• Πάνω από 70 μηνύσεις για περιστατικά λαθροϋλοτομίας  έχουν υποβάλλει οι δασικές υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας τα τελευταία τρία χρόνια
  • Τι αναφέρει ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης  

Προσέχουν για να έχουν! Εδώ και καιρό τα στελέχη των δασαρχείων του νομού και της υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησαν εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας.

Μέσα από προγραμματισμένα εποχούμενα περίπολα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθημερινά καταπολεμούν στο μέτρο του εφικτού, βάσει της χρηματοδότησης των υπηρεσιών από το Κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας.

Κρούσματα λαθροϋλοτομίας υπήρχαν και υπάρχουν συνέχεια. Βάρος δίνεται κυρίως στο Ξηρόμερο και στον Ορεινό Βάλτο. Οι τάσεις για λαθροϋλοτομία τα τελευταία χρόνια είναι αυξητικές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Φέτος αναμένεται περαιτέρω αύξηση του φαινόμενου, καθώς η ενεργειακή κρίση με τη εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, φαίνεται πως παρά τα επιδοματικά μέτρα της κυβέρνησης, θα οδηγήσει τα πράγματα προς τα εκεί, ιδίως εάν έχουμε ένα βαρύ χειμώνα.

Για παράδειγμα παλιότερα βεβαιώνονταν χ παραβάσεις, ενώ τώρα βεβαιώνονται χ+5 παραβάσεις, ενώ παράλληλα έχουν γίνει άλματα στην αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας, καθώς οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών συχνά υπερβαίνουν τον εαυτό τους!

Η εντατικοποίηση των ελέγχων ισχύει για όλα τα δασαρχεία και τις υπηρεσίες δασών στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης.

Οι κατασχεθέντες ποσότητες αποδίδονται στους τοπικούς πληθυσμούς, με τις μεγαλύτερες να δημοπρατούνται βάσει νόμου, ενώ αν κατασχεθεί κάποια ποσότητα κοντά σε αστικό κέντρο τότε θα δημοπρατηθεί, ανεξαρτήτως της ποσότητας.

Το 2019 σχετικά με την παράνομη υλοτομία υπεβλήθησαν 31 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 120 τόνοι καυσόξυλων, κατασχέθηκε 1 φορτηγό και 3 αλυσοπρίονα. Το 2020 υπεβλήθησαν 30 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 707 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα. Το 2021 και μέχρι σήμερα υπεβλήθησαν 13 μηνύσεις, κατασχέθηκαν 67 τόνοι καυσόξυλων και κατασχέθηκε 1 αυτοκίνητο και 1 φορτηγό!

Παράλληλα, τα επεισόδια που καταγράφονται είναι αρκετά, αποδεικνύοντας πως οι αρμόδιοι υπάλληλοι συχνά βάζουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, όπως σε περιοχή του Μεσολογγίου, όπου οι λαθροϋλοτόμοι έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω!

Ακόμη, έχουν καταγραφεί και περιστατικά επιθέσεων, όταν λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε και τραυμάτισε δασοφύλακα στην περιοχή της Κανδήλας Ξηρομέρου. Επιπλέον το 2016 συνέβη το πρωτοφανές, όταν λαθροϋλοτόμοι έκοψαν αιωνόβιες βελανιδιές από τις μεγαλύτερες που «στόλιζαν» το δάσος στην περιοχή της Παλαιομάνινας, ενώ το 2017 σημειώθηκε και καταδίωξη λαθροϋλοτόμων. Πιο συγκεκριμένα, λαθροϋλοτόμοι που δρούσαν στην περιοχή του Μαραθιά στον Αστακό, στη θέα των δασοφυλακών τράπηκαν σε φυγή και η καταδίωξη έφτασε μέχρι τη γέφυρα Πενταλόφου – Γουριάς!

Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης

Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας Νικήτας Μάζης τόνισε: «οι δασικές υπηρεσίες του νόμου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν λαθροϋλοτομίες, όπως και άλλα αδικήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, για τις οποίες έχουμε εγκαίρως ενημερώσει τους αρμόδιους.

Φυσικά το βάρος μας πέφτει στην πρόληψη αυτών των αδικημάτων, πιστεύοντας στην προτεραιότητα της πρόληψης έναντι της καταστολής. Φέτος θεωρούμε αυτονόητη την αυξημένη μας ετοιμότητα δεδομένου του γεγονότος της κρίσης ενέργειας όπως αυτή αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Ελπίζουμε στην αρωγή των προσπαθειών μας από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να θέσουν φραγμούς στους λαθροϋλοτόμους και παράνομους εμπόρους θεωρώντας εαυτούς θεματοφύλακες της αειφορίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...