανίζονται αδύναμοι στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Η εικόνα που βγαίνει από τις Βρυξέλλες, αφήνει ελάχιστα περιθώρια για συμφωνία προ του Eurogroup της 7 Απριλίου.  

Η συνάντηση συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έως λίγο πριν τις δύο  μετά τα μεσάνυκτα, όταν και  ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, έκανε γνωστή τη λήξη της με μια λιτή ανακοίνωση. Όπως ανέφερε ο Ολλανδός πολιτικός, «Η συνάντηση με τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε. Κάναμε καλή πρόοδο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα».  

Σήμερα, αναμένεται να συνεχιστεί η πίεση της ελληνικής κυβέρνησης για μία δίκαιη συμφωνία και σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενδέχεται να ζητηθεί ακόμα και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, για τη διευθέτηση του θέματος.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε βαρύ κλίμα και σύμφωνα με δηλώσεις υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας,  «Το ΔΝΤ συμπεριφέρεται πάρα πολύ «άσχημα» με αποτέλεσμα ακόμα και η πάντα αισιόδοξη Κομισιόν να παρουσιάζεται «απαισιόδοξη» με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί να κρατά αμυντική στάση».

Αν και κυβέρνηση και δανειστές, μπορεί να επιτύχουν μία συμφωνία σε ύστερο χρόνο, ως ο μεγάλος χαμένος των διαπραγματεύσεων, εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παρά τον θεσμικό του ρόλο, δεν έχει καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις του Ταμείου. Μετά το χτύπημα των Ολλανδικών εκλογών και το σκάνδαλο των δηλώσεών του για τον Ευρωπαϊκό Νότο, όλα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την θητεία του και η μάχη της διαδοχής, έχει ήδη ξεκινήσει.  Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές,  «Ο κ. Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως έχει αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση».

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, που επικρατεί στη διαπραγμάτευση και το ενεργό «σαμποτάζ» του ΔΝΤ, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ανέφερε ότι συμμερίζεται  «τις ανησυχίες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι μπορεί να συνδεθεί η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα για τη νέα προεδρία του Eurogroup. Οι συνομιλίες είναι πολύ δύσκολες, κάποιοι κρύβονται πίσω από την σκληρή στάση του Ταμείου και τραβούν τα πράγματα».

Το 2019, το έτος που «μπλοκάρει» τη διαπραγμάτευση

Παρά τις προόδους, που είχαν σημειωθεί σε προηγούμενες συναντήσεις, τώρα οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί  στο 2019 που θεωρείται προεκλογική χρονιά, κάτι που σημαίνει συναγερμούς για το ΔΝΤ. Όπως σχολίασαν, γνώστες των εξελίξεων από την πρωτεύουσα του Βελγίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιμένει πεισματικά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, κάτι που δεν πιστεύει ότι θα γίνει το 2019, γιατί είναι έτος εκλογών.  Όπως εξηγούν άλλες πηγές, «το Ταμείο θεωρεί βάση προηγούμενης εμπειρίας ότι πρέπει να υπολογιστεί ότι σε προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μέτρα».

Σε αντίθεση με τα μεγάλα αγκάθια, που επιμένει να επαναφέρει το ΔΝΤ, στα ενεργειακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, η απόσταση φαίνεται πλέον ελάχιστη και όπως αναφέρουν από τις Βρυξέλλες, απαιτούνται μόνο  «μικρές παρεμβάσεις» για να κλείσουν. Αντίθετα, το δημοσιονομικό κενό του 2019, είναι ένα κεφάλαιο, που το ΔΝΤ δεν λέει να κλείσει. 

Από την Ευρώπη, έχει γίνει γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συμφωνήσει το 1% του ΑΕΠ από συντάξεις (1,8 δις ευρώ ) και το 1% από τα φορολογικά (1,8 δις ευρώ) που αφορούν την διετία 2019-2020 να επιμεριστούν. Δηλαδή, να μην έχουμε ακαριαία επιβολή των σκληρών μέτρων, αλλά αντίθετα, να ενεργοποιηθούν σταδιακά, ώστε να μειωθεί το σοκ της ελληνικής Οικονομίας. Από την άλλη πλευρά η παρέα των Τόμσεν και Βελκουλέσκου, δεν λένε να συμφωνήσουν και επιμένουν εμμονικά στην ακαριαία περικοπή των συντάξεων, ότι και αν αυτό σημαίνει για τα εκατομμύρια των Ελλήνων που συντηρούνται από μία σύνταξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές εξελίξεις, μειώνουν τις πιθανότητες για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, (Staff Level Agreement) πριν από το Eurogroup της Παρασκευής. Εκεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα προσπαθήσουν από εννέα μέχρι τις 12 που θα διαρκέσει το συμβούλιο να συζητήσουν  και τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας και αν δεν έχει προηγηθεί η συμφωνία τότε  θεωρείται δύσκολο να αποφασιστεί η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα. Ακόμα θα πρέπει να περάσει και η Μεγάλη Εβδομάδα και μετά ακολουθεί η Σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου). Αν δεν υπάρξει κάποια ξαφνική εξέλιξη,  όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί ένα έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα αρχές Μαΐου για να κλείσει η συμφωνία.

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/277936-Olonychtio-thriler-kai-mache-me-to-DNT ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...