Οταν προκαλείται ή επιταχύνεται ο τοκετός, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτισμού

Οταν προκαλείται ή επιταχύνεται ο τοκετός, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτισμού
Η πρόκληση ή επιτάχυνση του τοκετού με τεχνητό τρόπο, αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το παιδί με αυτισμό, ειδικά αν είναι αγόρι. Συγκεκριμένα, ανντιμετωπίζει κατά 27% αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη έως τώρα πάνω σε αυτό το θέμα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σάιμον Γκρέγκορι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο παιδιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου “JAMA Pediatrics”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στατιστικά στοιχεία για γεννήσεις περίπου 625.000 παιδιών, από τα οποία τα 5.500 είχαν αυτισμό.

Τα 13 στα 1.000 αγόρια και τα τέσσερα στα 1.000 κορίτσια γεννιούνται με αυτισμό, αλλά η πιθανότητα είναι κατά 35% μεγαλύτερη στα αγόρια, αν η μητέρα τους χρειάστηκε φάρμακα ή άλλη επέμβαση για να γεννήσει ή για να επιταχυνθεί ο αργός τοκετός της. Αντίθετα, ο αυξημένος κίνδυνος για τα νεογέννητα κορίτσια αφορά μόνο την επιτάχυνση και όχι την τεχνητή έναρξη του τοκετού.

Οι επιστήμονες επισήμαναν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξηγηθεί ο ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος αυτισμού, ενώ διευκρίνισαν πως ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαταραχή με ποικίλες αιτίες (γενετικές- κληρονομικές και περιβαλλοντικές).

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως δύο περιπτώσεις αυτισμού ανά 1.000 γεννήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν καταργούνταν η πρόκληση και η επιτάχυνση του τοκετού, όμως αυτό θα είχε άλλους είδους τίμημα, καθώς ο προκαλούμενος ή επιταχυνόμενος τοκετός μπορεί να αποβεί σωτήριος για τη μητέρα ή το παιδί.

Εξάλλου, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννιούνται πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, έχουν 25% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτισμό.
Επίσης, οι μητέρες που έχουν διαβήτη, έχουν 23% αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...