Ολόκληρο το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας – Πότε και πως θα ξεπαγώσουν οι 400.000 αιτήσεις

 

«Ξεπαγώνουν» με ταχείς ρυθμούς οι εκκρεμείς συντάξεις που έχουν οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους σε οικονομικό αδιέξοδο. «Συναγερμός» στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, για αναστροφή του κλίματος και ταχεία έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Στην οδό Σταδίου, έχουν λάβει το μήνυμα και έχουν ξεκινήσει μπαράζ συσκέψεων με στόχο να «τρέξουν» οι διαδικασίες και να λυθεί ένα πρόβλημα που σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση έχει φτάσει τις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις! Πρώτες στη σειρά μπήκαν οι συντάξεις χηρείας, με το υπουργείο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι 150.000 από αυτές «βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα!». Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει τη συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, την ταχεία έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων και την άμεση παροχή των απαραίτητων οδηγιών στις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Το πρόβλημα είναι γνωστό. Χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση, χρειάζεται να περιμένουν ακόμα και χρόνια μέχρι να εγκριθεί, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Το σύστημα άργησε πολλά χρόνια να μπει σε διαδικασία ψηφιοποίησης, τα μνημόνια άλλαξαν τις προτεραιότητες και οι απανωτές αλλαγές στο ασφαλιστικό έφεραν νέες καθυστερήσεις. Μία στρέβλωση του συστήματος που γιγαντώθηκε την εποχή των μνημονίων και παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης, παραμένει ως πληγή για τους ασφαλισμένους. Τώρα, η κάλπη το παρέδωσε στα χέρια της ΝΔ και του Γιάννη Βρούτση, που δηλώνουν ότι η απόδοση των νέων συντάξεων είναι προτεραιότητα.

«Οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 400.000» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, για να προσθέσει ότι «θα δοθούν μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ΑΤΛΑΣ. Έτσι, σταδιακά, οι εκκρεμείς συντάξεις θα δίνονται ψηφιακά. Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη. Έτσι από 01/06/2020 το 34,33% των νέων εκκρεμών συντάξεων θα δίδεται ψηφιακά, από 01/01/2021 το 23,29% και κάτι λιγότερο από 10% θα δοθεί από 01/06/2021».  Για τις συντάξεις χηρείας εξήγησε ότι «μέσα από μια λογισμική εφαρμογή θα λυθεί άμεσα το θέμα αυτό και ελπίζω ότι θα γίνει μέσα στο έτος».

Ο υπουργός ετοιμάζει και την ανατροπή του νόμου Κατρούγκαλου, για το οποίο τόνισε ότι «αυτός θα αλλάξει αμέσως μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ό,τι απόφαση βγάλουν οι δικαστικές αρχές για τα αναδρομικά». Σχετικά με τα ενημερωτικά των συντάξεων ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «αμέσως μετά την στελέχωση των διευθυντικών θέσεων σε ΕΦΚΑ και ΗΔΙΚΑ θα στείλουμε τα ενημερωτικά των συντάξεων στους συνταξιούχους».

Σήμερα, ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι «οι συντάξεις που εκκρεμούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δεν ξεπερνούν τις 16.000».

Το Σύστημα «ΑΤΛΑΣ»

Το πληροφοριακό σύστημα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας είναι το σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης που συγκεντρώνει την Ασφαλιστική Ιστορία και την Ασφαλιστική Ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην σελίδα του, με το «ΑΤΛΑΣ», συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων στο οποίο καταγράφονται τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι, συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία ανά ασφαλισμένο δημιουργώντας έτσι τον Ψηφιακό Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», συγκροτείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων περίθαλψης και καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων και ψηφιοποιείται και μηχανογραφείται όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων.

Η απάντηση στις δηλώσεις Βρούτση, ήρθαν από την πρώην πολιτική ηγεσία του υπουργείο, στέλεχος της οποίας αντιπαρέθεσε ότι για οι εκκρεμείς συντάξεις στο Γενικό Λογιστήριου του Κράτους δεν είναι 400.000 αλλά μόνο 16.000! Σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό εξ αυτών οι 13.800 είναι οι ληξιπρόθεσμες και, από αυτές, οι 9.500 δίνονται προσωρινές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στον Real FM, «άκουσα τον κ. Βρούτση ότι ανακάλυψε 400.000 συντάξεις. Το ψεύδος αποκαλύπτεται σε αυτά που είπε σχετικά με τις συντάξεις του Δημοσίου. Είπε ότι ανακάλυψε 240.000 εκκρεμείς συντάξεις που λέει ότι άμα τις προσθέσουμε κι αυτές στις 400.000 πάμε στα ύψη. Στο ΓΛΚ υπήρχαν 284.000 πριν μπει στον ΕΦΚΑ αλλά δεν είναι συντάξεις αλλά κάθε είδους αίτηση που έχει πρωτοκολληθεί».

Υπ. Εργασίας: 150.000 συντάξεις χηρείας είναι «κυριολεκτικά στον αέρα»

Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε Έκτακτη σύσκεψη για την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων χηρείας. Στο συμβούλιο, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης ο Διοικητής του ΕΦΚΑ και στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου.

Οπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες να προβούν στην άμεση καταβολή τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι 150.000 συντάξεις που βρίσκονται «στον αέρα». Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντηρίων οδηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε οι συντάξεις χηρείας να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, το θέμα των συντάξεων έχει μετατραπεί σε πολιτική κόντρα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ. Ένα από τα προβλήματα που κανείς θα περίμενε ότι τα κόμματα εξουσίας θα έβαζαν στην άκρη τις διαφορές τους και θα συνεργάζονταν για την επίλυσή του.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...