Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή φέρνει ο Τσίπρας για την 13η σύνταξη

«ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»

Νέα ηχηρά μηνύματα προς τους δανειστές στέλνει ο πρωθυπουργός, μετά την απόφαση να αναστείλουν προσωρινά την απόφαση για το ελληνικό χρέος με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού.

«Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, που εδώ και επτά χρόνια κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης», είπε σε αυστηρό ύφος ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θυμίζοντας ότι η Ελλάδα κρατάει στις πλάτες της την προσφυγική κρίση. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όλα όσα πράττουμε είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, την οποία εμείς τηρούμε»  και κάλεσε την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.  Όπως εξήγησε, αυτός είναι ο λόγος «για τον οποίο θα έχω τη δυνατότητα το επόμενο διάστημα να συναντήσω αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να κουβεντιάσουμε και αυτή την πορεία. Την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση, που πιστεύω ότι θα κλείσει το συντομότερο δυνατό», ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις ευρωπαϊκές. Στο όνομα της Ευρώπης κάνει θυσίες ο ελληνικός λαός κι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να αιφνιδιάστηκε από την επιθετική κίνηση των δανειστών να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, συνιστούσαν ψυχραιμία και σημείωναν πως «είναι φυσιολογικό κάποια κράτη-μέλη να ζητούν διευκρινήσεις για περαιτέρω στοιχεία» .Μάλιστα, η κυβέρνηση έσπευσε να περάσει στην αντεπίθεση και έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή για το «βοήθημα». Κίνηση που κύκλοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι «ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας», ενώ είναι σαφές ότι έχει στόχο να στριμώξει την αντιπολίτευση καλώντας την να πάρει σαφή θέση.

«Παράλογο να ακούμε από την αντιπολίτευση ό,τι λένε οι δανειστές»

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από την πλευρά των πιο ακραίων εκ των δανειστών μας. Αυτό που είναι παράλογο και πρέπει να το κρίνει ο ελληνικός λαός, είναι που την ίδια κασέτα την ακούμε σε επανάληψη από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα». Και ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους σημείωσε ότι, « αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι «ΔΝΤπολίτευση». «Είναι η φωνή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Είναι η συμμαχία των προθύμων που, για άλλη μια φορά, δραστηριοποιείται μπας και προκαλέσει το ενδιαφέρον των εταίρων μας, αφενός ζητώντας εκλογές και αφετέρου λέγοντας ότι είναι πρόθυμη -έτσι είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ- να εφαρμόσει αυτά και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι εκ των δανειστών μας». Τέλος, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και σαφή λαϊκή εντολή να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη σταθερότητα στη χώρα, την εθνική και κοινωνική συνοχή.

Τα μέτρα που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων που αφορά σε 30.000 μαθητές, σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης που έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι πολύ βεβαρημένο λόγω του ταξιδιού στις Βρυξέλλες, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη γιατί η κυβέρνηση «θέλει να γίνει κοινωνός των προβλημάτων των πολιτών, δίνοντας λύσεις και διεξόδους στην κοινωνία που πλήττεται από την κρίση».Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναδάκης,  η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, καθώς και επτά δήμαρχοι της περιοχής.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...